
Antalet råttor ökar rekordsnabbt och under kalla, mörka årstider söker sig många gnagare, däribland råttor, närmare trädgårdar och fastigheter där det blir lättare för dem att hitta mat. Har du problem med råttor i trädgården finns det en del förebyggande åtgärder du kan vidta på egen hand. Vi tipsar om vilka.
Vi rekommenderar
Råttor trivs där människor trivs
Råttor väljer gärna miljöer där det finns gott om gömställen och mat, vilket det oftast finns i närheten av människor. Från september till oktober månad är anmälningsfrekvensen till landets saneringsbolag som störst eftersom det är då råttorna letar boende inför vintern, något som gäller både i storstan och på landet där ökningen av råttor är markant.
Eftersom råttor trivs i närheten av människor håller de gärna till i källarutrymmen, på vindar, i avlopp och i trädgården. Det bästa är därmed att försöka vidta förebyggande åtgärder för att förhindra att råttorna tar sig in i såväl huset som trädgården.
Läs vår fullständiga guide om råttor
Varför fånga råttor i trädgården?
Råttor är gnagare och kan orsaka stora skador om de får härja fritt. Vill det sig riktigt illa hinner de bygga långa korridorsystem under marken innan de upptäcks. I dessa korridorer, eller tunnlar om man så vill, gräver de ut en form av kammare i vilka de lagrar sin mat och bygger bo inför vintern.
Det är en av anledningarna till att du bör försöka bli av med råttor när du väl har upptäckt dem, vilket kan vara svårt då de ofta befinner sig under markytan. Spana efter håligheter och spillning och titta särskilt efter håligheter och små jordhögar i trädgården – de kan vara ett tecken på grävande, gnagande råttor!
En annan anledning till att hålla råttor på avstånd är att de sprider bakterier och virus som kan orsaka allvarliga sjukdomar och förstörelse. Till de vanligaste hör salmonella, hantavirus och toxoplasma, vilka sprids via urin och avföring som råttorna lämnar efter sig.
Exempel på förbyggande åtgärder i trädgården
- Täta håligheter i både husgrund och mark
- Skydda ventiler med fem millimetersnät (finns bl. a i koppar eller mässing)
- Håll nere enstaka buskar och buskage
- Trimma gräsmattan ofta
- Plocka upp/rensa bort fallfrukt
- Mata eventuella husdjur inomhus
- Håll rent runt sopkärl, fågelbon och kompost
- Täta avloppsrör och ventilation
- Undvik högar med bråte och ved
- Vänd och töm komposten regelbundet
Fler metoder
I händelse att ingen av ovanstående åtgärder hjälper är rekommendationen att kontakta en professionell skadedjurssanerare. Det som är viktigt att tänka på i det läget är att kontrollera så att företaget i fråga har de tillstånd som krävs, då det sedan 2019 endast är ISO-certifierade saneringsföretag (exempelvis Anticimex) som får lov att använda medel mot råttor.
Läs vår fullständiga guide om Anticimex
En annan sak som också är extra viktig att tänka på i sammanhanget är att du själv har ansvar för att ta hand om eventuella rester av de råttmedel som används i samband med en sanering. Det bästa är att lämna in det på närmaste återvinningscentral där de har resurser att ta hand om farligt avfall på rätt sätt.
I övrigt är det traditionella råttfällor och skrämmor som gäller, och där finns det en hel del effektiva produkter att välja mellan. Ett exempel är Goodnature A24 mus- och råttfälla, som primärt används för fångst av smågnagare utomhus. Ett annat exempel är Victor® PRO Mus & Rått-skrämma som är perfekt att montera i större lokaler eller liknande utrymmen.