Myggbett

Myggbett

De flesta håller nog med om att en av sommarens värsta plågor stavas myggbett. Inte nog med att myggbett kliar; det är också vanligt att vara överkänslig, eller rent av allergisk, mot myggbett. 

Mot bakgrund av detta har vi samlat våra bästa tips och råd när det gäller myggor i allmänhet och myggbett I synnerhet. Förhoppningsvis kommer de till nytta inför kommande myggsäsong!

Fakta om myggor 

Att myggor biter stämmer egentligen inte. Det är snarare så att de sticker hål på huden med hjälp av en liten ”snabel” som de sedan suger upp blodet med. På så vis kan fullvuxna myggor producera nya ägg, som i sin tur blir fullvuxna myggor, som i sin tur suger blod…

Det faktum att enda mygga kan producera upp till 350 ägg genom ett enda stick gör att reproduktionen går snabbt. Det är också förklaringen till att många upplever det som att det ”svärmar av myggor” – vilket det faktiskt kan göra. 

Det är också ett faktum att myggor attackerar personer som har en specifik doft, även om orsaken till detta ännu inte är helt klarlagt. En teori är att dessa personer utsöndrar koldioxid i något större mängd än personer som attackeras mer sällan.

Inte alla känner till att det finns olika typer av myggor, men detta gör att myggor beter sig på olika sätt när de attackerar. Råkar du på en mygga som cirkulerar några varv innan den ”slår till” har du med all sannolikhet med en skogsmygga att göra, särskilt om attacken sker på kvällen eller tidigt i gryningen. 

Blir du däremot attackerad på ett mer aggressivt sätt, och helst då i fullt solljus, har du förmodligen blivit föremål för en så kallad översvämningsmygga. Därför är det viktigt att skydda sig mot mygg även i dagsljus, vilket bland annat går att göra med hjälp av myggsprej.

Tips för att lindra klåda

För den som är öppen för en så kallad huskur sägs en blandning av egen saliv, krossad magnecyl och vanligt vatten vara en effektiv behandlingsmetod mot klåda. Blandningen smörjs direkt på myggbetten och ska sitta kvar till dess att den slutar verka. 

Ytterligare en huskur som sägs förebygga och lindra såväl klåda som svullnad är blötlagda gurkskivor. De tunt skurna gurkskivor läggs helt enkelt över myggbetten för att ge svalka och lindring, vilket i sin tur förhindrar personen från att klia – något som bör förhindras så långt det bara går!

Vill du hellre pröva lite mer ”traditionella metoder” är olika typer av kylbalsam och/eller hydrokortisonsalvor att rekommendera. Dessa stryks i ett tunt lager direkt på myggbetten och kan lindra klådan i upp till ett par timmar. 

Vid allergiska besvär 

För personer som är allergiska mot myggbett är svullnad, rodnad, klåda och värk vanliga symtom. Det är symtom som i vissa fall orsaka sömnbrist, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på det allmänna hälsotillståndet.

Vi vet alla att det kan vara svårt att inte klia när det är som värst, men risken att bettet blir både sårigt och infekterat är då överhängande. Skulle detta ske fördröjs inte bara läkningsprocessen; risken för allvarliga följder som blodförgiftning ökar dessutom.

För den som är överkänslig eller allergisk mot myggbett rekommenderas vanliga allergimediciner, så kallade antihistaminer, som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Skydda dig mot mygg

Ska du vara utomhus bör du undvika platser nära vatten (vattendrag, sjöar, dammar etc.). Du bör också skydda dig lite extra i samband med skymningen då många myggor är som mest aktiva. Försök att täcka så stora delar av kroppen som möjligt med kläder, och smörj, spreja eller rolla på myggmedel på de delar som inte går att täcka.

Hemma i din egen trädgård kan du försvåra myggornas reproduktion genom att tömma ut vatten som gärna samlas i krukor, skottkärror, hängrännor och liknande. 

Att röja undan sly och buskar kan också hjälpa till att hålla myggen på avstånd då de får svårare att hitta lä när det blåser. Detsamma gäller för myggnät (flug- och myggnät) som med fördel sätts upp på dörrar och fönster (gärna de som ofta står öppna på sommaren). 

Till uteplatsen, balkongen, camping- eller fisketuren rekommenderas en portabel myggfångare som kan skapa myggfria zoner på upp till tjugo kvadratmeter för den som vill. 

Kuriosa 

Det finns myggor vars myggbett är farliga, men då ska du veta att dessa myggor lever i andra delar av världen (Afrika, Sydamerika). Många av dessa myggor räknas till den värsta kategorin skadedjur då de sprider sjukdomar som i vissa fall kan vara livshotande (som exempelvis malaria). 

Att det inte finns myggor vars bett är direkt livshotande i Sverige kanske kan vara en tröst, även om en allergisk reaktion kan vara nog så allvarlig. I allmänhet kliar och svider ett myggbett i ett par dagar för att sedan försvinna helt på egen hand. Det är just under den period då det kliar som mest som du gör bäst i att låta bli (det är förhoppningsvis då du får nytta av våra tips).

Klicka för att se fler produkter mot mygg

Betyg på guiden:

4.3/5 - (28 votes)