Flugor

Flugor som surrar omkring inomhus kan snabbt bli enerverande och det är sällan man kan duka upp något gott på uteplatsen utan att behöva fäktas med en hel skock vingförsedda snyltgäster. Men här finner du effektiva flugfångare, lockfällor, sprayer och insektsnät som ger en trevligare inomhusmiljö och lugnare fikastunder i solen.

Produkter

Flugan – en ständig snyltgäst

Där det finns mat finns det flugor, så kommer det nog alltid att vara. Men dessvärre är flugor inte bara förtjusta i vår mat utan även i mindre trevliga substanser som sopor, ruttna kadaver, slaktavfall och gödsel. Det gör att de inte bara är irriterande utan också kan vara potentiellt farliga för vår hälsa. Förutom att sprida allehanda bakterier, som magsjukeframkallande E. Coli och salmonella, har de även en tendens att lägga sina ägg i våra matvaror.

En flughona kan leva i upp till en månad och under den tiden ploppa ut ca 500-1000 ägg, ett hundratal åt gången. Larverna kläcks inom ett dygn och har de god tillgång till föda och värme genomgår de förpuppning bara några dagar senare. Den nya generationen flugor är dessutom kapabla att föröka sig redan 36 timmar efter att de lämnat sina puppor. Om man har otur kan det således räcka med att ett par flugor förirrat sig in i hemmet för att man ska drabbas av en smärre invasion inom en vecka. Det vill man givetvis undvika.

Så blir du av med flugorna

Att hålla flugorna borta från sina livsmedel är givetvis prioritering nummer ett, men det är inte alltid så lätt. Särskilt inte om man sitter ute och äter. En lite avsides placerad flugfälla med anpassat lockmedel brukar oftast lösa problemet. Inomhus kan man sätta upp klisterfällor. Dessa finns bland annat i form av spiraler, som kan hängas upp exempelvis i taket eller i en fönsterkarm, och som självhäftande remsor som kan fästas direkt på fönsterrutorna. Att spänna upp insektsnät över dörrar och fönster är ett effektivt sätt att hålla flygfäna kvar utomhus. Insektssprayer och gamla hederliga flugsmällor är andra alternativ. Man kan också förebygga en hel del genom att hålla rent i och kring hemmet, ta ut kompostbehållare och sopor ofta, förpacka alla livsmedel väl och inte låta matvaror stå framme i onödan.