Lär dig fånga möss på experternas vis

fånga möss

För att bli en framgångsrik musjägare räcker det sällan att utrusta sig med produkter som fällor och lockbete, även om det är en bra början. Den som vill lära sig fånga möss på experternas vis behöver dock även vara utrustad med kunskap och tålamod, för att inte tala om en del fiffiga knep.

Innan du läser vidare kan det vara bra att ta fram papper och penna, för framför dig väntar en guide fylld med användbara tips och knep som garanterat kommer göra dig till musfångarexpert. Så vässa pennan, för nu kör vi!

Vi rekommenderar

Topp-10-lista: Viktiga fakta om möss

  • Möss är skygga och snabba

Den som någon gång har försökt att fånga en mus vet hur svårt det är. Det faktum att musen är en av våra minsta gnagare, som också är extremt snabbt, gör inte saken lättare. Här gäller det därför att förekomma och tänka smart och i förebyggande syfte.

  • Möss är smidiga och bra på att klättra

Har du någon gång funderat på hur och var mössen tar sig in kan du sluta fundera nu. Det är nämligen med hjälp av din spänst och smidighet de kan ta sig in i princip överallt, för att inte tala om deras extrema klättringsförmåga.

  • Möss söker sig till varma, torra platser under vintern

Som husägare har du säkert märkt att det sällan är problem med möss på vinden eller i källaren under sommarhalvåret. Problemen uppstår snarare strax innan den första snön faller, och kan sedan fortsätta hela vintern. Det är nämligen då det är som svårast för mössen att hitta föda och värme, vilket gör att de söker sig till ställen där såväl mat som värme är mer tillgängligt.

  • Möss lämnar ofta spår som är relativt lätta att upptäcka

Det faktum att möss är snabba och smidiga betyder inte att de är omöjliga att upptäcka. Tvärtom lämnar de ofta spår av spillning eller söndergnagda möbler, kartonger och kablar, så här gäller det att ta på sig glasögonen och ge sig ut på spaning!

  • Möss kan gnaga sönder det mesta med sina sylvassa tänder

Under spaningen är det viktigt att hålla ögonen öppna efter mindre hål, spår av repor (efter klor) och små högar av spillning. Extra viktigt är det att spana efter söndergnagda elkablar, som, om de upptäcks, bör åtgärdas omedelbart för att förbygga en eventuell brand.

  • Möss gillar fett och sött

Möss lockas vanligtvis till livsmedel som innehåller stora mängder fett och socker. Även proteinrik föda som leverpastej och jordnötssmör brukar vara säkra kort att gillra fällan med.

  • Möss är känsliga för doft

För den som vill bli en framgångsrik musjägare är det viktigt att använda skyddshandskar vid hantering av musfällor och lockbete. Som en extra försiktighetsåtgärd kan man med fördel använda en tesked eller en lätt fuktad tops när musfällan ska gillras med mat (kräver extra tålamod då det kan vara lite ”pilligt” med handskar på).

  • Möss har en imponerande fortplantningsförmåga

Det faktum att en enda mushona (under normala förhållanden) föder omkring fyra till sex ungar per kull, och att det vanligtvis föds fyra till sex kullar varje år, gör att varje enskild mushona föder någonstans mellan 16 och 36 ungar per år. Att ungarna blir könsmogna efter drygt fyra veckor är såklart också en stark bidragande orsak till den oerhört snabba ökningen. Kan man bli annat än imponerad?

  • Möss går sällan till attack

Att en mus skulle gå till attack, och kanske bita eller klösa en människa, är ytterst ovanligt. Det rör sig dock om ett vilt levande djur, som likt alla djur har en inbyggd försvarsmekanism som kan sätta igång i en pressad eller hotfull situation. Skulle det ske och musen biter eller klöser bör såret rengöras så snart som möjligt (gärna med både tvål och vatten). Därefter bör sjukvårdspersonal konsulteras.

  • Möss kan vara smittbärare

Det finns en anledning till att man ska bära handskar när man handskas med möss, vilket för övrigt gäller även andra typer av skadedjur. Nu handlar det dock specifikt om möss, som via sin spillning kan sprida såväl sorkfeber som salmonella. De kan även framkalla allergiska reaktioner, även om den största skadan vanligtvis är materiell (möbler, textilier, kablar, livsmedelsförpackningar).

Topp-10-lista: Viktiga saker att tänka på

  • Läs på

Det behövs både kunskap och tålamod för att bli en framgångsrik musjägare. Kan du dessutom krydda det med ett visst mått list kommer du snart närma dig epitetet musfångarexpert. Börja med att läsa på om mössens vanor och beteende för att skaffa dig verktyg som du kan använda för att förekomma och överlista de små ettriga gnagarna. Som att bryta invanda mönster och vanor, till exempel.

