Ta bort fästingar

Ta-bort-fasting

Fästingar är små spindeldjur som räknas till några av våra värsta skadedjur. Det beror främst på att de orsakar problem för både människor och husdjur, men också boskap. Problemen kan vara mer eller mindre besvärliga och allvarliga, men bör alltid tas på allvar då fästingar är så kallat sjukdomsbärande skadeinsekter.

Följder av fästingbett 

De två vanligaste sjukdomarna orsakade av fästingar är borrelia och TBE: den första en bakteriesjukdom som går att skydda sig mot med hjälp av vaccin, den andra en virussjukdom som går att bota med hjälp av antibiotika. Dessutom kan de, i mer sällsynta fall, bära på olika typer av parasitsjukdomar som då främst drabbar husdjur.

Det finns en ganska liten risk att bli drabbad av sjukdom efter ett fästingbett. Det betyder dock inte att bettet ska ignoreras eftersom symptomen kan dröja och visa sig efter flera veckor, ibland till och med månader.

Vanliga symtom är exempelvis rodnad, klåda, svullnad och ibland sveda. I vissa fall känns det inget alls, men skulle du få en större röd ring eller någon form av utslag på eller runt såret bör du ta kontakt med vården för kontroll.

Tips!

För att komma ihåg var på kroppen fästingen satt när du upptäckte den kan du fotografera stället eller göra en anteckning i mobilen eller på en lapp. Du kan också göra en markering med en bläckpenna direkt på huden, men då får du vara beredd på att fylla i den regelbundet.

Ta bort fästingar 

Det är faktiskt inte så svårt att ta bort en fästing även om det kan vara lite pilligt, i synnerhet om fästingen är väldigt liten och svår att se med blotta ögat. Du kan självklart ta hjälp av ett förstoringsglas om du har ett sådant till hands, även en ficklampa (finns i de flesta mobiler) kan vara till stor hjälp.

Förutom ovanstående hjälpmedel är det viktigt att använda en riktigt bra pincett. Alternativet är att använda en så kallad fästingborttagare som bland annat finns att köpa hos oss på Skadedjursbutiken, där du också kan läsa vår ultimata guide om fästingar.

Tänk också på att vara så stadig på handen som möjligt och att vänta tills du har ett så stadigt grepp som möjligt om fästingen. Du vill nämligen få med hela, vilket du enklast får om du vrider pincetten, varsamt men bestämt, samtidigt som du drar den utåt. Var noga med att tvätta rent både såret och pincetten efteråt för att minska risken för infektion ytterligare.

Obs! Har du inte tillgång till sårtvätt kan du tvätta med tvål (helst oparfymerad) och varmt vatten. Det viktigaste är att du faktiskt tvättar.

Fler metoder för att få bort fästingar 

Om du inte har tillgång till en pincett, eller om du tycker att känns otäckt att använda den, kan du istället testa att ta bort fästingen med hjälp av fryssprej. Metoden med fryssprej känner du kanske till om du är pälsdjursägare, men det är alltså en metod som även funkar på människor. Särskilt effektiv är den om fästingen har satt sig  ett extra klurigt ställe där det är extra svårt att se den, som i hårbotten eller ljumsken.

Är du hundägare kan du även använda ett så kallat integrerat insektsskydd som skyddar din hund på ett naturligt sätt. Medlet finns bland annat i reflexvästar och sängar avsedda för hund. 

Vad som är extra viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att det inte finns något hundraprocentigt skydd mot vare sig fästingbett eller de sjukdomar de kan bära på. Det bästa är att vara uppmärksam, att vidta förbyggande åtgärder och att alltid ta bort en fästing så snart den har upptäckts.

Klicka för att se fler Fästingprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (28 votes)