Bli av med möss inomhus » Ultimata Guiden

Möss I Väggarna

Möss tillför kategorin skadedjur av en anledning. Faktum är att anledningarna är flera, då möss både kan förstöra och vara bärare av smittsamma sjukdomar. Av den anledningen är det viktigt att ta hand om problemen när de uppstår, men också att vidta åtgärder som är av det förebyggande slaget.

Våra två vanligaste musarter

Det finns två vanliga musarter i Sverige: husmus och liten skogsmus. Husmusen, eller ”Mus musculus”, blir vanligtvis 8-9 centimeter lång om man räknar bort svansen, som i sig adderar cirka 9 centimeter till kroppslängden.

Den art som kallas mindre skogsmus, eller ”Apodemus sylvaticus”, blir oftast lika lång som husmusen, medan den närbesläktade arten stor skogsmus kan bli upp emot 13 centimeter lång. En husmushona föder generellt sett 3-4 kullar med 4-8 ungar per kull och år, medan en skogsmushona vanligtvis snittar på 4 kullar och 4-7 ungar per kull och år.

Husmöss är, till skillnad från skogsmöss, allätare, även om de helst äter spannmålsprodukter, frukt, frön och gryn. Skogsmössen däremot föredrar knoppar och skott från växter och träd, även om de också kan gnaga i sig något så udda som tvål och stearin. Ingen av arterna är beroende av att få i sig mer vatten än det som finns naturligt i den föda se äter för att överleva.

Möss kan även bygga bo under plankor i golvet, vilket gör att det kan komma skapande ljud både från väggar och golv.

När och hur kommer mössen in?

Mössen tar sig oftast in i bostadshus och andra byggnader när det blir kallt ute. Det innebär att det är störst risk att få påhälsning under senhösten och vintern, i synnerhet i samband med frost eller snöväder då det blir svårare för mössen att hitta mat utomhus.

Dessvärre orsaka möss ofta stora problem då de kan gnaga sönder såväl isoleringsmaterial som elkablar och möbler. Vill det sig riktigt illa kan gnagande orsaka en elbrand, vilket förstås kan då förödande konsekvenser för en husägare.

Det är främst husmöss som letar sig inomhus, vilket de främst gör för att få värme och mat. Skogsmössen däremot stannar oftast kvar i naturen för att söka efter skydd och mat i sin naturliga miljö.

För att husmössen ska kunna ta sig in i en bostad bygger de gångar genom att gnaga sig in i väggisoleringen. Därifrån tar de sig vidare till vinden eller källaren där de bygger sitt bo och gnager på det mesta som kommer i deras väg. Det faktum att ett hål motsvarande diameter av en penna (cirka 6–7 millimeter) räcker för att en mus ska kunna ta sig in visar hur svårt det är att hitta ingångshålet, oavsett om det är i fasaden eller husgrunden.

Åtgärder du kan vidta på egen hand

Så länge det handlar om någon enstaka eller ett par möss finns det en hel del du kan göra själv, både förbyggande och direktverkande. Misstänker du däremot ett större antal möss bör du istället kontakta en skadedjursexpert som kan hjälpa dig få bukt med problemet (läs mer under nästa rubrik).

Exempel på saker du kan göra själv

  • Håll det rent och städat i källaren och på vinden för att förhindra att mössen bygger bo i gammal bråte
  • Förvara mat, tvål och stearinljus i tättslutande förpackningar och lådor med lock
  • Töm skafferiet innan sommarstugan bommas igen för vintern
  • Täta trasiga packningar och sprickor i husgrunden
  • Kontrollera genomföringar till eventuella elementrör och liknande
  • Placera ut musfällor på strategiska platser
  • Se till att stapla och förvara ved och trädgårdsmöbler en bit bort från husgrunden
  • Klipp gräs, buskar och andra växter närmast huset riktigt kort
  • Gör rent i och under eventuella fågelbord så att mössen inte lockas att komma dit för att äta
  • Se till att alla sopkärl har tättslutande och hela lock
  • Täta alla ventiler med metallnät (utvändigt)

Tips! Musfällor behöver inte kosta så mycket, särskilt inte om du köper ett flerpack. Placera fällorna i trånga utrymmen, som exempelvis bakom ett kylskåpet eller skafferi alternativt i olika ändar av en vind. Preparera gärna fällorna med saker som möss gillar, som en klick jordnötssmör eller leverpastej. Det finns även effektiva burar i metall för den som föredrar levandefångst.

Åtgärder du bör ta hjälp med

Har du misstankar om att det rör sig om en hel muskoloni bör du som sagt ta hjälp utifrån. En skadedjursexpert har både kunskap och medel för att ta hand om stora mängder skadedjur, både på små och stora ytor.

Det är dock inte den enda orsaken till att du bör ta in professionell hjälp. Det är nämligen så att det sedan december 2019 är förbjudet för privatpersoner att använda bekämpningsmedel mot råttor och möss. Dessa får, enligt bestämmelser från Kemikalieinspektionen, endast hanteras av professionella utövare som innehar vad som i branschen kallas 1So-utbildning (tillstånd att hantera så kallade biocidprodukter klass 1 So).

Enligt bestämmelserna ska även bekämpningsmedelsprodukter som blir över efter användning köras till närmaste återvinningscentral där det finns möjlighet att ta hand om restprodukterna på korrekt sätt.

Klicka för att se fler Musprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)