
Bästa alternativ till råttgift
Råttgift har länge använts för att försöka hantera råttproblem, men det är varken den säkraste eller mest hållbara lösningen. Sedan 2019 finns det inte längre något godkänt råttgift för privatpersoner i Sverige, varken för inomhus- eller utomhusbruk. Det är alltså inte tillåtet att själv köpa eller använda råttgift i hemmet.
Skälet är enkelt: råttgift utgör en allvarlig risk för både barn, husdjur och vilda djur. Ämnena som används är mycket potenta och kan orsaka förgiftning även i mycket små mängder – inte bara för råttor, utan även för andra som kommer i kontakt med det.
Dessutom är det vanligt att råttor som fått i sig giftet drar sig undan till gömda utrymmen och dör där – i väggar, golv eller tak. Resultatet kan bli en kraftig och ihållande stank som är svår att åtgärda.
Som tur är finns det flera effektiva och betydligt säkrare alternativ listat nedanför.
Vi rekommenderar
Mekaniska fällor – beprövad metod utan gifter
Mekaniska råttfällor fungerar snabbt och innehåller inget gift. De är perfekta att placera i utrymmen där du misstänker aktivitet. Dessutom är de återanvändbara.
👉 Se våra klassiska råttfällor i trä och plast
Elektroniska fällor – snabb och hygienisk avlivning
Elektroniska råttfällor avlivar råttan omedelbart med en elektrisk stöt. Dessa fällor är lätta att använda, hygieniska att tömma och minskar risken för kontakt med djuret.
👉 Kolla in våra elektroniska råttfällor här
Levandefångst – fånga råttan utan att skada den
Levandefångstfällor är ett alternativ för dig som vill fånga råttor utan att de skadas. Tänk på att du behöver ha en plan för vad du gör med djuret efter infångning. Det är inte tillåtet att släppa ut råttor i naturen.
👉 Se våra levandefångstfällor här
Förebyggande åtgärder – stäng råttorna ute
Att täta huset och göra det svårt för råttorna att ta sig in är ett av de bästa sätten att förebygga problem. Alla hål och springor större än 6 mm bör tätas med material som råttor inte kan gnaga igenom.
👉 Se vårt utbud av tätningsprodukter mot skadedjur
Kombinera flera metoder för bästa resultat
Ett vanligt misstag är att bara sätta ut en fälla och hoppas på det bästa. För bäst effekt bör du kombinera flera metoder – till exempel använda elektroniska fällor i källaren, mekaniska fällor på vinden och se till att täta alla genomföringar och springor.
Betyg på guiden: