Läderbagge » Ultimata Guiden

Laderbagge

Läderbaggen är en fridlyst art, men den kan ibland orsaka problem, särskilt om den hittar sin väg in i våra hem. För att effektivt bli av med insekten är det nödvändigt att kombinera flera förebyggande åtgärder.

Här i vår guide berättar vi mer om hur du kan bli av med den, förebygga och skydda ditt hem mot läderbagge.

Snabbguide mot läderbagge

  • Förebygg: Håll koll på och ta hand om skadade och gamla träd. Insektsnät är bra att sätta upp över ventilationsöppningar och även på fönster vid vädring.
  • Fångst: Fånga dem i exempelvis en burk för att släppa ut dem utomhus.
  • Skydda: Se över fasaden och täta fönster, dörrar samt öppningar och sprickor i väggar.

Bli av med läderbagge

Om du redan har problem med läderbaggar, finns det inte så många metoder för att bli av med dem.

Fysiskt avlägsnande

Eftersom detta är en fridlyst art får man inte döda dem. Om du ser en läderbagge inomhus, använd en burk eller liknande för att fånga och släppa ut den utomhus.

Förebyggande åtgärder mot läderbagge

Att förebygga angrepp av läderbagge börjar med att förstå deras livsmiljö.

Se över träd

Läderbaggen är beroende av gamla ihåliga träd för sin larvutveckling. Därför är det bra att se över hur träden på tomten mår. Är de gamla och skadade är det bättre att göra sig av med dem och i andra fall kan ihåligheter behöva inspekteras regelbundet.

Täta sprickor och öppningar

Även tätning av fasaden om den är i trä kan vara bra som förebyggande åtgärd. Se till att alla sprickor, hål och öppningar i väggar, fönster och dörrar är tätade för att förhindra att skalbaggarna tar sig in.

Insektsnät

Använd insektsnät på fönster och ventilationsöppningar för att hålla ute oönskade baggar.

Vad är läderbagge?

Läderbaggen, osmoderma eremita, är en skalbagge som kan bli 24–30 mm lång. Dess robusta kropp med breda täckvingar är svart eller svartbrun, ofta med en svag brons- eller grönaktig metallglans. Ovansidan är kal och saknar ljusa fläckar, vilket gör den relativt lätt att särskilja från många andra skalbaggsarter.

Insekterna är starkt beroende av gamla, ihåliga ädellövträd, framförallt ekar, men även i träd som lind, bok, ask, hästkastanj, alm och asp. I håligheterna sker larvutvecklingen och larverna lever av den fastare döda veden runt dem.

Fridlyst

Arten är hotad och har blivit fridlyst samt rödlistad både i Sverige och globalt. Brist på gamla ekar och andra lämpliga yngre träd är anledningen till att läderbaggen minskat i antal.

Vanliga frågor (FAQ)

Varför kommer läderbagge in i hemmet?

De kan ta sig in genom sprickor och öppningar i väggar, fönster och dörrar. På tomten eller i närheten av byggnaden kan det finnas gamla träd med håligheter, som är deras naturliga miljö.

Hur kan man förebygga läderbaggar?

Se över trädens skick på tomten. Gamla och skadade träd kan behöva tas bort, och håligheter bör inspekteras regelbundet för att förhindra larvutveckling. Använd också insektsnät på fönster och ventilationsöppningar.

Är läderbaggen fridlyst?

Det är en fridlyst insekt som har allt svårare att öka i population. Detta på grund av att det saknas gamla ihåliga träd, där larverna behöver utvecklas och äta av dött trä kring dem.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)