Mygglarver » Ultimata Guiden

Myggor är en form av insekter som ingår i ordningen tvåvingar, vilka karakteriseras av tunna antenner och vattenlevande larver. I den här gruppen finner vi alla från stick- och fjädermyggor till knott och så kallade harkrankar.  

Fakta om mygglarver

Det som kännetecknar en larv, oavsett sort, är att den är en del av det tidiga utvecklingsstadiet hos en insekt. I detta fall är det specifikt mygglarver som avses, vilket innebär att dessa larver följer den specifika utvecklingsfas som just mygglarver genomgår. Utvecklingsfasen hos en larv kan nämligen se olika ut beroende på vilken typ av larv som avses.

En annan sak som är karakteristisk för olika typer av larver, mygglarver ej undantagna, är att det väldigt ofta är dessa små krabater som orsakar mest skada när man pratar om skadedjur i allmänna ordalag. Vid en eventuell upptäckt av larver inomhus är det därför viktigt att du försöker identifiera vilken typ av larver det rör sig om (det vill säga art), för att förhindra alternativt förebygga ett eventuellt skadedjursangrepp.

Ordet larv härstammar från latinets ”larva” som betyder ungefär ond ande eller spöke, men det kan också ha betydelsen ansiktsmask. Förr i tiden såg man nämligen larver som ”maskerade” (eller utklädda) insekter.

Larvernas utveckling

Hos insekter finns det två huvudtyper av utveckling, varav den ena kallas för ofullständig och den andra för fullständig utveckling. I vissa fall har larver dessutom särskilda organ som de endast har i larvstadiet, det vill säga, som inte längre finns kvar när de väl har utvecklats till fullvuxna insekter. Det finns också arter som blir könsmogna innan de ens har hunnit utvecklas till fullo, vilket med ett annat ord kallas för neoteni. 

Fullständig utveckling

Den fullständiga utvecklingen innebär att insekten genomgår en kedja av utvecklingsstadier som innefattar ägg, larv (eller nymf), puppa och fullbildad insekt (eller imago).

Ofullständig utveckling

Den ofullständiga utvecklingen skiljer sig egentligen bara från den fullständiga utvecklingen avseende puppa-stadiet, som alltså uteblir i detta stadie.

Förpuppningen

När det gäller mygglarvernas förpuppning så sker den på samma sätt som för fjärilar. När förpuppningen är klar lämnar myggan sitt tidigare liv som den levde i vatten, till förmån för ett liv i luften.

Larver som handelsvara och lockbete

Att stickmyggornas larver säljs som ”svarta mygglarver” i egenskap av djupfryst eller levandefoder för akvariefiskar är det kanske inte alla som känner till. Även tofs- och fjädermyggornas larver förkommer som handelsvara, men då oftare under namnet ”vita mygglarver”” respektive ”röda mygglarver”.

Förutom att tjäna som foder åt akvariefiskar används också fjädermyggornas rödfärgade larver som bete vid bland annat pimpelfiske. Dessa larver är så kallade bottenlevande larver som tack vare höga hemaglobinhalter kan överleva i lågt syremättade vatten.

När det gäller den så kallade tofsmyggans larver är även dessa vattenlevande. Larverna känns igen på sin transparenta kropp (och därav sina synliga organ), medan de fullvuxna myggorna, som ofta ses svärma intill sjöar och vattendrag, påminner om stickflugor, fast utan sticksnabel.

Även tofsmyggornas larver är vanlig föda för akvariefiskar (”vita mygglarver”), medan de själva utgör viktig föda för olika sötvattensfiskar. Larverna håller sig vanligtvis nära botten under dagen, medan de under natten gärna tar sig uppåt, mot de friare vattenmassorna.

Mygglarvernas naturliga fiender

Mygghonorna föredrar att lägga sina avkommor i stillastående vatten, som exempelvis en damm eller ett mindre vattendrag. Det är ett sätt att se till så att de individer som växer sig till vuxna myggor har ständig tillgång till mat. Samtidigt kan såväl ägg som mygglarver själva bli föremål för en attack av andra insekter och djur som livnär sig på just larver och annat rov.

