Enkla knep för att slippa mygg

Tillhör du den skara människor som mygg och andra skadeinsekter dras till? En liten tröst kanske kan vara att du inte är ensam, och att det finns hjälp att få. Ta del av våra enkla tips för att slippa mygg.

Snabbfakta om mygg

 • Myggor förflyttar sig endast korta sträckor åt gången.
 • För att lokalisera sig tar myggor hjälp av sina antenner.
 • Myggor kan identifiera en rad olika dofter på mycket långt håll.
 • Myggor gillar värme och dras till människor med hög kroppstemperatur.
 • Då kroppstemperaturen är högre än normalt under en graviditet är gravida kvinnor extra lockande för mygg.
 • Detsamma gäller även människor som har lätt för att svettas.

Tips för dig som vill hålla myggen på avstånd

Det är inte alltid så lätt att leva som man lär, i synnerhet inte när sommaren står för dörren med löfte om grillkvällar, svalkande kvällsdopp och tunnare kläder. Du vet förmodligen redan vart det här är på väg, för på sommaren kommer också mygg, knott och andra små kryp som inte alls är inbjudna men som också vill ta del av kalaset.

Bar hud, väldoftande solkräm, vidöppna fönster och fint sommarregn är saker som garanterat kommer att dra myggen till sig. Av den anledningen är det förstås bäst att undvika just de sakerna, även om det inte alltid är så lätt. Därför har vi satt ihop en lista med tips på hur du, på ett enkelt sätt och med små medel, kan hålla myggen på avstånd. Läs vår ultimata guide om myggor

Läs vår ultimata guide om mygg

Enkla knep för att hålla myggen borta

 • Heltäckande

kläder Klä dig gärna tunt men var noga med att täcka armar och ben. Byxor, kjolar, klänningar och skjortor i linne eller tunn bomull funkar fint, så länge de täcker så mycket hud som möjligt.

 • Smörj in dig med myggmedel

Glöm inte att smörja in dig med myggmedel även på delar av kroppen som täcks av kläder. Smörj extra noga runt anklar, händer, öron och nacke; det vill säga där huden är svår att täcka.

 • Myggmedel i sprejform

Myggmedel i sprejform kan med försiktighet sprejas på ytterkläder, textilier, möbler, skor och stövlar. Var noga med att spreja en bit ifrån och aldrig i närheten av mat eller dryck.

 • Finmaskiga myggnät

Finmaskiga myggnät är effektiva myggfångare och bör därför placeras vid varenda fönster och dörr som står öppen på sommaren. Myggnät är dessutom ett effektivt skydd för en sovande bebis, vilket innebär att du med fördel kan skydda även barnvagn och sulky.

 • Bygg upp ett förråd

Ser du till att bygga upp ett förråd med olika typer av myggmedel och myggskydd är du alltid garderad och alltid beredd. Har du fler än ett boende, såsom husvagn, husbil eller sommarstuga, är det bra om du kan bygga upp ett litet förråd på varje ställe.

 • Undvik myggtäta områden

Gillar du att vara ute i skog och mark finns det en del områden som oftast är mer myggtäta än andra, och som du därför bör undvika. Ska du campa, fiska eller ha picknick bör du till exempel hålla dig en bit ifrån skogsbryn, mindre vattendrag och leriga tjärn dit myggorna gärna dras. Till fisketuren och fjällvandringen kan ett skyddande huvudnät göra hela skillnaden.

 • Håll dig inomhus vissa tider

Många myggor är som minst aktiva under dagtid vilket innebär att de har sin mest aktiva period tidigt på morgonen och/eller sent på kvällen. Ett enkelt sätt att undvika myggorna är att hålla sig inomhus dessa tider på dygnet. Undantaget är översvämningsmyggor som är lika aktiva under dygnets alla timmar, till och med i gassande solsken.

 • Rätt medel och rätt metoder

Det finns mängder med myggmedel och bekämpningsmetoder som hjälper till att hålla mygg och knott borta. Dock är det viktigt att dessa medel och metoder används på rätt plats och på rätt sätt, varför vi uppmanar dig att läsa på ordentligt innan du handlar.

 • Dofter som myggorna skyr

Rök från grillen, alkoholtät andedräkt och svett – tre dofter du bör undvika om du vill slippa myggbet

 • Förena nytta med nöje

Mygg och knott behöver inte betyda slutet på sommarkvällar vid grillen eller svalkande kvällsdopp från båten. Med hjälp av små finmaskiga (knappt synliga) nät, väldoftande myggljus och diskret designade skrämmor håller du myggorna på avstånd samtidigt som du har mysfaktorn kvar. Det menar vi är att förena nytta med nöje!

Se alla våra produkter mot mygg

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (28 votes)