Silverfisk i badrummet – så blir du av med dem

Silverfisken trivs i fuktiga miljöer och därför hittar vi dem ofta i badrummet. Där finns det dessutom gott om föda som silverfisken gillar såsom avklippta naglar, hudavlagringar och hår. Silverfisken överlever inte i torra utrymmen så att se till att vädra ordentligt och ha bra ventilation är det bästa sättet att bli av med silverfiskar men det finns även en del andra saker man kan göra.

Silverfisken är bland de vanligaste insekterna som vi har inomhus i våra hem. De är snabba små djur som också är väldigt ljusskygga, de kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. De flesta av oss har någon gång haft besök av silverfiskar och ett vanligt scenario är att vi går för att gå på toaletten på natten, tänder lampan i badrummet och ser hur det kryper omkring något på golvet eller vid golvbrunnen.

Även om silverfiskarna varken ställer till med skada eller utgör någon hälsorisk så vill de flesta inte ha dem i hemmet.

Förebygg problem med silverfisk i badrummet

Förutom att se över luftfuktigheten och försöka skapa en torrare miljö där silverfisk inte trivs så är det även viktigt att hålla rent och torrt samt ta bort silverfiskens föda. Eftersom silverfiskar trivs i badrummet är det framförallt här man bör hålla rent och torrt. Ofta äter de avlagringar som uppstår på avloppsventiler, galler och rör. De äter även gärna rester från människor såsom avklippta naglar, hudavlagringar och hår, som det ju kan finnas gott om i ett badrum. Damma, våttorka och se till att inte vatten blir stående och skapar fukt. Då silverfiskar äter stärkelse kan de även livnära sig på böcker, tidningar och annat papper. Låt därför inte dessa ligga på golvet i badrummet.

Bli av med silverfisk

  • Silverfiskfällor: Fällor för silverfisk avger feromoner som gör att hanarna dras till fällan. När de väl kommer fram till fällan fastnar de och dör. På så sätt minskar antalet hanar vilket gör att förökningen avtar. Följ anvisningar på förpackningen och placera ut fällorna exempelvis bakom badkaret i badrummet. Silverfiskfällor lockar även till sig kackerlackor och vissa andra skadedjur.
  • Rödcederolja: Rödceder finns både i koncentrerad form (rödcederolja) och i doftringar, kuber och block. Stryk ut oljan på lister och socklar för att hålla silverfiskar borta från badrummet. När doften har avtagit kan ny olja appliceras. Rödcederblock (träklossar av rödceder) avsöndrar doften succesivt och ger ett långvarigt skydd.

Silverfiskar kan vara ett tecken på fuktskada

Så länge du bara hittar silverfiskarna i badrummet eller köket är det oftast inget att oroa sig för men om du hittar dem i andra rum såsom sovrummet eller vardagsrummet kan det var ett tecken på fuktskada och då bör du undersöka saken vidare.

Betyg på guiden: