Hem / Fästing / Fästingprodukter

Bli av med / förebygg: Fästing - produkter

Fästingar är ett återkommande problem under sommarmånaderna. Eftersom de hittas utomhus kan man inte göra speciellt mycket för att minimera dess förekomst. Däremot har vi produkter som skyddar mot fästingar och hjälper dig ta bort dem.

Populära produkter

-17%
-13%

Visar alla 18 resultat

-13%
-22%
-13%
-17%
-9%
-22%

Bekämpa fästingar med:

Ta alltid bort fästingar så fort du upptäcker dem. Det kan ske med:

  • Fästingklo / Fästinglasso: Bästa sättet att få bort fästingar är att använda en fästingklo. Dessa ser ut som en miniatyr av en kofot och finns i ett par olika storlekar. Säljs ofta i tvåpack så att man har en klo hemma både för de mindre och de större fästingarna. Grip tag under fästingen, vrid försiktigt och dra uppåt. Kan med fördel kombineras med fästingfrysare. Alternativt kan fästinglasso användas. En ”penna” med en lasso längst fram. Lägg lasson runt fästingen och vrid (se instruktionerna).
  • ”Första hjälpen”-kit: Fästingar brukar inte skapa några problem – så länge man tar bort dem tidigt. Borttagning kan exempelvis ske med fästingklo. För ännu säkrare borttagning kan mindre ”första-hjälpen-kit” för fästingar köpas. Kit med frysspray, pincett och desinfektionssprit. Bra att ha hemma till den dagen man behöver bli av med en fästing som sitter på kroppen på en människa eller ett djur.
  • Fästingfrysare: En frysspray som används i samband med att fästingar tas bort med pincett eller fästingklo. Genom att först frysa fästingen oskadliggörs den samtidigt som risken för att smitta ska ske minimeras. Kan både användas på djur och människor.

Förebygg fästingproblem

Att förebygga fästingproblem innebär både att man minimerar risken att få fästingar samt att dessa tas bort på ett tidigt stadie. Därmed kan följande produkter och tips användas:

  • Långa ärmar och byxor: Ha långärmat och långbyxor på dig när du ligger på gräsmattan eller går i skogen.
  • Fästingmedel: I likhet med myggmedel finns fästingmedel från flera olika märken och bland annat i spray, servetter och roll-on. Var noga med att följa instruktionerna och detta framförallt på barn.
  • Minimera antalet smådjur: Fästingar sprids ofta med djur. Har du ofta vildkaniner i trädgården är alltså risken större att även fästingarna kommer dit. Genom att skrämma iväg dessa djur kan man ”bekämpa” fästingar.
  • Kontrollera barn och djur: Alla kan få fästingar men barn och djur bör kontrolleras extra då de rör sig mer i skog och mark. Dessutom är det inte säkert att de själva märker när en fästing satt sig. Hundar kan även slicka och bita för att försöka bli av med fästingar vilket kan göra saken värre.
  • Vaccination: Att en fästing biter sig fast i skinnet kan vara obehagligt men leder sällan till något värre än obehag. Men det finns en risk för vissa sjukdomar. Känner du dig orolig kan TBE-vaccinering ske.
  • Reflexväst med fästingmedel - till djuren: Istället för att ha fästingmedel på pälsen på hunden kan en reflexväst med inbyggt insektsmedel användas. Västen är behandlad med medel som håller mygg, fästingar och loppor borta. Därmed ges ett effektivt skydd utan att hunden behöver ha medlet mot huden.