Populära råttfällor
-11%
Värdepaket
-11%
Värdepaket
-13%
Råttor är inte bara obehagliga och skrämmande, de kan även föra med sig en rad smittsamma sjukdomar. Ser du råttor i huset bör du därför agera direkt och bekämpa dem med råttfällor. Kom även ihåg att det är viktigt med preventiva åtgärder för att råttorna inte ska ta sig in i huset.
En enkel slagfälla eller en effektiv elektrisk råttfälla? Här går vi igenom för och nackdelar med de olika modellerna så du lätt kan välja den råttfälla som passar ditt behov bäst.
Önskar du fånga råttan levande är det denna modell av råttfälla du ska välja. Dessa är uppbyggda med en bur där betet placeras i buren. Råttorna kommer in fällan när de försöker ta sig fram till betet men kan därefter inte ta sig ut. Önskas de fångas levande är viktigt att komma ihåg att fällan måste vittjas två gånger per dag enligt lag.
Passar dig som: Ser du ingen anledning att döda råttorna bara för att de är på ”fel ställe”. Använd då dessa fällor och förflytta råttorna långt från hemmet istället.
Den enklaste och billigaste råttfällan är slagfällan. Spänn slagbygeln bakåt och ladda med bete. När råttan äter eller drar i betet löses fällan ut och slagbygeln slår/klämmer ihjäl råttan. Detta har länge varit den vanligaste mus- och råttfällan. Vid inomhusbruk blir däremot elektriska råttfällor allt populärare. Detta då dessa har flera fördelar. Se nedan under ”Elektrisk råttfälla”
Passar dig som: Slagfälla passar dig som vill ha en eller flera billiga råttfällor. Kom ihåg att köpa en som är ämnad för just råttor och inte enbart för möss. Det viktiga är att fällan är så stor och kraftfull att den kan döda en råtta. Slagfällor passar även dig som vill fånga råttor utomhus. Där går det nämligen inte att använda en elektrisk råttfälla då de riskerar att kortslutas.
I likhet med alla andra råttfällor lockas råttorna till fällan med olika slags bete. Väl inne i fällan utsätts råttan för elektricitet som dödar den på någon sekund. En del modeller ger ytterligare elstötar under ett par minuter för att därigenom med säkerhet döda råttan. Vid fångst visar en indikator att det finns en råtta i fällan.
Det finns elektriska råttfällor som går på kraftfulla laddningsbara batterier samt de som kopplas in i 230V uttag.
Passar dig som: Det finns flera fördelar med en elektrisk råttfälla mot den något enklare slagfällan. Råttan dödas med större säkerhet och du kan tömma fällan utan att behöva röra vid råttan. Med en slagfälla kan nämligen råttan fastna, utan att dö. Fällan har ofta en indikering vid fångst vilket är smidigt om fällan används i mörkare utrymmen. De är även lättare att ladda utan att riskera ett slag över fingrarna (som med slagfällan).
Elektriska råttfällor ska däremot aldrig användas i kallutrymmen alternativt utomhus. Det finns i detta fall en risk för att fukt gör att fällan blir kortsluten. Utomhus är det bättre med slagfälla eller kolsyrefällor. Bör ej heller ställas där barn kommer åt fällan.
Även med Wifi - Inom elektriska råttfällor hittas även de modeller som är uppkopplade mot Wifi och därmed kan kommunicera med varandra samt meddela via en app om fångst har skett. En smidig lösning om ni behöver sätta ut många råttfällor och inte önskar gå och kontrollera dessa dagligen.
Kolsyrefällor för råttor och möss är de största och mest flexibla fällorna. Men det är även något som återspeglar sig i priset vilket gör att kolsyrefällor främst används vid stora problem med råttor eller vid professionellt bruk. Räkna med pris på drygt 2000 kr.
Råttan känner lukten av betet och kryper in i fällan. Tack vare en kolsyrepatron skapas ett hårt tryck/slag mot råttan som därmed dör. Råttan faller ur fällan vilket gör att rovdjur kan se den och ta den som föda. Eftersom fällan även laddas om automatiskt kan flera råttor dödas av denna fälla utan att man själv behöver tömma eller ladda om den regelbundet.
En helt automatisk råttfälla, att användas för utomhusbruk eller i kalluttrymmen, som kan döda upp till 24 råttor innan patronen behöver bytas.