  • Bunkra

Det faktum att möss är extremt snabba på att föröka sig gör att det är extra viktigt att förbereda sig så mycket som möjligt. Även om det som husägare är i princip omöjligt att helt undvika påhälsning av möss, i synnerhet vintertid, går det att åtminstone hålla nere antalet möss. Det bästa är att bunkra upp med olika typer av musfällor och musmedel för att vara redo när mössen väl kommer, vilket förhoppningsvis kommer att skrämma bort åtminstone några möss.

  • Testa dig fram

Har du aldrig fångat mäss tidigare kan det vara en bra idé att testa några olika typer av fällor i syfte att utvärdera vilken (eller vilka) typ av fälla som funkar bäst. Nedan presenteras tre olika musfällor som är populära hos Skadedjursbutikens kunder:

Klassisk slagfälla: Med en klassisk fälla i trä från Pestis® får du en musfälla som lämpar sig för inomhusbruk. Fällan funkar bra ihop med både jordnötssmör och leverpastej, och bör placeras i närheten av mössens stråk (gärna flera fällor på lagom avstånd från varandra).

Elektrisk musfälla: Med en elektrisk inomhusfälla från OWLTRA® får du en fälla med hög kapacitet, som kan användas ihop med ett särskilt framtaget lockbete.

Mekanisk musfälla: Med en mekanisk fälla från Goodnature® får du en fälla som fungerar både inomhus och utomhus som tack vare dess avancerade teknik gör att den lämpar sig för större ytor där det krävs mer omfattande musbekämpning.

  • Förebygg och förekom

Allt förebyggande arbete som syftar till att förekomma mössens agerande är av godo. En förebyggande åtgärd kan vara att lägga en liten mängd lockbete precis vid fällans ingång, eller på annan lämplig plats i närheten av fällan. Det viktiga är att det ska vara lättillgängligt så att mössen lockas att söka sig vidare till betet i fällan (som helst ska vara av samma sort).

  • Ge det tid

Tidsaspekten är en ytterst viktig faktor för den som vill bli expert på att fånga möss. Inte bara bör man känna till mössens vanor och beteenden, det är också viktigt att känna till hur olika typer av musfällor fungerar, då det i vissa avseenden kan dröja upp till omkring en månad innan mössen hittar fällan. Väl hittad kommer de dock att återkomma till fällan med jämna mellanrum, och därför är det viktigt att ge det lite tid.

  • Var noggrann

Så snart fällan är färdigmonterad och utplacerad bör den kontrolleras innan den används. Skulle det vara så att fällan inte är korrekt apterad (aktiv/redo för fångst) kommer resultatet att bli därefter. Därmed behöver fällan vara hopsatt och laddad enligt konstens alla regler, och när fångsten är ett faktum bör den tömmas och rengöras så snart som möjligt.

  • Var försiktig

Möss är väldigt känsliga för dofter och har en förmåga att lukta sig till doftspår på långt avstånd. Av den anledningen är det viktigt att inte ta i musfällan eller betet med bara händerna, då detta lämnar doftspår som med all sannolikhet kommer att skrämma bort mössen. Tipset är därför att alltid använda handskar, vilket gäller både vid hantering av musfällan, betet och döda möss.

  • Var listig

Då möss vanligtvis skapar invanda stråk längs väggar och lister bör du först försöka identifiera var det aktuella musstråket går. När detta är gjort är det dags att placera ut den/de musfällor du har valt ut, vilket bör göras så nära stråket som möjligt. För att vara riktigt listig använder du dubbla fällor som du placerar rygg mot rygg, vilket detta ger mössen en chans att komma åt betet från två olika håll.

  • Välj rätt bete

Det är inte bara valet av fälla som är viktigt i sammanhanget, utan även valet av lockbete. Faktum är att just det valet kan vara helt avgörande för resultatet, vilket innebär att det är väldigt viktigt att välja rätt bete. För att minimera risken för att betet blir bortvalt till förmån för mössens vanliga föda ska du gillra fällan med ett så sött och kladdigt lockbete som möjligt. Som exempelvis jordnötssmör och/eller leverpastej, alternativt någon av de sorter som säljs hos oss via skadedjursbutiken.se.

  • Undvik konkurrens

I de fall då fällor och lockbete placeras alltför nära mössens naturliga födokällor kommer detta med all sannolikhet leda till alltför stor konkurrens. I det läget riskerar lockbetet att förlora i kraft mot mössens naturliga föda, vilket betyder att du bör undvika konkurrens i så stor utsträckning som möjligt. I det här läget spelar det alltså ingen roll om du använder en klassisk, elektrisk eller automatisk kolsyrefälla och laddar denna med godsaker; mössen kommer ändå, i de allra flesta fall, följa samma invanda mönster som alltid.

Vill du lära dig ännu mer om mössens vanor, egenskaper och beteende rekommenderar vi att du läser vår ultimata guide om möss.

Klicka för att se fler Musprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)