De flesta larvarter återfinns precis på vattenytan där de försöker hålla sig undan faror så gott det går. Men även om mygglarver är mycket rörliga och faktiskt har förmågan att flyga hjälper det sällan mot en attack från exempelvis en trollslända –  en av mygglarvernas naturliga fiender.

Det finns dock fler insekter som utgör en fara för såväl mygglarver som vuxna myggor. Detta gäller framförallt vuxna myggor som ofta blir föda åt både fåglar och spindlar, men också åt en rad andra insekter och djur såsom ankor, gäss, grodor och diverse småfåglar.

Bli av med mygglarver

Myggor är som mest aktiva i varma, fuktiga miljöer, gärna i närheten av stillastående vatten som vattenpölar, dammar, skogstjärn och sjöar. Myggor trivs dessutom i mörka, fuktiga förråds- och källarutrymmen, gärna i flervåningshus där de kan ta sig in mellan våningarna.

För personer som bor i ett lägenhetshus och kanske har en balkong eller en mindre uteplats är olika typer av myggfångare och myggmedel det bästa sättet att skydda sig. För att undvika att honorna lägger sina avkommor i din blomjord bör denna hållas fri från fukt, samtidigt som eventuella vattenansamlingar på uteplatsen eller balkongen bör torkas upp omedelbart.

OBS! Har du vattenkannan ståendes utomhus? Kontrollera vattnet noga innan du vattnar då det kan finnas ägg, eller till och med larver, i kannan.

Bor du i hus med tillhörande tomt kan en trädgårdsdamm vara en räddning undan mygg och knott. Det finns nämligen en rad fiskar, som exempelvis guldid, koi och guldfisk, som är utmärkta att ha i en trädgårdsdamm eftersom de är både tåliga och fredliga mot varandra. Dessutom är de utmärkta simmare och excellenta mygglarvsjägare.

Även inomhus och på tomten går det bra att placera ut fällor av olika slag, gärna i anslutning till en uteplats eller ett uterum. Det finns effektiva myggfällor som avskräcker mygg och knott på flera meters radie, och som går utmärkt att ta med på campingsemestern, fjällvandringen eller fisketuren. På så vis förebygger du uppkomsten av mygg och därigenom uppkomsten av mygglarver.

Förebyggande åtgärder mot mygg – och därmed mygglarver

Det är en god idé att ta med, eller klä sig i, heltäckande kläder inför grillkvällen hos grannarna eller utflykten till parken. Särskilt viktigt är det om det finns vatten i närheten eller om det är varmt och fuktigt i luften. För riktigt små barn rekommenderas även ett myggnät som träs över barnvagnen eller sulkyn som ett extra skydd.

Myggor sägs också dras till starka färger och dofter, vilket gör att detta bör undvikas. Även om du klär dig i heltäckande kläder är det en god idé att preparera kroppen med myggmedel, vilket finns både som stift och sprej.

OBS! För applicering på barn är det också extra viktigt att följa instruktionerna på förpackningen.

Frågor och svar 

Kläcker honan sina ägg på någon särskild plats?

Vanligtvis lägger honan sina ägg i närheten av vatten eller på vattenytan, men det beror lite på vilken art det är (skogsmyggor till exempel, lägger sina ägg på marken). Äggen behöver endast ett par dagar för att kläckas, vilket betyder att du kan ha larver simmandes fritt inom loppet av bara några dagar.

Var håller mygglarverna helst till?

Då äggen oftast läggs i stillastående vatten där det finns oändlig tillgång till föda är det också där som de flesta larver lever vidare. De håller sig dock helst nära vattenytan, gärna med huvudet nedåt.

Det sägs att myggor ogillar vissa dofter. Kan ni ge exempel på några?

Det sägs att myggor skyr doften av citronmeliss, rosmarin, kattmynta, lavendel och basilika. Även tagetes ska ha en avskräckande inverkan på flertalet insekter, så dessa kanske kan vara något att plantera i förbyggande syfte.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (27 votes)