Kostnader i samband med malangrepp

Att drabbas av skadedjursangrepp är sällan välkommet då det kan orsaka omfattande skador och därmed bli en kostsam historia. I Sverige är det vanligt med angrepp från bland annat möss, myror, pälsängrar och mal, vilket kan leda till allt från söndergnagda elkablar till fullständig sanering av köket.

Enligt Miljöbalken 9 kap, 9 § åligger det fastighetsägaren att ha egenkontroll och därmed förebygga uppkomsten av skadedjur. I det ingår regelbundna kontroller och direkt bekämpning vid konstaterat angrepp. Även hyresvärden har vissa skyldigheter när det kommer till att bekämpa och eliminera skadedjur, vilket gäller oavsett vem eller vad som har orsakat angreppet.

Snabbguide: Bli av med klädesmal

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Vem bär ansvaret?

Personer som hyr en bostad ska nyttja och sköta om bostaden på ett ansvarsfullt sätt. Det betyder att eventuella skadedjursangrepp ska anmälas till hyresvärden per omgående för att förhindra en eventuell spridning. Det betyder också att hyresgästen ska förvara mat, kläder och övriga tillhörigheter på ett säkert sätt samt försvåra för skadedjur som mal att alls ta sig in i bostaden. Vidare åligger det hyresgästen att samarbeta och följa hyresvärdens anvisningar i samband med en eventuell sanering.

Uppgifterna ovan är hämtade från Hyresgästföreningens webbplats, där det även står att den drabbade hyresgästen kan ha rätt till ekonomisk ersättning. Att ersättningen är begränsad och villkorad är dock mer regel än undantag då hyresgästen bland annat ska kunna bevisa att angreppet inte är självförvållat. Därmed är det också viktigt att anmäla ett angrepp till sitt försäkringsbolag, i synnerhet då det lätt kan uppstå en tvist med avseende på ansvarsfrågan. I det fallet är det viktigt att ha en hemförsäkring som täcker upp för skador på kläder, möbler och annat bohag.

Hyresgästföreningen om skadedjur och ohyra

Även hyresvärden bör ha en heltäckande försäkring då det kan bli aktuellt att vidta kostsamma åtgärder som innefattar såväl utrymning som sanering. I bästa fall omfattar denna endast den drabbade lägenheten, i värsta fall hela hyreshuset och därmed samtliga hyresgäster.

Hur mycket kan ett malangrepp kosta?

Vi tänker oss att en genomsnittlig garderob innehåller plagg för cirka 20 000 kronor. Vidare tänker vi att 10% av garderobens innehåll skadas av mal, vilket i det fallet betyder att kostnaden för ett malangrepp landar på 2000 kronor. Här är det dock viktigt att notera att ovanstående uppskattning endast baseras på klädernas faktiska värde, medan kostnader för reparationer, kemtvätt, sanering och liknande inte är inkluderade.

Hur stor den totala kostnaden för ett malangrepp blir är nästintill omöjligt att svara på. Det vi kan konstatera är att ett malangrepp kommer att kosta, både tid och pengar. Har du en byrå full av arvegods handlar det förmodligen mer om ett affektionsvärde än något annat, och det går ju knappast att mäta i pengar. Åtminstone inte på samma sätt som en garderob fylld med designerkläder, exklusiva pälsar och äkta skinnplagg, som definitivt kommer att lämna ett rejält hål i plånboken.

Läs vår ultimata guide om klädesmalen

Kostnaden för ett malangrepp beror också på de åtgärder du själv väljer att vidta. Anlitar du en professionell städfirma och lämnar in alla kläder på kemtvätt kommer det att kosta därefter. Om du däremot väljer att städa, tvätta och placera ut fällor och medel på egen hand kommer du med all säkerhet att komma billigare undan. Är angreppet omfattande bör du dock anlita ett professionellt saneringsbolag, som Anticimex till exempel.

Exempel på kostnader i samband med ett malangrepp

För att ge dig ett hum om vilka kostnader du kan räkna med om du drabbas av ett malangrepp har vi satt ihop en lista med troliga utgifter. I den första kolumnen har vi jämfört priser på vanliga basplagg hos några av de största klädkedjorna i Sverige. I andra kolumnen anges dagsaktuella priser för bekämpningsmedel mot mal som finns att köpa på Skadedjursbutiken.se.

Vanliga basplagg i en garderob

Jeans, från 599 kronor

Linnekavaj, från 799 kronor

Linnebyxor, från 599 kronor

Kostym (byxa/kjol och kavaj), från 1450 kronor

Bomullsskjorta, från 399 kronor

Ulltröja, från 599 kronor

Stickad kofta, från 499 kronor

Vanliga bekämpningsmedel mot mal

Insektsprej, från 89 kronor

Malfälla, från 449 kronor (3-pack)

Rödcederolja, från 99 kronor

Galge av rödcederträ, från 149 kronor (dam/herr)

Doftblock av rödcederträ, från 99 kronor (5-pack)

Se samtliga produkter mot mal

Frågor och svar

Hur kommer klädesmal in i lägenheten?

Det vanligaste är att mal (både klädesmal och livsmedelsmal) kommer in i hemmet via ett öppet fönster. Insektsnät är ett effektivt sätt att hålla borta mal och andra insekter. Malen kan även komma in i bostaden via ventilationskanaler. Kontrollera och tvätta alltid kläder som köps på second-hand.

Hur varmt behöver kläderna tvättas vid angrepp?

Vid angrepp, eller misstanke om angrepp, bör kläderna tvättas i 60 grader. Eftersom det primärt är värmen som är viktig kan kläderna lika gärna läggas i bastu eller ugn så att de når denna nivå. Låt kläderna vara så varma i minst 30 min.

Kan sanering bekostas via hemförsäkringen?

Det är vanligt att det ingår viss skadedjursbekämpning i hemförsäkringar. Det är däremot ytterst sällan som sanering av klädesmal behöver ske eftersom bekämpning med medel, fällor och städning brukar räcka.

Bekämpar malfällor bara hanarna?

Ja, malfällor lockar bara till sig hanarna som sedan fastnar på klisterfällorna. Det resulterar i att beståndet minskas och att de inte kan föröka sig.

Är det malfjärilar eller larverna som förstör kläderna?

Det är malens larver som angriper kläder och andra textilier. De fullvuxna malfjärilarna gör ingen direkt skada i hemmet.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (24 votes)