
Tack vare goda simkunskaper klarar sig råttor alldeles utmärkt i kloaker och avlopp. Likt simtag sparkar råttorna med benen för att ta sig framåt i vattnet, medan svansen fiffigt tjänar som roder. Faktum är att råttor inte bara är bra på att simma, de är också grymma på att trampa vatten. Det är till och med så att råttor kan hålla andan tre hela dagar i streck, och som om det inte vore nog kan de hålla andan under vatten i hela tre minuter!
Med det sagt är det inte att undra på att avloppsvattnet knappast utgör något hinder för en råtta som vill ta sig in i en fastighet via avloppet. Något som faktiskt är mer vanligt än vad man kan tro. Det är dock inget angeläget problem att få på halsen, och den som drabbas bör ta itu med problemet så snart det går.
Innan man själv startar är det viktigt att ta reda på vem som bär det huvudsakliga ansvaret för behandlingen, i synnerhet om det visar sig vara ett omfattande angrepp. Anledningen är att större angrepp vanligtvis kräver mer omfattande åtgärder, som exempelvis sanering. Så snart ansvarsfrågan är utredd bör arbetet sättas igång utan vidare dröjsmål.
Vi rekommenderar
Därför är råttor i avloppet ett vanligt problem
Råttor är vanligtvis ingenting gemene man har lust att befatta sig med. För den som trots allt kan tänka sig att studera råttors beteende, egenskaper och färdigheter finns det mycket att lära. Som att råttor inte bara är fantastiska simmare, utan även klättrare och hoppare.
Råttor är också bra på att ta sig in genom trånga utrymmen, vilket kan tyckas underligt med tanke på råttornas kroppshydda som vanligtvis är både stor och kompakt. Det räcker dock med en centimeterstor springa eller hålighet i fasaden eller på taket för att en råtta ska ta sig in i en fastighet. Det spelar heller ingen roll om springan sitter långt uppe på fasaden då råttor lika gärna klättrar horisontellt som vertikalt, vilket gör att stuprännor och eventuellt bråte som står nära en vägg gärna används som klätterställning.
Vem bär ansvar för råttor i avloppet?
I händelse att du får problem med råttor i det kommunala avloppsnätet bör du ta kontakt med din hemkommun för att ta reda på vem som bär ansvaret för att åtgärda problemet. Ett troligt scenario skulle kunna vara att det rör sig om ett hål i en rörledning, vilket kommunen bör ha ett stort intresse av att åtgärda skyndsamt.
Är du hyresgäst och får problem med råttor i avloppet har du rätt att kräva att fastighetsägaren skyndsamt påbörjar arbetet med att fånga råttorna. Vanligtvis sker detta med hjälp av sanering, i synnerhet om det rör sig om ett flerfamiljshus. Det kan i sin tur innebära en tids evakuering till dess att saneringen är klar.
För bostadsrättsinnehavare som får problem med råttor i avloppet gäller det i första hand att vända sig till styrelsen i bostadsrättsföreningen. I det fallet är det nämligen föreningen som står som fastighetsägare, vilket innebär att de också bär ansvaret för att fånga såväl råttor i avloppet som andra typer av skadedjursangrepp.
Något annorlunda är det för dig som äger och bor i en villa, då det oftast är du själv, i egenskap av fastighetsägare, som bär ansvaret för angrepp som rör den egna bostad tillika tomten. Har du tur kan du nyttja din hemförsäkring som i bästa fall täcker kostnader för fångst av skadedjur. Skulle den sakna teckning för detta kan det vara en god idé att se över försäkringens innehåll för att eventuellt teckna en så kallad tilläggsförsäkring.
Detta kan du som fastighetsägare göra
Ett enkelt sätt att undvika avlagringar i avloppsrören (lockar till sig råttor) är att torka bort fett och matrester med papper innan du sköljer av eller diskar porslin och liknande. Det använda papperet slänger du sedan i återvinningen, medan mjölkförpackningar eller PET-flaskor som använts som uppsamlare av fett slängs på anvisad plats.
Fler tips på enkla åtgärder
- Kontrollera att alla vattenlås i fastighetens golvbrunnar är fyllda
- Byta läckande och/eller trasiga vattenlås (gärna till råttsäkra vattenlås)
- Avlägsna outnyttjade avloppsledningar inomhus och utomhus
- Täta samtliga avloppsledningar och brunnar intill/i närheten av fastigheten
- Täta alla rör och ledningar kring ex. diskho och handfat etc.
- Täcka golvbrunnar i källare och eventuell groventré med galler
- Installera råttstopp direkt i avloppsrören
- Förse fastighetens ventiler med gnagarstopp i förebyggande syfte
Betyg på guiden: