SpindelskrÀmma

Med en spindelfĂ€lla (klisterfĂ€lla) fĂ„ngas bĂ„de spindlar och andra krypande insekter. FĂ€llorna kan bĂ„de anvĂ€ndas för att tidigt upptĂ€cka insekter i hemmet samt bekĂ€mpa dem.  De Ă€r giftfria och ofarliga för andra djur samt mĂ€nniskor. FĂ€llorna placeras med fördel ut pĂ„ flera olika stĂ€llen i bostaden för att dĂ€rmed lĂ€ttare upptĂ€cka var spindlar, och andra insekter, lĂ€ttast fĂ„ngas. För bĂ€st resultat – lĂ€s vĂ„r guide under produkterna.  

1 produkt


SÄ fungerar spindelfÀlla

En spindelfĂ€lla (Ă€ven kallas insektsfĂ€lla) Ă€r en klisterfĂ€lla som placeras dĂ€r spindlar ofta förekommer. NĂ€r spindlarna krypter över ytan kommer de att fastna varpĂ„ de till slut dör. Dessa klisterfĂ€llor Ă€r inte konstruerade för att fĂ„nga en speciell sorts insekter utan fĂ„ngar samtliga smĂ„ insekter som passerar fĂ€llan. Detta som exempelvis silverfiskar, spindlar, myror och tvestjĂ€rtar. FĂ€llan kan bĂ„de anvĂ€ndas för att bekĂ€mpa dessa insekter samt som indikator – dvs för att upptĂ€cka om det finns insekter i hemmet.  FĂ€llan fungerar bra för att bekĂ€mpa enstaka spindlar. Är de dĂ€remot större population rekommenderas bekĂ€mpning med exempelvis insektsspray. Montering och anvĂ€ndning
  1. StÀll ut
StĂ€ll ut spindelfĂ€llorna dĂ€r spindlar, eller andra insekter, ofta befinner sig. Önskas de fĂ€stas i taket eller pĂ„ en vĂ€gg kan detta ske med hĂ€ftstift eller dubbelhĂ€ftande tejp. Kontrollera dĂ€remot först att det inte blir mĂ€rken. Även nĂ€r den stĂ€lls ut pĂ„ ett golv finns en fördel att fĂ€sta den med en liten tejpbit. PĂ„ grund av dess lĂ„ga vikt Ă€r det mycket lĂ€tt att de byter plats om nĂ„gon stöter till dem. FĂ€llorna bestĂ„r oftast av vikbar papp dĂ€r ett av pappersarken har klister. Se dĂ€rför till att sidan med klister kommer i rĂ€tt riktning.
  1. Ta bort skyddsplast
NÀr fÀllan Àr utplacerad kan skyddsplasten tas bort.
  1. Kombinera flera fÀllor
AnvÀnd gÀrna flera fÀllor (sÀljs ofta i flerpack) för att bekÀmpningen ska bli effektiv. Dessutom kan de anvÀndas för att upptÀcka att insekter finns i bostaden och var de lÀttast fÄngas in.
  1. Byt ut – LivslĂ€ngd
PÄ förpackningen stÄr det hur mÄnga veckor som spindelfÀllan Àr aktiv. Byt dÄ ut hela fÀllan (eller enbart klisterarket beroende pÄ modell) och stÀll ut den igen. Byte av fÀlla kan Àven behöva ske om det Àr ett flertal insekter som fÄngat, dvs fÀllan Àr full.

Kompletterande produkter

Beroende pĂ„ var, och i vilken omfattning, som spindlarna förekommer kan olika bekĂ€mpningsprodukter vara bĂ€st. Dessa kan Ă€ven kombineras för ett mer effektivt resultat. Insektsspray Insektsspray kan anvĂ€ndas för att bekĂ€mpa de flesta smĂ„ insekter. Det finns spray som ska anvĂ€ndas för att bekĂ€mpa spindlar pĂ„ vĂ€xter samt de sprayer som kan anvĂ€ndas i övriga delar av hemmet. Sprayen har ett gift som gör att insekterna dör inom kort. Den kan i regel sprayas antingen direkt pĂ„ insekterna eller dĂ€r de ofta förekommer varpĂ„ de fĂ„r i sig giftet efterhand. LĂ€s alltid instruktionerna pĂ„ produkten! SpindelskrĂ€mma SpindelskrĂ€mma sĂ€tts i ett eluttag inomhus och avger ett ultraljud som spindlarna ogillar men som mĂ€nniskor inte kan höra. Ljudet sprids lĂ€ttas pĂ„ öppna golvytor. För att skapa skydd i flera olika rum kan dĂ€rmed flera skrĂ€mmor behövas. Rödceder Rödceder gillas inte av spindlar, mal, silverfisk och en rad andra smĂ„ insekter. Rödcederolja kan strykas över lister och trösklar medan trĂ€block (i olika varianter) kan lĂ€ggas i garderober och smĂ„ utrymmen för att hĂ„lla insekterna pĂ„ avstĂ„nd. Kiselgur MyrNIX kiselgur Àr ett KRAV-godkĂ€nt bekĂ€mpningsmedel för insekter. Produkten bestĂ„r till 100 % av kiselgur (stenmjöl) och strös ut i strĂ€ngar dĂ€r insekterna befinner sig. NĂ€r insekterna passerar över pulvret kommer dess vaxskikt att skadas varpĂ„ de inom kort kommer att ”torka ut” och dö. Tack vare att det Ă€r luktfritt kan det anvĂ€ndas i kök och skafferi dĂ€r varken sprayer eller rödceder passar lika bra. InsektsfĂ€llor (UV-fĂ€llor) Insektsdödare Àr det effektivaste sĂ€ttet att bekĂ€mpa flygande insekter. Genom att minimera bestĂ„ndet av dessa kommer Ă€ven bestĂ„ndet av spindlar automatiskt minskas.  Detta eftersom spindlarna söker sig till platser dĂ€r det finns gott om föda.

FrÄgor & svar spindelfÀlla

Fungerar alla klisterfÀllor mot spindlar?

De flesta klisterfÀllor fungerar pÄ liknande vis. Det enda som skiljer Àr om de har lockmedel för att locka till sig specifika insekter, exempelvis silverfiskfÀllor som har feromon som lockmedel. Oavsett kommer spindlar som kryper pÄ fÀllan fastna och dö.

Behöver fÀllorna hÄllas borta frÄn barn och djur?

Nej, fÀllorna har enbart en klisteryta och Àr inte giftiga. DÀremot kan det vara bra att applicera dem dÀr barn och djur inte nÄr dem eftersom de annars lÀtt förflyttas.

Varför kommer det in spindlar i bostaden?

Spindlar söker sig frÀmst till stÀllen dÀr det finns andra insekter dÄ detta Àr deras föda. SmÄ krypande och flygande insekter söker sig Àven de till föda. Genom att hÄlla torrt och rent samt anvÀnda produkter som hÄller insekter pÄ avstÄnd (exempelvis rödceder) bör problemet minska.

Fungerar ”husmorsknep” för att fĂ„ bort spindlar?

Ja, en del ”husmorsknep” anses fungera effektivt för att fĂ„ bort spindlar. Exempelvis nĂ€mns ofta att vinĂ€ger, citron och pepparmint ska ge gott resultat. Men framförallt handlar det om att stĂ€da och hĂ„lla rent.

Vi fÄr ÀndÄ inte bort spindlar och andra insekter, vad gör vi nu?

Om ni försökt fÄ bort insekter under flera mÄnader, utan resultat, bör saneringsföretag kontaktas som Àr specialiserade pÄ insektsbekÀmpning.