Passar dig som: Kolsyrefällorna har sin styrka i att de är automatiserade. Även om fällan kan användas inomhus har den sin fördel främst vid utomhusbruk. Detta på större ytor, i trädgårdar och på övriga ställen där rovdjuren (exempelvis fåglar) kommer åt de dödade råttorna.
OBS – Eftersom det är en kraftfull fälla krävs en skyddstunnel för att skapa större säkerhet. Dessa ska då uppfylla Naturvårdsverket krav på dessa tunnlar (se artificiell tunnel på Naturvårdsverkets hemsida). Orsaken är att andra djur inte ska kunna utsättas för skada.
Ett exempel är en tunnel, som sätts längst ner på fällan, som har taggar. På så vis kommer större djur inte att vilja ta sig in i fällan. Detta medan både råttor och möss inte har några problem.
Vid problem med råttor bör man även arbeta preventivt samt aktivt. Preventiva åtgärder minskar bland annat råttornas möjlighet att ta sig in huset medan aktiv bekämpning kan ske med råttfällor.
I filmer har du säkerligen sett hur människor agnar råttfällor med en bit ost. Innan man vet ordet av har en råtta fångats, men riktigt så enkelt är det inte.
Att fånga en råtta kräver list, dessa djur är smarta och smidiga. Här hittar du våra bästa tips för hur du lyckas fånga råttorna!
Det finns många olika typer av råttfällor - vissa mer högkvalitativa än andra. Oavsett om du väljer en dyrare eller billigare variant är placeringen av råttfällan en av de viktigaste aspekter för att du ska lyckas.
Om ett bete inte är tillräckligt intressant är det inte svårt för råttan att avstå och välja något annat smaskigt istället. Här gäller det att välja något som råttor inte kan tacka nej till.
Det kan t.ex. vara jordnötssmör, professionellt bete, dumlechoklad, mjölkchoklad eller något annat som är sött och kladdigt. Genom att använda något som inte är i helt fast form minskar du risken för att råttan ska kunna ta bort betet utan att fällan slår igen.
Råttor har ett riktigt bra luktsinne och därför bör du även se till att använda handskar när du placerar ut betet och fällan. Annars är risken stor att du lämnar doftspår som råttan känner och därmed undviker fällan.
Betet som du har placerat i fällan måste vara det uteslutande mest intressanta att få tag på. Det betyder att all konkurrens måste elimineras. Detta kan medföra vissa tillfälliga förändringar i din vardag, t.ex. att du under en period får slänga sopor på en annan plats eller förvara torrvaror högre upp.
Tålamod är kanske det sista man har när man vet att det finns råttor i bostaden, men eftersom råttors beteende styrs av vanor kan det ta ett tag innan fällorna kan göra sitt jobb ordentligt. Råttorna måste först få nys om betet, lära sig vart födan finns och därefter utveckla en vana av att ta sig dit. Räkna med att det kan ta upp till 3-6 veckor.
Bor du i hyresrätt bör du alltid kontakta din hyresvärd om du upptäcker råttor. Du kan självklart ställa ut en råttfälla men det är viktigt att hyresvärden får vetskapen så att de kan genomföra preventiva åtgärder innan problemet hinner bli för stort.
Bor du i bostadsrättslägenhet är det föreningens styrelse som kan kontaktas. Utöver att du kan få råd gällande hur råttorna kan bekämpas kan det även finnas försäkringar som innebär att förening kan få professionell skadedjursbekämpning.
Bor du i villa har du själv ansvar för råttbekämpningen. Däremot har kommunen ansvaret för råttbekämpning i alla ledningar fram till din anslutning. Har du exempelvis problem med råttor i avloppssystemet finns en stor fördel att anmäla detta till kommunen.
Proteinrika produkter lockar till sig råttorna. Det kan exempelvis vara kött, bacon eller fett. Ost fungerar inte så bra som många tror. Står fällan ute kan man välja något som inte lätt blåser av eller faller av vid regn.
Kolsyrefällan är mest effektiv utifrån att den kan döda över 20 råttor utan att den behöver laddas om (vid utomhusbruk). Det är däremot en dyr fälla för de som enbart har problem inomhus.
Vid inomhusbruk rekommenderas elektrisk råttfälla före slagfällan. Detta då råttan med säkerhet verkligen dödas och att hanteringen av de döda råttorna är enklare än med en slagfälla.
Ibland kan det effektivaste vara att kombinera en råttskrämma med en råttfälla.
Betyg på artikeln: