Tätning mot möss

mus går genom hål

Om du har läst några av våra blogginlägg och guider som handlar specifikt om möss har du med all säkerhet läst att möss kan ta sig in genom ytterst små springor och håligheter. Faktum är att det räcker med en öppning på 5 millimeter i en husfasad eller en takstol för att en mus ska ta sig in.

Detta gör att möss som lever nära människor har mer eller mindre fritt tillträde till olika typer av byggnader, däribland privata bostadshus. Vanligtvis tar sig mössen in inför de kallare årstiderna som höst och vinter då naturens naturliga matförråd börjar sina. Det finns dock en hel del åtgärder du ganska enkelt kan vidta på egen hand för att stänga mössen ute. Som att täta taket och fasaden, till exempel.

Läs vår stora guide om möss

Det finns både likheter och skillnader 

Både råttor och möss är gnagare och skygga sådana. Det gör att angrepp från möss och råttor ofta upptäcks när skadorna är relativt omfattande, och skulle du få syn på endera sorten är båda snabba nog att sticka iväg innan du ens har hunnit identifiera vilken typ av gnagare du har att göra med. Så långt är likheterna tydliga.

Det här kan orsaka vissa problem då bekämpningen kan ta något längre tid än önskat. Samtidigt är det viktigt att ta reda på om skadorna orsakas av möss eller råttor för att kunna välja rätt metoder och de mest effektiva produkterna avsedda för skadedjursbekämpning. 

Som tur är finns det relativt enkla knep att ta till för att avgöra om det är råttor eller möss du har fått påhälsning av. De främsta skillnaderna sitter i de spår dessa gnagare lämnar efter sig och som avslöjar vilken sort det rör sig om. Det gäller bara att veta vilka spår man ska titta efter, och det är just det nästa stycke handlar om.

Läs vår stora guide om möss

Rätt material för tätning mot möss 

För att tätningen ska bli korrekt utförd och fungera effektivt rekommenderar vi att du använder produkter som är specifikt framtagna och anpassade för gnagare, gärna möss (råttor är också gnagare).

Exempel på material som fungerar extra bra är bland annat tätningsmedel, gnagarskyddsnät och gnagarskyddsull (stålull) och musborst. 

  • Tätningsmedel

Eftersom tätningsmedel inte torkar upp själva kärnan utan endast höljet (utsidan) låter mössen helst bli att gnaga hål hela vägen in igenom tätningen. Det gör att skadorna är lättare att upptäcka och därmed lättare att åtgärda i ett tidigt stadium.

Här kan du läsa mer om tätningsmedel 

  • Gnagarskyddsnät

Med ett rostfritt och finmaskigt nät som är särskilt anpassat för att hålla möss på avstånd får du ett effektivt skydd mot både möss och råttor. I vissa fall kan storleken på nätet behöva anpassas för att passa hålets storlek, vilket säkrast och med fördel bör ske genom kapning och svetsning för att lämna maskorna så oskadda som möjligt.

Här kan du läsa mer om gnagarskyddsnät

  • Gnagarskyddsull

Skyddsull mot möss består av riktigt kraftiga stålfibrer som vare sig möss eller andra gnagare tycker om att gnaga på. Vi rekommenderar ett kopparnät för giftfri och ekologisk bekämpning för att skapa ett både effektivt och miljömässigt ofarligt skydd.

Här kan du läsa mer om gnagarskyddsull

Vad, var, när, hur och varför?

Om du inte har lyckats lokalisera mössens ingångshål kan du leta efter spår såsom spillning, fotspår, fettfläckar med mera. Till detta kan du använda spårningspulver som hjälper dig identifiera mössens rörelsemönster i eller runt den aktuella byggnaden.

Med korrekt tätning har du större chans att slippa både möss och råttor. Dock saknar många hus tillräckligt med tätning, vilket gäller såväl nybyggen som äldre hus. Därmed rekommenderar vi att du själv undersöker både husfasaden och taket regelbundet, och att du tätar eventuella sprickor och håligheter med långsiktigt hållbara material.

Vilket material ska jag välja?

Rekommenderade material och produkter för öppningar/genomföringar av/vid/i

  • Takfot: musborst och/eller gnagarskyddsull
  • Ytterpanel/läkt: musborst
  • Ventilationsutgång: gnagarskyddsnät (svetsad)
  • Altan/uteplats: gnagarskyddsnät
  • Torpargrund: gnagarskyddsnät
  • Elkablar: tätningsmedel och/eller gnagarskyddsull
  • VVS: tätningsmedel och/eller gnagarskyddsull

Exempel på ställen som bör tätas

Du bör ha extra koll på/regelbundet täta runt/över/i

  • Springor vid fönster, dörrar och foder 
  • Ventiler och öppningar vid ventilpassager
  • Sprickor och öppningar vid husgrund
  • Håligheter vid genomföringar av el och avlopp 
  • Springor och glipor i/vid tak och takstol
  • Springor mellan fasadbeklädnad och läkt
  • Håligheter i torpargrund och/eller golvlager 

När är det dags att täta?

Du bör gå över din bostad både invändigt och utvändigt på regelbunden basis för att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella sprickor eller liknande. Det är också viktigt att ta bort och byta ut gammal och otjänlig tätning som inte längre gör någon nytta. Även äldre nät kan vara håliga eller skadade i sig och bör därmed bytas mot nya, starkare nät.

Hur bör jag täta?

Det bästa är att göra en ordentlig inventering och gå igenom husets alla delar noggrant och metodiskt. På så sätt blir det lättare att identifiera håligheter och sprickor som gärna uppstår med tiden, inte minst mellan fasad och tak.

Det är viktigt att komma ihåg att material kan svälla eller krympa beroende säsong och temperatur. Det betyder att ett trädäck eller en träfasad kan sakna springor på sommaren för att sedan krympa och drabbas av springor när temperaturen sjunker eller när det blir fuktigare ute. Därmed bör tätningen kontrolleras och eventuellt bytas ut då och då.

När det gäller ventiler har de i uppgift att släppa igenom luft, varför du bör använda tätningsmaterial som är ändamålsenligt och hållbart. Som gnagarskyddsnät eller gnagarskyddsull till exempel; båda sorterna är skydd som släpper igenom luft. 

Tänk extra på att:

  • Täta alla springor och hålighet som är större än 5 millimeter 
  • Kontrollera tätningen inför varje ny säsong, eller åtminstone höst och vår
  • Tätning avsedd mot möss skyddar generellt även mot råttor, men inte tvärtom

Varför är tätning viktigt?

Fördelarna med korrekt och hållbar tätning är många, varav skadedjursbekämpning anses som en av de främsta. Noggrant utförd tätning kan hålla gnagarna borta och är därmed en både kostnadseffektiv och miljövänlig bekämpningsmetod. Något som också bör betonas är att tätning är ett skonsamt sätt att hålla mössen borta.

Klicka för att se fler produkter mot gnagare

Betyg på guiden:

4.3/5 - (28 votes)