
Majoriteten av alla snigelmedel som säljs idag innehåller det verksamma ämnet järnfosfat, som i sin tur är ett effektivt medel mot blötdjur. Till familjen blötdjur hör såväl mördarsniglar som åkersniglar och skogssniglar, vilket innebär att det är viktigt att välja rätt snigelmedel för rätt ändamål. Du kan vara lugn med att vi guidar dig till rätt val.
Vi rekommenderar
Vädret är avgörande för sniglarnas debut
Det finns fler aspekter än verksamma ämnen och övrigt innehåll som du bör ha i åtanke och ta hänsyn till när du ska välja snigelmedel. Det första är yta och omfattning, det andra är vädret.
Yta och omfattning
Hur stor yta ska behandlas och i hur stor omfattning visar sig snigelbeståndet att vara?
Tips! Börja med att samla sniglar i någon form av fällor under ett par dagars tid för att uppskatta omfattningen (på ett ungefär). Placera gärna ut flera fällor på olika platser för att få ett hum om var sniglarna helst gömmer sig.
Vädret
Att vädret, eller snarare regnväder, har en stor påverkan på sniglarnas framfart är allmänt känt. Dock kanske det inte är lika känt att växtzonerna spelar en avgörande roll för när på våren snigelbehandlingen bör inledas. Bor du i södra Sverige som tillhör växtzon 1-2, bör du starta behandlingen redan i februari-mars, då de första sniglarna kan visa sig så tidigt som i mars-april. För dig som bor allra längst norrut, det vill säga i växtzon 7-8, räcker det att börja någon gång i april-maj, då sniglarnas vintervila ofta pågår fram till juni-juli häruppe.
Rätt doserat får du dubbelt så stor behandlad yta med regnfasta snigelpellets – ett både smidigt och prisvärt medel mot sniglar.
Vanliga metoder mot sniglar
Pellets, nematoder och snigelfällor är alla vanliga metoder mot sniglar. De är dessutom okomplicerade att handskas med. Ta pellets till exempel, som bara är att strö ut över det område som ska behandlas, eller snigelfällor, som lockar till sig sniglarna och antingen dränker eller kväver dem.
Ett annat vanligt sätt att motverka sniglar på är att ta hjälp av så kallade nematoder. Det är en metod som, till skillnad mot mer klassiska snigelmedel, kan upplevas som något begränsad då den är som mest verksam tidigt på säsongen och som mest effektiv vid mindre snigelbestånd. Detta till trots har den här typen av förebyggande mot sniglar visat sig vara mycket effektiv. För den som vill testa rekommenderas ett ekologiskt granulat från Snigel Effekt®, vilket finns att köpa hos oss på Skadedjursbutiken.
Vi vill också slå ett slag för vårt snigelmedel från Stroller®, som är regnbeständigt vilket är extra fiffigt i sammanhanget, eftersom sniglar och regn liksom hänger ihop. Det som är viktigt att tänka på är att även småfåglar gillar att picka i sig av medlet, vilket betyder det bör placeras på ett ställe (ex. en mat- eller utfodringsstation) som fåglarna inte kommer åt.
Tips! Tänk på att välja rätt sorts snigelmedel för rätt ändamål, som exempelvis odling, växthus eller rabatt. Och du – börja behandlingen i god tid!
Viktigt att börja förebyggandet i god tid
Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att börja behandlingen mot sniglarna i god tid. Medel och fällor bör vara på plats redan innan sniglarna kommer upp ur jorden (mars-juni beroende på växtzon) och bör fyllas på/bytas ut runt tre-fyra gånger under högsäsong.
Bäst effekt får du om du lägger ut det medel du har valt när det är regnigt eller åtminstone fuktigt. Helst bör det ske på kvällstid när sniglarna har sin mest aktiva period (och många fåglar vilar). Väljer du dessutom att motverka sniglarna med pellets kan du vara säker på att de sväller tack vare humiditeten, vilket gör dem än mer attraktiva för objudna sniglar.
För- och nackdelar med snigelmedel
Till plussidan hör aspekter som 1. Miljö, 2. Pris och 3. Hållbarhet, medan minussidan toppas av aspekter som tids- och tålamodskrävande.
1. Miljö
De snigelmedel som säljs idag är varken farliga eller skadliga för andra djur än blötdjur (dit sniglar hör) eller övriga organismer. Det faktum att snigelmedel bryts ned och blir till ämnen som redan finns naturligt i jorden gör dess negativa miljöpåverkan i princip obefintlig. Den sortens snigelmedel som innehåller järn och fosfat är dessutom ekocertifierade och kan därmed användas utan karenstid, i exempelvis en salladsodling eller liknande.
2. Pris
När det kommer till pris per behandlad yta vågar vi påstå att det finns få medel som kan konkurrera. Köper du dessutom en större förpackning, som exempelvis Snigel Effekt®, får du ett medel som täcker en yta på upp till 320 kvm. Det vill säga ett garanterat sätt att hålla nere kostnaden per kvadratmeter!
3. Hållbarhet
Snigelmedel som förvaras på korrekt sätt (enligt anvisning) kan hålla så länge som ett par år. Av den anledningen kan det vara en god idé att spara överblivet medel, inte minst då problem med sniglar tycks vara ständigt återkommande. Det lönar sig därmed att investera i en större förpackning som du, om det förvaras på rätt sätt, kan ha nytta av även kommande säsonger.
Sist, men absolut inte minst viktigt, är att snigelmedel är ofarligt för husdjur, vilket även omfattar fåglar, grodor, paddor, igelkottar och en rad andra organismer.