Ta bort ett getingbo på egen hand

getingbo

Getingar tillhör naturens främsta och viktigaste pollinerare. Inte nog med att de pollinerar blommor, frukt och bär; de fångar också små blivande skadeinsekter i form av larver. Dock kan getingar även ställa till problem, inte minst för den som är allergisk mot sticken. Det gör att getingar bör behandlas med respekt och försiktighet, dels med hänsyn till den nytta de gör men också i egenskap av skadeinsekter.

Getinghonans stick

Vi är många som både värnar och skyr denna lilla insekt. Så många som var tionde person (uppskattningsvis) är allergiska mot getinghonans giftiga gadd, som hon dessutom kan använda för att stickas med gång på gång.

Det som är bra att känna till är att getingar främst sticker när de känner sig inklämda i trånga utrymmen (eller hotade på annat sätt). Ett getingstick är sällan något att oroa sig för så länge du inte är allergisk, men då en stor del av befolkningen faktiskt har getingallergi är det viktigt att veta att ett stick på halsen faktiskt kan orsaka andnöd i samband med svullnad. I ett sådant läge ska du inte tveka på att ringa 112.

Getingarnas bo

När getingarna vaknar efter en lång vintervila dröjer det inte länge förrän de honor som är befruktade börjar söka efter en lämplig boplats. Det får gärna vara en någorlunda skyddad plats där honan kan lägga sina ägg utom fara.

När äggen har kläckts matar honan sina larver till dess att de har blivit fullt utvecklade arbetare och kan hjälpa till att bygga upp ett gemensamt getingsamhälle. I samband med detta blir samma hona ny drottning i det nya samhället, vilket innebär att hon ägnar de mesta tiden åt att bli matad och att lägga nya ägg.

Under tiden bygger övriga getingar vidare på det framtida boet, vanligtvis i tuggat trä som, likt spånskivor, blir poröst och lättarbetad tack var getingarnas saliv som blandas med träet. Ibland byggs boet under jord, ibland fritt hängande i en takstol eller ett i vindsutrymme.

Förhindra getingarnas bobyggande

Det finns sätt att förhindra getingar från att bygga kolonier, eller samhällen, i den egna närmiljön. Innan vi går närmare in på hur du förebygger, alternativt tar bort, ett getingbo på ett säkert sätt vill vi påminna om getingarnas viktiga funktion som pollinerare. Är det inte absolut nödvändigt att få bort boet – låt det vara kvar.

Störs du av boet är det viktigt att vidta alla försiktighetsåtgärder som går att vidta innan du gör någonting alls på egen hand. Innan du sätter igång måste du dock lokalisera boet, och eftersom getingar gärna bygger sina bon på otillgängliga platser, kan de vara svåra att upptäcka. Är det för svårt att komma åt boet kan det dessutom vara bättre att ta hjälp av en professionell skadedjurssanerare som exempelvis Anticimex.

Ta bort ett befintligt getingbo

Har du bestämt dig för att ta bort ett getingbo på egen hand finns det inga genvägar. Det absolut viktigaste är att vara så förberedd som möjligt, men det är och viktigt att vara ödmjuk och att tänka realistisk.

Kom ihåg att alltid skydda dig med hjälp av handskar och heltäckande kläder – oavsett boets storlek, placering och bekämpningsmetod

Är det tidigt på säsongen, säg runt maj månad, kan du förvänta dig färre getingar än om du väntar till mitten eller slutet av sommaren då det snarare kan röra sig om flera tusen. Tänk storleken av (ungefär) en pingisboll så behöver du sällan bekymra dig för fler än en drottning och ett fåtal getingindivider.

Det är också bra avlägsna boet på kvällen så det har svalnat, eftersom det är en tid då getingarna inte är fullt så aktiva. Även nattetid går bra, men då det kan vara svårt att de ordentligt i mörkret rekommenderas inte detta i första hand.

Getingskum

  • Sätt din ena hand över boets öppning
  • Stick med din andra hand in pipen på flaskan med getingskum
  • Spreja skummet rakt in i boet så att det tränger genom boets väggar
  • Håll dig stilla och lugn till dess att det är tyst och stilla i och runt boet
  • Vid ”anstormning” försök ta dig från platsen så snabbt och säkert som möjligt

Insektssprej

Är boet lättillgängligt kan du, istället för getingskum, använda en dammsugare eller en plastpåse för att avlägsna eller stänga in dina oönskade gäster. Du kan också prova med att spreja någon form av direktverkande insektssprej i och runt ett mindre bo.

För riktigt svåråtkomliga bon, där skum inte är tillräckligt, kan du komplettera med myrr som du för in med hjälp av ett rör (ex. ett VP-rör).

Gör så här

  • Täpp igen öppningen med en bit hushållspapper
  • Preparera röret med myrr (kan gärna förberedas)
  • Tryck in röret på motsatta sidan av boets öppning
  • Blås med full kraft in i röret så att myrren sprids ut

Att tänka på – i förebyggande syfte

  • Kontrollera vindsutrymmen, vindskivor samt håligheter i husgrund och väggar
  • Håll koll på getingarna ”flygrutt” före/efter pollinering – det kan leda dig till boet
  • Köp hem skyddskläder, medel och allergimedicin för att vara beredd när det gäller
  • Applicera myrr eller liknande insektsmedel på platser där getingarna gärna rör sig
  • Använd en kratta eller en kraftig pinne för att nå och få bort rester från tidigare bon
  • Ta bort döda getingar och rester från gamla getingbon med hjälp av en dammsugare

Att tänka på – oavsett metod

  • Klä dig i heltäckande kläder
  • Bär handskar och gärna visir
  • Tänk igenom förloppet steg för steg
  • Arbeta lugnt och metodiskt med bestämd hand
  • Överväg att ta hjälp om boet sitter alltför högt upp
  • Var noga med att ha det fritt runtomkring så att du snabbt ta dig från platsen
  • Se till att ha alla redskap och medel nära till hands för snabbast möjliga hantering
Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (34 votes)