Vanliga frågor om råttor

Vanliga fragor om rattor

Som husägare har du kanske redan råkat på både råttor och möss, inte minst om du har en vind eller källare i anslutning till huset. I vissa fall är problemen snabbt övergående, men tyvärr finns det också många exempel på återkommande problem. Oavsett vilket kan det vara en bra idé att samla på sig tips och råd om vad man kan göra för att bli av med problemen. För att göra det hela mer överskådligt har vi sammanställt vanliga frågor som vi på Skadedjursbutiken ofta får om råttor och fångst av råttor.

Vi rekommenderar

Hur vet jag att det är råttor jag hör på vinden?

Då det är i princip omöjligt att vara helt säker utan att kontrollera behöver du ta dig upp på vinden och leta efter spår. I det här fallet är det bra att veta hur man kan se skillnad på råttspår och musspår då även möss är vanliga ”gäster” både på vinden och i källaren (i synnerhet på vintern).

Det kanske lättaste spåret att hitta är spillning, som i råttornas fall är betydligt större, mindre utspridd och mer ”trubbig” jämfört med mössens spillning (mäter omkring 6 mm). En annan väsentlig skillnad är att råttor lämnar gnidmärken längs lister och väggar, medan möss generellt sett lämnar gnagspår.

Känner du dessutom doften av ammoniak är det mest sannolikt att det rör sig om råttor och inte möss, i synnerhet om ljuden du hör är ”skrapande” snarare än krafsande.

Läs vår ultimata guide om råttor

Jag har sett råttor i avloppet och undrar vems ansvar det är att fånga dem?

Bor du i en hyresrätt är det fastighetsägarens ansvar att ta hand om problemet, vilket vanligtvis sker genom sanering om problemet är utbrett. Bor du i bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som bär ansvaret i egenskap av fastighetsägare. Om du däremot bor i ett hus som du äger har du som fastighetsägare ansvar för att hålla såväl bostaden som tomten fri från råttor och andra skadedjur.

Tips! Är du fastighetsägare är det en bra idé att kolla upp vad som ingår i hemförsäkringen med avseende på skadedjurssanering, särskilt om problemen är relaterade till det kommunala avloppsnätet vilket i så fall faller på kommunens ansvar.

Hur hindrar jag råttor från att ta sig in i huset?

Det finns en del du kan göra själv för att förhindra såväl råttor som möss från att ta sig in i huset, vilket även gäller för utrymmen som garage, förråd och källare men också övriga byggnader som kan finnas på en tomt.

Börja med att undersöka fasad, grund, takrännor och tak då det kan finnas sprickor och håligheter som behöver täckas över med stålull eller kopparnät. Observera att det endast krävs ett centimeterstort hål för att både råttor och möss ska ta sig in, så var noga med att täta alla hål du kan hitta.

Nästa steg blir att röja på tomten, vilket omfattar allt från ansning av buskar och träd som växer intill fasaden till rensning och bortforsling av sly och bråte (sådant som råttorna kan använda sig av för att ta sig upp längs fasader, trappor och stuprännor).

Är råttor smittbärare eller är det bara en myt?

Det är tyvärr ingen myt då råttor kan vara smittbärare av sjukdomar som salmonella, stafylokocker och bandmask. Dessutom kan de bära på bakterier som (vid smitta) kan orsaka lunginflammation. Rekommendationen är därmed att använda handskar i kontakt med fällor, lockbete och döda råttor. Skulle direktkontakt ändå ske är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten samt att efterbehandla med antiseptiskt medel (om möjligt).

Vad är mest effektivt – råttfällor eller musgift?

Musgift är effektivt på så vis att det garanterat tar död både på råttor och möss, men med tanke på att giftet kan orsaka invärtes blödningar (och därmed onödigt lidande) är det knappast den mest humana av metoder. Utöver detta finns det också en överhängande risk att djur som jagar och äter råttor får i sig av giftet, vilket i värsta fall kan orsaka sekundärförgiftning.

Vad gäller råttfällor är dessa generellt sett konstruerade för att vara artspecifika, vilket gör råttfällor till den mest effektiva och mest humana metoden i denna jämförelse (gäller korrekt konstruerade, testade och godkända fällor).

Vilken typ av råttfälla ska jag använda?

För att svara på den frågan kommer vi att ge en kort beskrivning om de fällor som finns att köpa via skadedjursbutiken.se (klicka på länken för mer information).

  • Klassisk slagfälla

En klassiskt utformad råttfälla som kan vara tillverkad i plast eller trä, och som, om du väljer någon av våra fällor i plast, kan laddas underifrån med exempelvis Provoke® Pro lockbete. Det faktum att en del fällor, som exempelvis den från Tanarex™, laddas underifrån minskar risken för att själv fastna med fingrarna i fällan. En annan fördel är att den är lätt tömma och rengöra.

Tips! Den här sortens fällor kan med fördel laddas med exempelvis jordnötssmör eller leverpastej, men kom då ihåg att använda handskar för att inte lämna doftspår.

Se alla klassiska slagfällor hos skadedjursbutiken.se

  • Elektrisk musfälla

Med en elektrisk musfälla kommer du garanterat lyckas med fångsten av råttor. Elektriska fällor lämpar sig bäst för rått fångst inomhus och går vanligtvis att tömma utan direktkontakt med fångsten.

Väljer du exempelvis OWLTRA® elektriska råttfälla kan du även använda den för att fånga möss, vilket även gäller vår kolsyrefälla från Goodnature®. Den sistnämnda används med fördel tillsammans med ett fem-pack kolsyrepatroner och Goodnature® lockbete med chokladsmak.

Se alla elektiska musfällor hos skadedjursbutiken.se

  • Ultraljudsskrämma

Den som inte vill använda en fälla utan istället satsa på att förebygga uppkomsten av råttor rekommenderas att prova någon av våra ultraljudsskrämmor från Swissinno®. Med en sådan skrämma täcker du en yta på upp till 20 m² med högfrekventa ljudvågor som effektivt skrämmer bort såväl råttor som möss och andra typer av skadedjur som skyr höga ljud.

Vilken råttfälla får bäst betyg av er?

Generellt sett rekommenderar vi att du utgår från dina egna behov, helt enkelt för att valet av råttfälla beror på var angreppet äger rum samt hur omfattande det är. Det finns alltså flera aspekter att ta hänsyn till vad gäller val av råttfälla, vilka bland annat omfattar prestanda och teknisk utrustning.

Det vi kan säga är att du i just det här fallet får vad du betalar för då vår dyraste fälla, som är en kolsyrefälla från Goodnature®, tillhör en av de mest effektiva fällor som har testats. Att den dessutom är bland de mest humana fällorna ser vi som ett stort plus.

Vanliga frågor om Goodnature® A24 kolsyrefälla

Är alla era råttfällor godkända?

Marknaden för skadedjursprodukter är stor och tyvärr finns det en hel del produkter, däribland musfällor, som varken är godkända eller särskilt humana. Det omfattar dock inte de produkter du hittar hos oss på Skadedjursbutiken, då vi är noga med att enbart köpa in produkter som är testade och godkända av Naturvårdsverket.

En positiv aspekt i det hela är att du lätt kan se om en fälla är godkänd eller inte, då godkända fällor har ett så kallat typbeteckningsnummer. Vidare har man från Naturvårdsverket sida delat in samtliga godkända fällor i två olika kategorier, där varje kategori betecknas av ett antal typnummer.

Produkter som Goodnature® kolsyrefälla och OWLTRA® elektriska råttfälla tillhör kategorin ”Dödande fångstredskap”, vilka betecknas av typnummer S1-S30 samt S31-S78. I den andra kategorin ingår så kallat ”icke-dödande fångstredskap”, vilka betecknas av typnummer L1-L30, L31-L60, L61-L90 och L91-L124.

Klicka för att se fler Råttprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)