Kiselgur är en form av porös mineral som har uppkommit efter miljontals år på världens sjö- och havsbottnar. Dess egenskaper är absorberande, kemiskt stabiliserande och filtrerande vilket gör att kiselgur bland annat används för bekämpning av skadedjur samt som stabiliserare i diverse produkter.
Snabbguide: Kiselgur
- Kiselgur är en jordart som bildats av skal, dvs. fossilt stenmjöl, från alger
- Kiselalger finns i både söt- och saltvatten
- I miljöer där och människor och husdjur finns används sötvattensvarianten
- Kiselgur går att applicera både inomhus och utomhus
- Vid användning av kiselgur utomhus: ta hänsyn till dess absorberande egenskaper, dvs. undvik att applicera i samband med regnväder
- Vid användning av kiselgur inomhus: var försiktig med att andas in eventuellt damm från pulvret
- I kontakt med ögon och händer bör du skölja/tvätta noga
Vi rekommenderar
Fakta om kiselgur
Kiselgur kan bäst beskrivas som en porös mineral med viktiga funktioner och egenskaper som lämpar sig för en rad olika produkter och användningsområden.
Tack vare dess absorberande egenskaper använder man gärna kiselgur i samband med djurskötsel, främst för att torka upp spillning i kattlådor, maneger, stall och hagar, men också för att absorbera utspillda vätskor av olika slag. Kiselgur kan även användas för att förebygga uppkomsten och spridningen av diverse skadeinsekter, då man brukar tala om kiselgur som en insekticid[1].
Kiselgur utsöndrar ett pulver som absorberar insekternas mer eller mindre feta ytskikt, vilket leder till uttorkning. Tack vare detta pulver är kiselgur även effektivt att använda i trädgårdar, grönsaksodlingar och växthus där såväl snäckor, sniglar och bladlöss gillar att hålla till.
Vem var det som upptäckte kiselgur?
Allt sedan mitten av 1800-talet har kiselgur använts för en rad olika ändamål. Det breda användningsområdet möjliggörs genom dess slipande, stabiliserande och absorberande egenskaper som kommer väl till pass i bland annat tandkräm, hudvårdsprodukter och kattsand med mera.
Det var dock dess stabiliserande egenskaper som gjorde att Alfred Nobel använde kiselgur som bindemedel för det nitroglycerin han stoppade i sin första dynamit. Året var 1866 då Nobel alltså inte ”bara” uppfann dynamiten, utan också banade väg för säkrare hantering av rent nitroglycerin. Året därpå patenterades blandningen som just dynamit.
Hur och var utvinns kiselgur?
Kiselalger förekommer i både salt- och sötvatten och påträffas generellt sett som lagringar i stora stenbrott; stenbrott som tidigare utgjorde sjö- och havsbottnar runt om i världen. Sådana stenbrott finns bland annat i Danmark, Frankrike, Nordamerika, Tjeckien och Tyskland där man alltså utvinner kiselgur direkt från naturen.
Det faktum att kiselgur är ett naturmaterial innebär dock inte att det per automatik är bra för miljön. I kiselgur förkommer exempelvis extrakt av krysantemumblomman; en vanlig ingrediens i insektssprejer mot getingar och andra skadedjur (kiselgur i sig är inte hälsofarligt).
Den första kända upptäckten av kiselgur gjordes i norra Tyskland under 1800-talets senare del. Därefter pågick regelbunden i utvinning av kiselgur inom samma område ända fram till början av 1900-talet, närmare bestämt fram till dess att första världskriget bröt ut.
Till vad används kiselgur?
Den kiselgur som används i närheten av människor och djur kommer från sötvattensmiljöer. Rent säkerhetsmässigt är den är att likställa med sand, även om en viss mängd damm kan förkomma i samband med hantering. Därför är det viktigt att skydda, tvätta och skölja såväl händer som ögon om du skulle komma i direktkontakt med kiseldamm.
Ett vanligt användningsområde för kiselgur är simbassänger där det fungerar som ett filtermedium. Även inom området för kemi använder man gärna de ihåliga och mikroskopiskt små partiklar som finns i kiselgur. Dessa hjälper nämligen till att filtrera mindre partiklar som annars skulle vara i princip omöjliga att filtrera.
Då kiselgur renar matsmältningen, stärker benstommen och förbättrar hårväxten kan det användas som kosttillskott, vilket gäller för både människor och husdjur.
Även vid filtrering av det som ska bli vårt dricksvatten är kiselgur ett viktigt hjälpmedel. Detsamma gäller vid filtrering av öl, vin, socker, sirap och honung som, tack vare kiselgur, kan filtreras utan att ändra vare sig färg eller smak och utan att viktiga näringsämnen går förlorade.
Utöver redan nämnda användningsområden förkommer också kiselgur ofta inom jordbruk och i samband med djurhållning. Egenskaperna i kiselgur gör bland annat så att hagar, ängar, stall och foder kan hållas fria från fukt, lukt och klumpar. Det kan dessutom användas som kosttillskott för att stärka benstommen och rena matsmältningen.
Ytterligare användningsområden
- Kattsand (motverkar klumpar och obehaglig lukt)
- Tvål, tandkräm och ansiktspeeling (slipande egenskaper)
- Papper och keramik (fuktabsorberande och slipande)
- Kryddor (motverkar fukt och mögel)
För- och nackdelar med kiselgur
I jämförelse med andra bekämpningsmedel har insekter ingen möjlighet att utveckla resistens mot kiselgur, helt enligt principen för medicintekniska produkter mot hårlöss. Därför har kiselgur blivit ett viktigt hjälpmedel i kampen mot vägglöss som har utvecklat resistens mot andra typer av bekämpningsmedel. På så vis kan användningen av kiselgur ses som en fördel i detta sammanhang.
Något som kan ses som en nackdel är att kiselgur som används för filtrering (så kallad kalcinerad kiselgur) kan ha en skadlig påverkan på små barn och husdjur. Den kan dessutom irritera såväl ögon som luftvägar och ge upphov till torr och irriterad hud.
Då kiselgur kan orsaka ögon- och hudirritation rekommenderar vi att du omedelbart sköljer händer och ansikte vid eventuell direktkontakt.
[1] En insekticid är en giftig substans som kan användas för att eliminera olika skadedjur.
Kiselgur mot skadedjur
Att använda kiselgur för att förebygga uppkomsten av/bekämpa befintliga skadedjur blir allt vanligare; mycket tack vare på dess unika egenskaper, men kanske främst för att det är ett giftfritt medel som finns naturligt i naturen.
Det finns också forskning kring kiselgurens egenskaper som tydligt visar att kiselgur saknar giftiga egenskaper. Även negativ ackumulering på miljön har man kunnat avskriva, vilket innebär att kiselgur är ett av få miljövänliga insektsmedel.
Det är främst mindre, krypande insekter som påverkas av kiselgur då de har lättare att fastna i pulvret än vad stora insekter har. När skadedjuren väl har kommit i kontakt med det torra, porösa kiselpulvret blir de snabbt uttorkade och dör.
Att tänka på vid användning
För att kiselgur ska fungera effektivt mot oönskade skadedjur måste insekterna komma i direktkontakt med kiselpulvret. Medlet kan användas mot allt från pälsänger, mjölbagge och silverfisk till malfjäril, kackerlackor och vägglöss utan att vare sig miljö, husdjur eller människor utsätts för miljöfarliga gifter.
Vid användning inomhus
Det går bra att vistas i bostaden/lokalen under tiden som behandling pågår. Det viktigaste är att skölja bort eventuellt damm från exponerad hud för att undvika eventuella irritationer och torrhet.
Undvik att sopa bort överflödigt eller gammalt kiselgur då det lätt dammar. Det bästa är att använda en våt trasa, golvmopp eller dammsugare för att fånga upp dammet.
Exempel på skadedjur som trivs inomhus
- Vägglöss
- Myror
- Silverfiskar
- Kackerlackor
- Loppor
- Myror
- Hönskvalster
- Tvestjärtar
- Spindlar
Det finns även kiselgur som används för att bekämpa så kallade mördarsniglar, vilket dock har skett utan större framgång då sniglar trivs i extremt fuktiga miljöer där medlets avfuktande egenskaper inte får en chans att utvecklas.
Gör så här
- Applicera kiselgur på ett sätt som gör att så många insekter som möjligt tvingas passera genom kiselgurpulvret
- Applicera i millimetertjocka strängar i ett jämnt lager (ca. 15 g/m2)
- Undvik applicering i starkt luftdrag och på ytor som ofta används för att förhindra oönskad spridning genom fotspår eller på grund av vindfång
- Kiselgur behöver verka i upp till en vecka (7 dagar) efter applicering
- Vid fortsatt behandling bör gammal kiselgur avlägsnas innan en ny omgång appliceras
- Applicera en sträng kiselgur tvärs över ett myrstråk för att bli av med myror, eller längs vägglister för att bli av med silverfiskar och pälsängrar
- Lägg en tunn sträng i en låda, garderob eller ett skåp för att bli av med pälsängrar, malfjärilar och loppor mm.
- Applicera runt sängar och mattor för att förebygga uppkomsten av/bli av med vägglöss, pälsängrar och kvalster mm.
- Skydda hundens/kattens sov- och matplats från loppor och myror mm.
Vid användning utomhus
Ska du använda kiselgur i trädgården eller i en odling bör du vänta till dess att väderleken är gynnsam. Det innebär att det bör vara så torrt som möjligt och att du bör göra en ny applicering om det skulle regna.
Skadedjur som trivs utomhus
- Sniglar och mördarsniglar
- Bladlöss
- Maskar
- Myror
- Baggar
- Getingar
- Hästflugor
- Broms
Gör så här
- Applicera i torrt väder och/eller på områden som går att skydda mot väta
- Skydda specifika växter och plantor genom att applicera kiselgur direkt på blad och stam
- Var försiktig med att applicera kiselgur i närheten av ett bisamhälle
- Försök att skydda plantor som drar till sig nyttodjur som nyckelpigor, vinbärssnäckor och maskar
- Motverka mögel och oönskad lukt i stallar, hönsgårdar, beteshagar och dryckestråg
- Gör rent alla ytor som ska behandlas
- Ta ut hästar, kor, grisar och höns före applicering
- Applicera ett så tunt och jämnt lager som möjligt
Betyg på guiden: