
För att lättare kunna förebygga och fånga bananflugor är det bra att känna till det mest basala vad gäller beteende, reproduktion och utbredning. I det här fallet rör det sig om bananflugor som, om de ges utrymme, förökar och sprider sig oerhört snabbt.
Då en ensam bananflugehona har kapacitet att lägga upp emot femhundra ägg på omkring en vecka känns det ofta som att bananflugorna kommer från ingenstans, ofta väldigt plötsligt. Det stämmer inte riktigt, eftersom honan förmodligen har legat gömd bland övermogen frukt, matresterna eller dina vanliga hushållssopor under en period utan att du har noterat det. När det har gått så långt att de nya bananflugorna redan har kläckts finns det bara en sak att göra: bygga en egen bananflugefälla.
Så här bygger du en egen bananflugefälla – steg för steg
Det finns lite olika typer av bananflugefällor och alla tjänar samma syfte och fyller samma funktion; fånga in och eliminera bananflugor. Det går självklart bra att köpa färdiga fällor och medel som är både effektiva och miljövänliga, även om det är lätt gjort att bygga en egen fälla med hjälp av endast tre ingredienser: vatten, diskmedel och vinäger.
Fixa fällan:
- Rengör en tomflaska, ett vanligt dricksglas eller en skål
- Fyll på med ett par deciliter vatten, en halv deciliter vinäger (typ äppelcider) och en till två droppar diskmedel (var snål med diskmedel som bara är till för att skapa utspänning)
- Rör om och fortsätt röra om lite då och då
- Töm fällan efter cirka ett dygn
- Gör om proceduren till dess att bananflugorna är borta
Vi rekommenderar
Fakta om bananflugor
Bananflugan har fått sitt namn på grund av att den ofta påträffas runt omkring frukt. Dess livslängd är ungefär en månad och utvecklas från ägg till larv och puppa innan den är en fullt utvecklad fluga. Processen från ägg till fluga tar ca 8 dagar. Trots att livslängden är så kort så hinner den producera många ägg och föröka sig ordentligt under den tiden. Bananflugan trivs i rumstemperatur.
Bananflugans kropp är gul-brun med svarta ringar runt magen och dess ögon är tegelröda. Hanarnas kropp är mörkare på baksidan och har en svart fläck på bakkroppen. Bananflugans utseende är ju dock svårt att urskilja eftersom den är så pass liten. Honan blir bara runt 2,5 mm lång och hanarna något mindre.
Färdiga bananflugefällor
Fördelen med att köpa färdiga bananflugefällor är att de oftast har längre hållbarhet jämfört med hemmagjorda. Istället för att byta ut innehållet varje dag kan vissa fällor räcka i upp till fyra veckor, så här får man helt enkelt göra det som passar en själv bäst.
Väljer du att köpa en behållare/fälla med tillhörande vätska kan du räkna med att den tar merparten av alla bananflugor du får in i ditt hem. Det som är viktigt att komma ihåg är att rensa bort de bananflugor som redan har drunknat och ge plats åt nya. Den här typen av fällor finns i olika utföranden, bland annat i formen av ett äpple.
Väljer du att eliminera bananflugorna med insektspray ska du helst spreja det direkt på flugorna alternativt i springor och håligheter där bananflugorna gärna gömmer sig. Det är dock viktigt att inte spreja direkt på vare sig frukt eller annan mat.
Fler tips för att skydda sig mot bananflugor
För dig som har trädgård eller på något sätt tillgång till fruktträd är det extra viktigt att ta vara på fallfrukten. Det är i princip oundvikligt att en viss del av frukterna ramlar ner på marken, det viktiga är att hur de tas om hand. Får de ligga kvar och ruttna bjuder du in både bananflugor och andra skadeinsekter till fest, och tar du in frukt som blir något övermogen tar du dessutom med dig ”festprissarna” in i huset.
Håll flugorna borta:
- Ta bort all övermogen och/eller rutten frukt
- Ta ut hushållssoporna ofta
- Rengör sopkärlen regelbundet och extra noga
- Rengör diskhon regelbundet (räcker med kokhett vatten)
- Töm och skölj ur tomma läsk-, vin och ölflaskor
- Placera ut en eller flera bananflugefällor med vatten, vinäger och diskmedel (enligt ovan)
- Använd insektsfångare till inomhusväxter som drar till sig bananflugor
- Införskaffa växter (ex. köttätande kaktusar) som äter bananflugor och andra insekter
Extra husmorsknep:
- Dela en citron och lägg halvorna i ugnen över natt
- Sätt ugnen på 200 grader och låt citronhalvorna ”verka” i cirka 10 minuter
- Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan
- Se bananflugorna sky huset
Hur blir jag av med bananflugor?
Fällor: Det finns några olika modeller av fällor för bananflugor att köpa och de alla har samma funktion. De består av en behållare med vätska som bananflugorna attraheras av och dras till och när de väl har tagits sig dit så drunknar de. Man kan även ha ett klisterlock på fällan som kan bytas ut vilket gör att vätskan håller sig längre.
Dessa fällor bör vara det bästa sättet för att få bort bananflugor. Men kom ihåg att städning och renhållning bör ske samtidigt som fällorna ställs ut. I annat fall minskas dess effekt avsevärt.
Har du barn hemma kan det vara smart att satsa på en fälla där blandningen inte kan vältas ut eller råka drickas.
Insektsspray: Insektsspray används för att eliminera bananflugor, mal, pälsänger och andra små insekter. Spraya direkt på insekterna för en ”knock-down” effekt. Den kan även sprayas i springor och på andra ställen där insekterna ofta förekommer.
Flugpenna: Flugpennan består av en gift och används genom att du drar streck med pennan där du inte vill att bananflugorna ska passera, exempelvis på fönsterkarmar. Om flugorna sätter sig på giftet kommer de att dö. Flugpennan används däremot främst för att skydda specifika delar av hemmet. För att bli av med bananflugor i hela hemmet är det främst fällor som rekommenderas.
Hemmagjorda fällor: Det kan även fungera att göra en hemmagjord fälla. Vanligtvis använder man sig då av vinäger blandat med honung i en skål, samt ett par droppar diskmedel. Flugorna lockas till doften av vinäger och honung men drunknar när de väl når fram. Diskmedlet gör att ytspänningen sänks vilket leder till att flugan sjunker direkt och drunknar.
En annan variant kan vara en skvätt vinäger i en flaska utan kork men med plastfolie på toppen som du gjort ett hål i. Bananflugorna söker sig därmed förhoppningsvis till flaskan och tar sig ner genom hålet men kan inte ta sig ut när de väl tagit sig in i flaskan.
Dessvärre är dessa fällor en färskvara, du behöver röra om i dem ofta och de bör bytas ut varje dag eftersom de snabbt tappar sin effekt. Det kan därför vara både mer effektivt och billigare i längden att istället köpa en färdig bananflugefälla.
Frågor och svar
Kan klisterfällor för flugor användas för att fånga bananflugor?
Insektsfällor med klister fångar alla flygande insekter som sätter sig på klisterpappret. En del bananflugor kan därmed fångas med dessa. Däremot dras dessa flugor främst till platser där de hittar mat och med lockmedel dras de mer effektivt till bananflugefällor.
Vad skiljer sig åt mellan fällorna?
Det är ingen skillnad utöver estetiken. Fällan från Nelson Garden ser ut som en liten skål medan fällan från Swissnno är utformad som ett äpple. Samma lockmedel används. Det finns även engångsfällor men det är mer ekonomiskt att använda rejäla fällor där enbart lockmedel/klisterark byts ut.
Är lockmedlet farligt?
I artikeln ovan nämns flera alternativ på lockmedel. Kan barn råka komma åt fällan är det viktigt att välja ett medel som inte är farligt att få i sig.
Vad skiljer på köpt lockmedel och egentillverkat?
Det som primärt skiljer mellan köpt lockmedel, mot hemmatillverkat, är hållbarheten. Gör du egen blandning kommer det behöva röras om i blandningen en gång per dag för att den ska bibehålla effekt. Detta krävs inte i köpt lockmedel.
Hur länge lever bananflugor?
En bananfluga lever bara i ca 30 dagar. Däremot kan honorna lägga ägg redan efter 8 dagar och i detta fall läggs ca 500 ägg. Fångas de inte tidigt kan det alltså bli en extremt stor mängd flugor.
Betyg på guiden: