Vid problem med vägglöss – så förbereder du inför en sanering.

Ta bort vaggloss

Du har säkert redan sett hur utslag orsakade av vägglöss ser ut och vet då att det inte är någon rolig syn. Det liksom kryper och kliar i hela kroppen vid blotta tanken på att själv bli drabbad, och faktum är att risken är ganska stor. Som tur är finns det hjälp att få i form av sanering.

I väntan på att företaget som ska genomföra saneringen ska komma kan även du vara behjälplig genom att förbereda så mycket som möjligt. Vi tipsar om åtgärder du enkelt vidtar på egen hand, vad du bör och inte bör göra samt listar vanliga tecken som du kan hålla extra koll på.

Vägglöss sprider sig snabbt och blir allt vanligare

Vägglöss sprider sig enormt snabbt och det enda som krävs är att en liten rackare lyckas  fortplanta sig för att det snabbt ska öka till tusentals vägglöss. Det går på bara några månader och därför är det viktigt att agera snabbt och per omgående så snart du har minsta misstanke om vägglöss.

Nu undrar du kanske hur den enda vägglusen kunde ta sig in överhuvudtaget, och till den frågan kan det finnas flera förklaringar. En förklaring kan vara att du just har varit på resande fot och kanske köpt med dig någonting hem. Det skulle till exempel kunna vara en inredningspryl, någon form av textilier eller en ny väska.

Faktum är att det under de senaste 10-15 åren har skett en kraftig ökning av vägglössangrepp i västvärlden, vilket bland annat omfattar Sverige. En trolig förklaring är det ökade resandet, men det är med all sannolikhet också så att kunskapen om vägglöss har ökat markant bland Sveriges befolkning.

Som exempel kan nämnas att skadedjurssaneraren Anticimex vittnar om att utryckningar på grund av vägglössanering har ökat med omkring 15% jämfört med tidigare. Det är dock inte enbart kunskapen och bekämpningsmetoderna som har blivit bättre; även bekämpningsmedlen har utvecklats till att bli långt mer effektiva. Det är till och med så att vissa medel som tidigare användes är förbjudna idag, vilket dels beror på innehållet, dels på att lössen helt enkelt blev resistenta.

Så vet du att du har vägglöss

Vägglöss är nattaktiva varelser vilket betyder att de är vakna när de flesta människor sover. En sovande människa är ett lätt och hett byte för en vägglus vars främsta föda består av människoblod. Därför är det inte helt ovanligt att du vaknar täckt av röda, svullna sår efter vägglössens bett. Det är inte heller ovanligt att uppleva obehag som klåda, sveda och i vissa fall smärta från såren.

Din första tanke blir då kanske att vända ut och in på sovrummet för att lokalisera lössen. Gör inte det! Att hitta vägglöss som under dagtid gömmer sig i diverse skrymslen och vrår är en i princip omöjlig uppgift som leder till mer besvär än nytta.

Det går visserligen att se både vuxna löss och ägg (nymfer), men för det krävs det en rejäl undersökning av sängbottnen på riktigt nära håll. Känner du ändå att du gärna vill undersöka saken kan du titta extra noga efter små, svarta prickar som ser ut ungefär som bläck. Det är nämligen så lössens avföring ser ut. Det finns med all sannolikhet även blodfläckar på såväl madrasser som sängkläder som uppkommer i samband med att lössen suger i sig blod.

Röda och svullna bett på kroppen ett tydligt tecken på att du har drabbats av vägglöss. Generellt sett finns de flesta betten där venerna är som mest ytliga, som exempelvis på halsen och händerna samt runt fotlederna.

Oavsett om du är säker på att det är just vägglöss eller inte bör du i detta skede kontakta ett saneringsföretag. Anledningen är den att professionella skadedjursbekämpare har rätt kunskap, metoder och verktyg för att kunna avgöra vilken typ av skaldjur det rör sig om samt vilken metod som är mest effektiv att använda för att bekämpa dem.

Tips! Ta kontakt med ditt försäkringsbolag i ett tidigt skede för att konkontrollera om din försäkringspremie omfattar skadedjurskontroll och en eventuell sanering. Om inte kan det vara en god idé att teckna en tilläggspremie innan du vidtar vidare åtgärder!

Vem bär ansvaret i samband med en sanering?

Generellt sett är det fastighetens ägare som bär huvudansvaret för att skadedjursangrepp tas omhand enligt konstens alla regler. Det ansvaret innefattar bland annat angrepp av vägglöss.

Hyresrätt

Bor du i en hyreslägenhet är du, enligt hyreslagen, skyldig att anmäla misstanke om skadedjursangrepp, medan det är hyresvärdens ansvar att se till så att det tas omhand.

Bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt täcks kostnaden för saneringen vanligtvis av bostadsrättsföreningens (BRF) försäkring, så länge det går att fastslå att du själv inte har orsakat angreppet. Din skyldighet ligger i att per omgående anmäla angreppet till styrelsen i din BRF.

Villa/radhus

Äger du en villa, ett radhus eller ett sommarhus är det du, i egenskap av ägare, som ansvarar för att ta hand om problemet. För säkerhets skull bör du, som tidigare nämnts, kolla så att hemförsäkringen täcker en eventuell sanering.

Hotell, restaurang och övriga serviceinrättningar

Det är oerhört viktigt att det finns både kunskap och en tydlig handlingsplan för situationer som kräver insatser från flera olika instanser. Som vid hantering av vägglöss, till exempel. Personalen ska helst ha kunskap nog att avgöra angreppets omfattning samt kunna vidta åtgärder för att förebygga eller minska en spridning.

Med hjälp av tydliga rutiner för inspektion och egenkontroll går det att upptäcka eventuella skadedjursangrepp i ett tidigt skede, vilket med fördel sker med hjälp av särskilda sökhundar som är tränade att hitta vägglöss, och som också kan söka av de drabbade områdena efter det att saneringen har genomförts.

Vilka krav kan du själv ställa?

  • Du kan kräva att få snabb hjälp för att förhindra onödig spridning
  • Du kan få tips om förberedande åtgärder inför själva saneringen
  • Du kan begära att saneringsföretaget använder naturliga medel
  • Du kan få hjälpmedel som hjälper dig att sova under pågående sanering

Olika tillvägagångssätt vid sanering

Det finns lite olika tillvägagångssätt, eller metoder, att använda i samband med en sanering av vägglöss. Det är skadedjurssaneraren som avgör vilken metod som är bäst lämpad utifrån ett antal kriterier. Rent generellt är det angreppets omfattning och art som avgör om det krävs både förebyggande och direkta insatser.

  • Kontroll/inspektion av platsen

Det första som behöver göras är att konstatera förekomsten av vägglöss, lokalisera exakt var angreppen är som störst samt hur omfattande skadorna är. I det här skedet går det att använda särskilt tränade hundar, vilket i synnerhet görs om vägglössen är svåra att hitta.

Är det ett mindre angrepp går det att genomföra steg ett på egen hand, vilket genom att söka efter karakteristiska spår. Enklast är det att använda en så kallad indikationsfälla, men det går också att med blotta ögat söka efter spår av blod, avföring och hudavlagringar även om det kräver både tålamod och noggrannhet.

  • Fysisk behandling av förebyggande karaktär

 Att fysiskt hindra vägglöss från att suga blod och att sprida sig innebär att förse sängar och möbler med särskilda skydd samt att ställa sängbenen i särskilda skålar som är utformade för att vägglössen ska kunna ta sig upp i skålen men inte därifrån.

  • Byggteknisk åtgärd av förbyggande karaktär

Att bygga in specialtillverkade lister och socklar som motverkar vägglöss och andra skadedjur från att sprida sig blir allt vanligare, i synnerhet i samband med nybyggnation. Materialet innehåller en viss mängd kiselgur som tar död på bland annat vägglöss, vilket gör att spridning av vägglöss kan förhindras i exempelvis ett lägenhets- eller flerbostadshus.

  • Kemisk behandling med giftfritt medel

Det går att bekämpa många skadedjur på naturliga väg, vilket även gäller för vägglöss. Ett medel som redan har nämnts är kiselgur som är ett effektivt bekämpningsmedel, men som fungerar bäst vid ett begränsat angrepp.

Kiselgur kan med fördel även användas som komplement då behandlingen är både tidskrävande då förloppet är relativt långsamt. Oftast krävs det också upprepade behandlingar, särskilt om du använder kiselgur som enda metod.

Här kan du läsa vår guide om kiselgur

  • Kemisk behandling genom foggning

 När inget annat hjälper kan det bli nödvändigt att ta till insektsmedel som innehåller en viss mängd gift för att bli av med vägglössen en gång för alla. En teknik som ofta används i detta skede är så kallad foggning. Tekniken innebär att medlet sprutas ut genom en slang som bildat stora rök- och ångmoln, vilket gör att medlet kan sprida sig över såväl stora ytor som till skrymslen och vrår som annars är svåra att komma åt.

Observera att foggning enbart bör göras av en kvalificerad skadedjursbekämpare och att utrymmet måste utrymmas under tiden som behandling pågår.

  • Värmebehandling

 En effektiv och relativt skonsam behandlingsmetod som fungerar bra vid större angrepp. Den här typen av behandling kräver också tålamod, men framförallt tid, då det kan ta upp till flera veckor att värma upp riktigt stora ytor (som exempelvis ett helt lägenhetshus).

Det finns även en nackdel med att värmebehandla ett rum, då tapeter, lister och möbler kan påverkas negativt av förhöjda temperaturer under en längre tid. Ett tips är att hyra ett särskilt värmetält för att behandla angripna möbler separat.

Det här kan du göra i väntan på sanering

  • Ta kontakt med försäkringsbolaget
  • Ta kontakt med ett saneringsföretag för att boka tid för kontroll
  • Be om råd avseende städning inför saneringen (även efter)
  • Be om råd om hur du bör leva under pågående sanering
  • Var noga med att följa saneringsföretagets rekommendationer
  • Dokumentera allt du gör och spara alla kvitton för eventuella utlägg
  • Kolla upp kostnader för självrisk, eventuella tilläggspremier, städprodukter mm.
  • Har du möjlighet att bo någon annanstans ett tag kan det ta kål på vägglössen till slut på grund av bristande tillgång på föda

Tips på förebyggande åtgärder mot vägglöss

  • Använd Nattaro Safe vägglusskydd som sätts fast på sängstommen
  • Flytta ut sängar och andra möbler en bit från väggen för att göra det svårare för lössen att ta sig dit
  • Sprid ut små mängder av kiselgur längs golvlister och sängar och annat där lössen kan tänkas klättra upp
  • Investera i särskilda madrasskydd avsedda att skydda mot bland annat vägglöss
  • Endast sova i sängen för agg förhindra att vägglössen sprider sig till andra rum i bostaden
Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (37 votes)