Ultraljud för att skrämma bort möss – funkar det?

Det finns många olika metoder för att bekämpa möss, varav ultraljudsskrämmor är en i raden. Huruvida det är en effektivt metod ska vi försöka reda ut en gång för alla, då resultaten varierar och åsikterna går isär.

Ur ett rent miljöhänseende får ultraljudsfällor mot möss anses vara en bra bekämpningsmetod. Det bör i alla fall vara mer skonsamt mot såväl miljön och för mössen själva jämfört med exempelvis musgift. Även förebyggande åtgärder såsom tätning av ventiler, håligheter och sprickor i husgrunden är naturligtvis av godo, vilket även bör omfatta traditionella musfällor av trä.

Ultraljud, traditionella fällor eller levandefångst – vilket är egentligen bäst?

Det är dock något osäkert hur effektivt en ultraljudsfälla verkligen är, vilket borde betyda att kombinationen ultraljuds- och vanliga musfällor borde vara det bästa. Men är det verkligen så?

Många hävdar att levandefångst är det absolut bästa komplementet och ett av de mest skonsamma sätten att bekämpa möss på. Det är också en väl beprövad metod som många använder sig av då privatpersoner inte längre får handskas bekämpningsmedel avsedda för möss och råttor.

Så hur är det då med ultraljud – är det en bra skrämselmetod mot möss? Svaret skiljer sig beroende på vem du frågar och vilken information du väljer att ta del av. Ett som är säkert är att det är ett ämne som engagerar och ett ämne som såväl forskare som skadedjursexperter och konsumenter har en hel del att säga om.

Åsikterna går isär

Vi kan nog vara eniga om att vi är många som vill se en både kostnadseffektiv och skonsam metod för att bekämpa såväl möss som andra skadedjur. Vissa företag går i bräschen för allt som är skonsamt mot miljön, andra försöker sälja in det som är mest lönsamt för dem själva och somliga försöker hitta en väg däremellan.

Tyvärr är det inte alltid som de mest miljövänliga metoderna är de mest effektiva. De behöver inte heller vara de mest kostnadseffektiva metoderna, snarare tvärtom. Av den anledningen är det få professionella skadedjursbekämpare som använder sig av ultraljudsfällor, vilket inte per automatik betyder att det är en ineffektiv metod.

Det som däremot är viktigt för många företag som arbetat med skadedjursbekämpning är långsiktighet. Inte minst då en professionell skadedjursbekämpare vanligtvis kallad in efter det att problemet redan har uppstått och inte sällan rejält utbrett. I det skedet är ultraljudsfällor inte den mest effektiva eller mest långsiktiga metoden, då de snarare ska användas i avskräckande syfte på ett så tidigt stadium som möjligt.

Det har också gjorts flertalet tester för att bevisa eller motbevisa effekterna av ultraljudsbekämpning. Bland annat gjorde Danska Statens Skadedjurslaboratorium förlagan till dagens mer moderna ultraljudsskrämma redan på mitten av 70-talet, som dock saknade den slumpmässiga variation i frekvens och styrka som krävs för att kunna mäta ultraljudseffekten i tillräckligt hög grad.

Trots avsaknaden av rätt variation genomförde man tester på råttor som fritt fick röra sig mellan två olika rum där det fanns mat. I det ena rummet fanns det två ultraljudsskrämmare medan det andra rummet saknade skrämma. Syftet med testet var att ta reda på vilket rum som lockade råttorna mest, samt om råttorna helt skulle undvika rummet där skrämmorna fanns.

Resultatet var tydligt: Råttorna konsumerade betydligt mer mat i det rum som saknade ultraljud, även om ljudet inte var tillräckligt avskräckande för att råttorna helt skulle undvika det. Därmed drog man slutsatsen att ultraljud tycks ha en viss avskräckande effekt på åtminstone råttor (med all sannolikhet även på möss) men att den inte är så kraftig att de helt håller sig borta så länge det finns mat i närheten.

Fler studier av såväl råttor som möss visar på liknande resultat, vilket föranleder oss att tro att ultraljud fungerar i viss utsträckning och under en begränsad period. Vilket leder oss tillbaka till vår tes om att kombinationen ultraljudsfällor/traditionella fällor bör vara en effektivt metod.

Ytterligare exempel på ifrågasatta tester

Silverline musskrämma

Testad av tillverkaren både på möss och råttor som utsattes för olika höga ultraljudsfrekvenser i tre olika miljöer. Enligt tillverkaren själv fungerade ultraljudet avskräckande för de möss som utsattes för testet, varpå slutsatsen blev att skrämma fungerar som en effektiv bekämpningsmetod mot möss.

Som motvikt bör nämnas att det även har gjorts forskning som visar på motsatt resultat. Bland annat gjorde Villaägarnas Riksförbund ett uttalande 2016 i vilket de avrådde alla former av elektriska ljudskrämmor mot skadedjur.

Bakgrunden till detta uttalande var att man hävdade att det fanns tydliga forskningsresultat som kunde bevisa att ultraljud är verkningslöst, varpå man hänvisade till en omfattande metastudie som hade gjorts kring ultraljud.

 När fungerar ultraljud som bäst?

Med stöd i forskningsresultaten fortsätter vi att erbjuda ultraljudskrämmor som en del i vårt utbud av bekämpningsmedel mot möss. Dock vill vi påminna om att skrämmorna fungerar bäst i ett tidigt stadium och främst i avskräckande syfte.  

Det är också viktigt att ha med sig att ultraljudet förmodligen inte kommer att skrämma bort mössen helt, utan att det bör användas som ett komplement till andra fällor som finns i olika varianter.

Det som bör lyftas fram som något positivt är att bekämpning med hjälp av ultraljud faktiskt är en helt naturlig form av bekämpning, vilket, i kombination med levandefångstfällor, får anses som ett humant sätt att fånga möss på.

Till Musprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (68 votes)