Kan silverfiskar vara farliga?

silverfisk

En del skadedjur, såsom råttor, fästingar och sork kan bära på smittsamma bakterier som kan utgöra en hälsorisk för såväl människor som för andra djur. Vissa skadedjur kan även ge upphov till och/eller framkalla allergier och allergiska reaktioner. I det här avseendet är kanske kvalsterallergi en av de mer bekanta, vilket också är en allergi som är svår att värja sig mot.

Vi rekommenderar

Snabbfakta om silverfiskar

  • Silverfiskar är allätare

Allt från klister och papper till hud-, hår- och nagelrester slinker ner

  • Silverfiskar kan orsaka materiell skada

Allt från böcker och möbler till plädar, kuddar och produkter av skinn kan enkelt gnagas sönder

  • Silverfiskar är tåliga

Silverfiskar kan klara sig utan föda i flera månader

  • Silverfiskar är ofarliga

Silverfiskar är ofarliga ur ett hälsoperspektiv

  • Silverfiskar dras till fukt och smuts

Städa ofta och undvik fuktskador i förebyggande syfte

Läs mer i vår ultimata guide om silverfisken

Obehagliga, inte farliga

Att silverfiskar ofta förknippas med dålig hygien och smuts är en sanning med modifikation. Sant är att fuktiga och smutsiga utrymmen utgör en attraktiv plats för silverfiskar, falskt är att dålig hygien skulle vara en orsak till att de ens förekommer.

Att silverfiskar kan upplevas som obehagliga är något som många människor är beredda på att skriva under på. Att de skulle utgöra fara är dock ingenting att oroa sig över, vare sig för människor eller husdjur. Det finns nämligen ingenting som i skrivande stund visar att silverfiskar bits, sticks, sprider smittor eller framkallar allergier, vilket är tur då silverfisken är en relativt vanligt förekommande i svenska hem.

För den som har husdjur (hund, katt eller liknande) kan det vara bra att veta att det inte är giftigt att få i sig silverfiskar. Därmed krävs det inget särskilt skydd mot silverfisk i just detta avseende.

Renhållning är A och O

Vad som också är viktigt att känna till är att silverfiskar kan vara ett tecken på eftersatt renhållning. Inte sällan är detta begränsat till golvbrunnar, avloppsrör och ”undangömda” utrymmen som kanske dammsugs och vädras mer sällan än andra.

Rent krasst är det silverfisken som sköter renhållningsarbetet så länge du inte gör det själv. Vanligtvis sker detta på natten då silverfisken är som mest aktiv med att leta efter partiklar som hudrester, håravfall och annan stärkelserik föda som finns i bland annat djurfoder och olika typer av spannmålsprodukter.

Inte ens den mest noggranna städaren är dock garanterad att slippa silverfiskar, i synnerhet som de ganska ofta följer med produkter vi handlar i mataffären. Vanligt är att de gömmer sig i botten av en kartong som gärna får vara lite fuktig, då fukt är något som attraherar silverfisken lite extra.

Något som också kan vara idé att testa är att använda naturliga produkter som innehåller rödcederträ eller rödcederolja.

Tips för att undvika silverfiskar i hemmet

Med tanke på att silverfiskar dras till fukt och smuts är det extra viktigt att undvika fuktproblem samt att städa noga och regelbundet. Det är också bra att kolla kartonger och förpackningar efter en tur till affären.

Nedan följer ytterligare tips på åtgärder, både förebyggande och mer direkta, för att undvika silverfiskar i hemmet:

  • Se till att förvara stärkelse- och proteinrika livsmedel väl förslutna
  • Var noga med att ta bort rester av hår och hud i duschen
  • Plocka undan matrester och var noga med att torka upp smulor/spill med en gång
  • Förvara djurfoder i förpackningar med tättslutande lock och på en ”undangömd” plats
  • Piska, vädra och dammsug mattor, dynor, kuddar och plädar ofta och noga
  • Placera ut en eller ett par silverfiskfällor på väl utvalda platser
  • Var noga med att gå ut med soporna ofta och att hålla rent i sopkärl och diskho
  • Rengör golvbrunnar och vattenlås regelbundet
Klicka för att se fler Silverfiskprodukter

Betyg på guiden:

3.8/5 - (70 votes)