Snedstreckad ekstyltmal » Ultimata Guiden

Snedstreckad ekstyltmal

Om förrådet eller vinden plötsligt invaderas av brunbeiga små mal eller om eken under sommaren får massor av blekbruna blad, kan det bero på att snedstreckad ekstyltmal etablerat sig i din närhet. Du behöver inte få panik, den lilla malen orsakar ingen skada för ditt hem eller dina ägodelar och trots att ekarna ser sjuka ut, brukar de återhämta sig. 

Följande går vi igenom kort fakta om snedstreckad ekstyltmal, hur de ser ut, deras livscykel samt hur du kan undvika dem i ditt hem och trädgård.

Snabbguide

  1. Städa: Om du fått in snedstreckad ekstyltmal i förråd eller vindsutrymmen, dammsug och frys dammsugarpåsen ett dygn innan den kastas.
  2. Motverka: Håll fönster och dörrar stängda samt undvik att ha ljuskällor tända.

Vi rekommenderar

Kort om snedstreckad ekstyltmal

Snedstreckad ekstyltmal tillhör ordningen fjärilar, släkten Acrocercorps och familjen styltmalar. Under våren söker de sig, oftast nattetid, till ekar där honan lägger sina ägg i ekbladen. Larven är lövminerare, det vill säga att den skapar en blåsa på bladet som fungerar som ett litet växthus och barnkammare. Ju mer sol, desto produktivare larv. Ekstyltsmalen trivs i urbana miljöer, troligtvis beroende på att dess naturliga hot, som bland annat är parasitsteklar, fladdermöss och fåglar, föredrar andra miljöer. När snedstreckade ekstyltmalar i september söker platser att övervintra på, drar de sig ofta till ljus och värme, vilket kan göra att de i större antal tar sig in i förråd eller vindsutrymmen. De är inga skadedjur, men kan uppfattas obehagliga i större mängder.

Utseende

Malen är liten och smalvingad med ett beigefärgat huvud och en hjässa och krage i bruna och ljusbeiga färger. Vingarna är ljusbruna med vita sneda streck som givit den snedstreckade styltmalen dess namn. Den är cirka 5 millimeter och har en vingbredd på 7 – 9 millimeter. Ögonen är röda, vilket är utmärkande. Larven är gröngul med brunt huvud.

Livscykel

Honan lägger äggen i ekbladen i slutet av maj. Vartefter larven äter görs små gångar, dessa gångar växer ihop och bildar en större blåsa på bladets ovansida, en så kallad blåsmina. Efter cirka en månad gör larven hål i bladet och hissar ner sig via en spunnen silkestråd. Väl på marken förpuppar den sig i markvegetationen för att bli fullvuxen (imago) malfjäril i slutet juli. I september letar ekstyltmalen övervintring i bark, stråtak, uthus, vindar eller annan lämplig plats. 

Motverka

Det finns ingen större anledning att oroa sig över den snedstreckade ekstyltmalen eftersom den inte orsakar skada på vare sig byggnader eller annan egendom. Trots att ekar blir utsatta och får bruna blad, återhämtar de sig i regel. Om man vill undvika malen i förråd eller vindsutrymmen, håll fönster och dörrar stängda. Undvik att ha ljuskällor tända. Om malar redan hittat in, dammsug upp dem och lägg dammsugarpåsen i frysen ett dygn innan du kastar den. Vill man undvika angrepp på ekar, plantera flockblommiga växter såsom hundkäx, strätta, morötter och fänkål. I dessa växter trivs parasitsteklar och dessa lägger sina ägg i ekstyltmalens larver.

 Preventiv behandling

  • Håll fönster och dörrar stängda i förråd och vindar.
  • Undvik ha ljuskällor tända.
  • Plantera flockblommiga växter nära ekar.
Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)