
Det är verkligen inte roligt att upptäcka angrepp från skadedjur såsom möss eller råttor. För att förbygga problem med söndergnagd isolering och virke rekommenderar vi att du arbetar lugnt och metodiskt i ditt sökande efter möjliga ingångar.
Vi rekommenderar
Lokalisera möjliga ingångar
När du väl har lokaliserat var och hur mössen tar sig in bör eventuella sprickor och andra brister åtgärdas utan dröjsmål. Ofta rör det sig om tätning av sprickor mellan fasad och husgrund, och är det en liten spricka kan det räcka med att sätta upp ett nät som håller mössen ute.
Det allra viktigaste är att ta reda på vilken typ av tätning som är mest effektiv i det aktuella fallet och att faktiskt få det gjort snarast möjligt. På så vis bevaras både husets livslängd och värde, samtidigt som det säkras mot angrepp både på kort och lång sikt.
Hur och var tar mössen sig in?
Vid en närmare titt kan det räcka med en liten, till synes oansenlig, springa där väggpanelen möter taket eller takfoten. Möss är duktiga klättrare och kan ta sig rakt upp för en fasad på flera meter, samtidigt som öppningen bara behöver vara ett par centimeter bred för att en mus ska ta sig igenom den.
Innanför öppningen kan det finnas ytterligare öppningar i form av smala passager mellan de olika lagren som vanligtvis finns innanför innertaket. En oskyddad luftspalt är allt som krävs för att en mus ska ta sig ända in i innertaket för att söka skydd för vintern.
Här är det extra viktigt att undvika fångst med musgift då du bör undvika att mössen dör inne i huset. Vill du fånga mössen i väntan på att tätningen blir gjord bör du istället använda en vanlig musfälla som gör att du kan ta hand om de möss som eventuellt fastnar och dör i fällan.
Vanliga spår att hålla utkik efter
Som vi tidigare har nämnt är springor i husfasaden det absolut vanligaste stället för möss att ta sig in i en byggnad. Även om fasaden och taket nyss har blivit tätade är det alltid en god ide att inspektera dem på nytt och med regelbundenhet.
Ett tecken på att mössen har lyckats ta sig hela vägen in i innertaket är att du hör krafsande ljud eller spring av små, snabba ”fötter”. Går du upp på vinden kan det även finnas spår av musspillning på golvet, liksom flisor av söndergnagt virke och isoleringsmaterial. Har du otur är det ett resultat av att mössen har börjat samla material till ett blivande bo som du bör göra allt du kan för att hitta och ta bort. Även här kan en musfälla laddad med lite godsaker i (exempelvis leverpastej eller jordnötssmör) vara ett effektivt sätt att hindra mössen från att bygga färdigt boet.
Tätning av innertak: steg-för-steg
Vid tätning av hus är det mycket viktigt att ha koll på såväl luft- som fuktgenomsläpp. Oftast konstrueras ett hus på ett sätt som gör att fukten transporteras ut per automatik, vilket kan ske genom så kallade luftspalter. Det är därmed extra viktigt att använda rätt sorts tätning så att dessa luftspalter inte täpps igen eller på annat sätt förstörs.
Anpassa tätningsmaterialet till ytan
Så länge som tätningsmaterialet anpassas för att bibehålla de luft- och fukttransporter som finns är du på rätt väg – något som blir ännu bättre om du väljer att använda musborst och/eller gnagarstoppull.
Musborst
Musborst är vanligtvis enkel att applicera genom att borsten trycks mot underlaget med handkraft. Spänningen som skapas när borststråna trycks ihop hjälper musborsten på plats, vilket innebär att ytterligare förankring är överflödig.
Gnagarstoppull
Gnagarstoppull är lätt att dela i mindre bitar, vilket också kan ske för hand. Ullen river du helt enkelt i bitar så att de passar den yta och de sprickor som ska tätas. Tätningen görs genom att du trycker in ullbitarna i de springor som mössen tar sig in genom. Kom ihåg att inte pressa ihop ullen mer än till 50 procent eftersom den lätt blir för tät, vilket påverkar själva luftspalten.
Tips! Har du endast en liten, nästintill oansenlig öppning direkt under taket kan det räcka att fästa ett skyddsnät eller en bit stålull direkt över sprickan för att hindra mössen från att ta sig in.
Var extra noga med skarvar och fogar
Lägg extra vikt vid att täta skarvar, fogar och eventuella anslutningar som ofta uppstår inuti värmeisoleringen i form av så kallade diffusionsspärrbanor (diffusionsspärrar). Tätar du från utsidan kan du, om du har tur slippa jobbet med ett öppna upp konstruktionen. I det fallet är det dessutom, generellt sett, lättare att kontrollera så att tätningen är komplett.
Betyg på guiden: