Använd sorkfällor på rätt sätt

Använd sorkfällor på rätt sätt

Sorkar är inte bara kända för att stöka runt i gräsmattan, de kan dessutom vara bärare av smittsamma sjukdomar såsom sorkfeber. Just sorkfeber sprids genom direktkontakt med sorkens saliv eller avföring. Det finns även en risk att bli smittad i direktkontakt med djuret, varför handskar är att rekommendera, oavsett du har med en levande eller död sork att göra.

Tips! Att använda handskar skyddar inte bara mot smittsamma sjukdomar utan också mot mänskliga doftspår.

Vi rekommenderar

Så använder du sorkfällor på bästa sätt

Merparten av de sorkfällor som finns att köpa i handeln ska förankras i marken, vilket betyder att det finns en viss risk för skador både för människor och andra djur. Därmed är det viktigt att ha koll på var och hur fällorna ska placeras, vilket förstås även gäller för att få ett så bra resultat som möjligt.

Det viktigaste är att fällorna placeras så nära, alternativt direkt i, en sorkgång som möjligt. På fällan finns det en så kallad apterad del som ska placeras lodrätt med sorkarnas färdriktning i själva sorkgången. För att detta ska vara möjligt behöver du veta hur du lokaliserat en sorkgång och i vilken riktning sorkarna rör sig.

Tips! Har du problem med någon enstaka sork då och då kan du testa att skrämma bort dem med hjälp av vibrationer, antingen från en sorkskrämma eller en robotgräsklippare. Har sorkarna däremot hunnit etablera ett revir krävs det bekämpning med hjälp av sorkfällor.

Läs mer om sorkbekämpning i vår ultimata guide om sorkar

Lokalisera sorkarnas gångar

  • Leta efter jordhögar

Sorkar gräver vanligtvis två hål bredvid varandra, så du bör leta efter jordhögar som ligger med omkring 1-3 meters mellanrum.

  • Sondera marken

Med hjälp av ett vasst föremål, som exempelvis ett armeringsjärn, är det enkelt att sondera marken mellan hålen för att undersöka om sorkarna har byggt en gång. Stick ner sonden en bit i marken och försök känna om den sjunker lätt – i så fall har du med all sannolikhet hittat ett sorkhål.

  • Ta reda på sorkgångens riktning

Leta reda på utgångshålet och fortsätt sondera marken, nu i en cirkelformad radie om cirka 15 centimeter och till dess att sonden åter träffar hålet. Där har du en rak sektion som du kan studera (och placera en fälla i).

Vanliga frågor om sorkar och sorkfällor

Vad ska jag använda som lockbete i fällorna?

Det är viktigt att använda någonting som verkligen lockar, som ett specialanpassat lockbete avsett specifikt för bekämpning av sork. Även potatis, morot och selleri kan funka, men tänk då på att använda handskar för att minska risken för eventuella doftspår.

Vilka sorkfällor rekommenderar ni?

Kieferle® sorkfälla W2 som installeras under mark, direkt i sorkgången, och laddas med lösa patroner som avlivar sorkarna omedelbart (funkar även för mullvad). Även Swissinno® SuperCat sork- och mullvadsfälla är en effektiv och lättanvänd fälla som skonsamt eliminerar sitt byte.

Sorkarna fortsätter att föröka sig trots bekämpning. Vad gör jag för fel?

Du gör förmodligen inget fel, det är nog snarare så att du behöver öka på antalet fällor. Svaret på din fråga kan nämligen ligga i att sorkarna är snabba på att fortplanta sig, vilket innebär du behöver snabba på din bekämpningsprocess för att hålla nere sorkpopulationen.

Hur får jag sorkfällan att vara effektiv under en längre period?

För det första behöver du se över antalet fällor för att eventuellt öka på detta med ytterligare fällor. För det andra bör du flytta på fällor vid utebliven fångst. Ge det ett par dagar och flytta dem sedan till en aktiv sorkgång eller, om de kanske redan har bekämpats, längre bort från det ursprungliga reviret.

Hur undviker jag att bli smittad av sorkfeber?

För att undvika att bli smittad av sorkfeber ska du tänka på att använda handskar. Handskarna gör du säkrast i att bära både när du gillrar fällorna och när du tar hand om döda sorkar. Infångade sorkar lägger du med fördel i en sopsäck som du, utan dröjsmål, slänger på brännbart på närmaste återvinningscentral.

Hur många fällor krävs det till en ”normalstor tomt?

Till en normalstor villatomt får du räkna med runt tio sorkfällor. Dock gäller det att du regelbundet ser till fällorna, som behöver vara apterade för att vara aktiva.

När är bästa tiden för sorkbekämpning?

Bästa tiden för sorkbekämpning är höst och vinter, då tillgången på föda är något sämre än under övriga året. Svårigheter att hitta föda gör att sorkarna söker sig närmare bebodda områden, vilket gör att det blir lättare att fånga in dem med hjälp av fällor laddade med lockbete.

Här kan du se samtliga produkter mot sork

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.1/5 - (36 votes)