
Idag handlar en elinstallation oftast om någonting mer än att tända och släcka en lampa. I alla större utsträckning går det att styra ett hem med bara en smartphone, vilket inkluderar såväl ljus som ljud och bild. Med hjälp av trådlösa system som bygger på ny, avancerad teknik går det att skapa riktigt komplexa anläggningar i vilket hem som helst.
För många stannar det med nedladdning av en app eller två som gör det möjligt att styra allt från belysning till värmesystem, garageportar och markiser. Andra vill ta ett steg ytterligare och lägger till saker som larm, temperaturbevakning och IP-kameror. Tre saker som går att installera både inomhus och utomhus och vars syfte är att bevaka och övervaka. Men som också lockar till sig spindlar och andra skadeinsekter.
Vi rekommenderar
IP-kameror inomhus
De flesta IP-kameror som är framtagna för inomhusbruk är oftast mindre och designade på ett sätt som gör att de smälter in i omgivningen. De är i princip alltid utrustade med en inbyggd rörelsedetektor för att, om det blir nödvändigt, kunna trigga igång ett larm.
IP-kameror utomhus
De IP-kameror som är avsedda att använda utomhus är anpassade för att tåla olika typer av väder- och vindförhållanden. Rent generellt är de oftast utvecklade på ett sätt som gör det möjligt att täcka större ytor, med zoomfunktioner och riktigt bra nattsyn.
Den här sortens IP-kameror är nästan alltid försedda med en in- och utgång för larm som inte sällan kan anslutas till valfri detektor (rörelse, rök etc.).
Kombinerade IP-kameror
Det går även bra att installera en kombinerad inomhus- och utomhuskamera. Dock krävs det vanligtvis en extern detektor då nattsynen generellt sett är mer begränsad i den typen av IP-kameror. Den främsta anledningen är att kombinationskameror är mer anpassade för större ytor och lokaler i vilka in- och utgångar ska kunna kopplas till flera olika detektorer (rök, larm, rörelse etc.).
Kan locka till sig spindlar
En som kan vara bra att känna till om du ska installera en IP-kamera är att belysning är en riktig insektsmagnet. Det gäller dag som natt och alla typer av insekter, vilket inkluderar spindlar. Just spindlar har dessutom en förkärlek för att väva nät där det finns gott om mat (läs insekter) som de fångar i nätet och sedan äter. Därför är det extra viktigt att hålla rent runt området där kameran är placerad för att hålla linsen fri från spindelnät och annan smuts.
Läs vår ultimata guide om spindlar
När du köper en IP-kamera som detekterar rörelse genom videoanalys får du vara beredd på att minsta lilla rörelse räcker för att trigga igång kamerans inspelningsfunktion. Det kan såklart vara en fördel i de fall då kameran används i syfte att bevaka, men det kan också orsaka många onödiga inspelningar. För att undvika detta bör kameran placeras en bit bort från objekt som ofta rör sig inom kamerans synfält (till exempel en vajande flagga).
Är det däremot en spindel som väver sitt nät får du helt enkelt försöka få bort både spindeln och nätet snarast möjligt. Du kan också preparera platsen med olika typer av skrämmor eller doftpåsar med rödcederträ som hjälper till att hålla spindlarna på avstånd.
En annan viktig aspekt att ha i åtanke när du ska montera en IP-kamera är ljusförhållandena på platsen. Generellt sett får du en både bättre och skarpare bild om belysningen är kraftfull, samtidigt som själva idén med en IP-kamera är att IR-belysningen kopplas på när mörkret faller. Det innebär att kameran ställer in sig på en svart-vit bild samt att ljuset inte längre kan uppfattas av det mänskliga ögat utan enbart av kameralinsen.
Behöver du en extra ljuskälla för bättre sikt bör den placeras en bit ifrån kameran så att insekterna lockas till lampan snarare än till kameran. Du får dock räkna med extra många spindlar och andra typer av skadeinsekter på och runt platsen.
Betyg på guiden: