Vilka myggmedel är okej att använda på barn?

Vilka myggmedel är okej att använda på barn?

Det är nästintill omöjligt att helt skydda sig mot mygg. Det går dock att göra en hel del för att skrämma bort och skydda såväl vuxna som barn mot mygg, och i det här blogginlägget har vi valt att fokusera på myggmedel som är okej att använda på barn.

Att tänka på vid allergi eller överkänslighet

Den som får ett myggbett kan uppleva att det kliar och svider på och runt huden där myggbettet sitter. Vanligtvis tar det ett par dagar för ett myggbett att försvinna, vilket det oftast gör på egen hand så länge man låter det vara. Det är dock lättare sagt än gjort, för vi vet nog alla hur svårt det kan vara att inte klia eller riva på ett myggbett.

Läs mer om myggbett

Har du eller någon i din närhet barn som är allergiska eller överkänsliga mot myggbett är det viktigt att vara både påläst och förberedd. I sammanhanget kan det vara bra att veta att det i Sverige inte finns några myggarter vars bett kan orsaka livshotande sjukdomar, men det är samtidigt viktigt att agera snabbt och resolut i samband med en allergisk reaktion.

I händelse att barnet drabbas av en kraftig allergisk reaktion bör du, utan dröjsmål, ta kontakt med sjukvården. Är det snarare en fråga om överkänslighet räcker det vanligtvis att barnet får så kallade antihistaminer; det vill säga receptfri allergimedicin av den sort som finns att köpa på apoteket.

Lindra klåda och sveda

Det finns en del saker du kan göra för att lindra klåda och sveda, vilket främst bör ske med hjälp av produkter som har en både lindrande och kylande effekt. Exempelvis på sådana produkter är 1. kylbalsam och 2. Aloe Vera-gel.

1. Kylbalsam: kylbalsam stryks på tunt direkt på huden och ger en kylande effekt som ofta upplevs som lindrande mot framförallt klåda, ibland också sveda

2. Aloe Vera-gel: en dermatologiskt testad gel som stryks på tunt direkt på huden och hjälper bettet att läka snabbare då det har en uttorkande effekt

Myggmedel som är okej att använda på barn

I Sverige är det Kemikalieinspektionen som godkänner och sätter riktlinjerna för vilka myggmedel som är okej att använda på barn. Det är främst halterna av det verksamma ämnet DEET, ett ämne som finns i flertalet av de myggmedel som säljs i Sverige, som avgör om ett myggmedel är okej att använda på barn. Det styr även vilka åldrar medlet rekommenderas för (källa: kemi.se).

Det viktigaste här är alltså att enbart köpa och använda godkända myggmedel. Hur vet du då att det myggmedel du håller i din hand är godkänt av Kemikalieinspektionen? Jo, det är försett med ett registreringsnummer samt en märkning på svenska.

Vad som också är extra viktigt att tänka på innan du använder myggmedlet är att läsa och följa instruktionerna på förpackningen. Till punkt och pricka. Vid minsta tveksamhet kan du alltid be apotekets personal om råd, alternativt ta del av den information som finns om myggbett och myggmedel på 1177 (Sjukvårdsupplysningen).

Skadedjursbutikens myggmedel godkända för barn

  • Care Plus® Myggspray Natural (för barn över 3 år)
  • Djungelolja™ Myggmedel Roll (för barn över 3 år)
  • Salubrin® Mygglotion (för barn under 3 år)
  • US622™ Myggsprej (för barn över 2 år)

Läs mer om våra myggmedel för barn

Att tänka på när du ska köpa myggmedel för barn

  • Använd endast myggmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen
  • Var noga med att köpa ett myggmedel som matchar barnets ålder
  • Läs och följ instruktionerna på förpackningen extra noga
  • Handla enbart i betrodda butiker (fysiska och online)
  • Applicera aldrig myggmedel i barnets ansikte

Fler effektiva skyddsmetoder mot mygg

Det finns fler produkter än just myggmedel som ger ett effektivt skydd mot myggor. Det fiffiga är att många av dem även skyddar mot andra skadeinsekter, såsom knott, fästingar, mal och flugor.

I listan nedan kan du läsa om ett antal produkter som vi anser har bäst effekt mot såväl mygg som mot andra (i huvudsak flygande) insekter

Myggfångare: För bäst effekt bör du använda en insektsfångare som både lockar till sig och eliminerar såväl mygg som andra flygande insekter. Som exempel kan vi ta Swissinno® insektsfångare som drivs med hjälp av UV-ljus (LED 24W) och som hängs upp på lämplig plats inne i en fastighet.

Myggnät: Att sätta upp ett, gärna flera, finmaskigt nät är ett effektivt sätt att förhindra mygg och andra insekter (ex. flugor och mal) från att ta sig in i bostadshus, husvagnar, tält, vindskydd, barnvagnar med mera.

Insektsfällor: Med hjälp av klisterbelagda remsor går det att fånga mängder med myggor och andra insekter (både flygande och krypande) på relativt kort tid. Remsorna kan med fördel placeras i en sommarstuga som bara används delar av året, men är lika effektiva i en villa, lägenhet och/eller husvagn. 

Dofter: Med hjälp av en snyggt designad ljuslykta från Swissinno® kan du åstadkomma en myggfri zon på upp till omkring 20m². Samtidigt som du skyddar dig själv och dina barn från mygg bidrar lyktan med stämningsfull belysning oavsett om den placeras på altanen, terrassen eller där du slår läger för natten.

Obs! Till lyktan rekommenderas Swissinno® Myggskydd Refill som säljs i 3-pack och räcker i upp till 12h.

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (28 votes)