Getingstick

Getingstick

Getingarna räknas till våra viktigaste pollinerare, inte minst när det gäller frukt, bär och blommande växter. Getingar är också rovdjur, vilket betyder att de fångar larver som, om de får fritt spelrum, kan orsaka stor skada både i privata trädgårdar och för yrkesodlare.

Även om getingar alltså gör stor nytta är de inte alltid så roliga att ha att göra med, i synnerhet inte för den som är allergisk eller överkänslig mot getingstick. I sammanhanget kan det kanske vara trösterikt att veta att getingar sällan blir aggressiva om de inte känner sig hotade eller. 

Läs vår fullständiga guide om getingar 

Getingar sticker i försvar

Det är visserligen ganska lätt att reta upp en geting, men faktum är att getingar nästan uteslutande attackerar i samband med att de utsätts för fara. Skulle du till exempel trampa rakt i ett getingbo kan du räkna med att bli stucken, men det är kanske inte så konstigt.  Däremot finns det ingen vetenskaplig grund för påståendet om att jordgetingar skulle vara giftigare än andra getingar, och vad bålgetingar beträffar är de, trots sin storlek, mindre aggressiva än sina släktingar.

Att getingar upplevs som aggressiva kan bero på att de ofta är orädda och ganska påflugna. Det är lätt att misstolka påflugenhet som aggressivitet, även om getingen egentligen bara vill åt något som står på bordet och lockar med sin doft. Ett knep är att hälla lite koncentrerad saft eller några droppar honung i ett glas som man sedan ställer en bit från sitt dukade bord. Det söta i glaset kommer att locka getingarna till sig, vilket i sin tur gör att måltiden lan avnjutas utan ständig påpassning och oro.

Tips!

Ta för vana att alltid titta på det som ska stoppas i munnen – något som bör göras innan varje tugga (i synnerhet om du befinner dig utomhus) för att vara säker på att inte få en geting i munnen!

Finns det verkligen särskilda getingår?

Det korta svaret är ja, det finns särskilda getingår. 

Ett getingår kännetecknas av en extra stor getingpopulation som kan beskrivas som enorm. Sådana år kan det vara extra svårt att bli av med getingar, även om det finns både förbyggande och mer direkta åtgärder att vidta med relativt enkla medel.

Getingår inträffar i princip vartannat år, där undantaget skulle kunna vara något exceptionellt rent vädermässigt. I övrigt följs denna cykel relativt frekvent och utan avvikelser.

Så undviker du att bli stucken

Genom att hindra getingarna från att etablera bon i närheten kan du minska såväl oron för och våndan med getingstick. Vill du dessutom sitta ute och äta utan att bli störd av getingar behöver du hitta sätt att hålla getingarna på avstånd alternativt bekämpa dem.

Undvik getingstick genom att…

  • … inte bära starka dofter såsom parfym eller starkt doftande krämer 
  • … inte bära färgglada kläder utomhus 
  • … inte vifta eller göra några snabba rörelser som retar upp getingarna 
  • … inte dricka direkt ur en öppnad burk eller flaska 
  • … inte gå omkring barfota, i synnerhet på en gräsmatta 
  • … inte lämna högar med fallfrukt på tomten
  • … inte lämna matrester och sötsaker framme när du har ätit klart 
  • … inte gå hemifrån utan allergimedicin i väskan (om du är allergiker)

Se samtliga produkter mot getingar på skadedjursbutiken.se

Överkänslighet eller allergi mot getingstick 

Det är inte helt ovanligt att vara överkänslig, eller rent av allergisk, mot getingstick. Ett stick kan göra ont och svida lite, men det kan även orsaka kraftiga allergiska reaktioner som kan utvecklas till rent livshotande situationer.

I ett sådant läge är det viktigt att personen ifråga får hjälp så snabbt som möjligt. Med hjälp avses i detta fall läkarvård, och akut sådan om reaktionen övergår i en så kallad analytisk chock. Vid svår allergi bör du därför ta för vana att alltid ha en adrenalinpenna nära till hands, och glöm inte att instruera andra om var den finns och hur den används.

Vid en allergisk reaktion bör du 

  • Vara uppmärksam på personens allmäntillstånd (titta efter tecken på trötthet, yrsel, domningar etc.)
  • Ta reda på var personen har blivit stucken (titta extra noga i munhåla, hals, svalg och ögon)
  • Försöka ta reda på om personen har fått flera stick, och i så fall var 
  • Försöka få bort gadden om du ser att den sitter kvar (helst med pincett)
  • Krossa en tablett innehållandes acetylsalicylsyra (Ipren, Alvedon, Magnecyl) och gnid in den på stället för sticket (som först bör fuktas med vatten så att pulvret fäster)
  • Kyla huden med hjälp av kortisonkräm, eller, om du inte har tillgång till någon sådan, naturell yoghurt 
Klicka för att se fler Getingprodukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (25 votes)