Rått- och musfällan Goodnature® A24: Vanliga frågor

Stämmer det verkligen att rått- och musfällan Goodnature® A24 kan eliminera över tjugo råttor och möss utan att laddas om? Är det sant att det är en giftfri metod och därmed helt ofarlig för barn och husdjur? Hur är det med andra djur – kan de också fastna i fällan eller är den enbart gjord för att fånga råttor och möss?

Detta är bara några av alla frågor vi har hittat om Goodnature® A24 rått- och musfälla. Det är också frågor som vi ska göra vårt bästa för att besvara, tillsammans med en rad andra frågor som vi tror kan vara till nytta för dig som konsument.

Vi rekommenderar

Vanliga frågor om Goodnature® A24

Hur funkar fällan rent praktiskt?

Rent praktiskt fungerar fällan med hjälp av en kolsyrepatron som avger en särskild doft som råttor och möss finner lockande. När en råtta eller mus sticker in huvudet i fällan aktiveras en automatisk låsfunktion som gör att det aktuella skadedjuret kläms fast under fällan som i sin tur återställs omedelbart. Därefter återaktiveras fällan av sig själv till dess att nästa råtta eller mus fastnar.

Hur många djur kan fällan fånga innan jag måste ladda den med en ny patron?

Proceduren enligt ovan (se fråga 1) kan upprepas upp till 24 gånger innan det inbyggda räkneverket visar att det är dags att byta kolsyrepatron. Därmed är fällan särskilt lämpad för fångst av flera möss och/eller råttor.

Finns det något särskilt jag behöver tänka på innan jag monterar fällan?

Det finns ett par saker du bör tänka på i samband med montering. Innan du ens börjar med monteringen behöver du dock införskaffa ett par rejäla handskar för att eliminera så mycket som möjligt av de doftspår du lämnar. Med handskar på kan du sedan välja att montera fällan mot en husvägg eller ett träd (helst i närheten av det område där skadedjuren ofta rör sig).

Är det svårt att montera en Goodnature® A24?

När du köper fällan medföljer en ytterst detaljerad bruksanvisning som tillverkaren har valt att kalla ”Success Guide”. I denna guide hittar du svar på mängder av frågor, och har du dessutom tagit del av den här guiden bör det inte vara några problem att montera fällan.

Finns det några särskilda tillbehör jag bör köpa till fällan?

När du köper en Goodnature® A24 mus- och råttfälla medföljer en hel del tillbehör såsom skydd för lockbetet, väggfäste och instruktionsbok (tidigare nämnda ”Success Guide”).

Det som däremot inte ingår, och som därför kan vara bra att köpa till extra, är ett paket kolsyrepatroner (CO2 Refill) samt ett monteringsset (Goodnature® Monteringsset vägg/träd).

Är det sant att fällan är helt ofarlig för barn?

Fällan är godkänd av Naturvårdsverket och enligt tillverkaren finns det hittills ingen information om barn som har skadats, eller på annat sätt farit illa, i närheten av eller på grund av en fälla. Fällorna används dessutom flitigt i såväl skolor som förskolor i syfte att fånga råttor och möss. Vi vill dock understryka vikten av att alltid följa medföljande instruktioner, vilket gäller såväl placering som montering och användning.

Går det bra att använda Goodnature® A24 både inomhus och utomhus?

Det går fint att använda fällan såväl inomhus som utomhus. Dock är just den här fällan bäst lämpad för flera fångster, varför vi istället vill rekommendera en mindre, eldriven råttfälla om det bara rör sig om enstaka skadedjur.

Ska du montera fällan inomhus bör du tänka på att fångsten töms per automatik, vilket gör att du själv måste se till att ta hand om de djur som dött i fällan (utomhus tas de oftast hand om av rovdjur eller asätare av olika slag). Obs! Det är extra viktigt att alltid använda handskar (alt. en plastpåse) när man handskas med döda djur för att undvika eventuell smitta.

Finns det nåt lockbete som funkar extra bra till just den här fällan?

Faktum är att tillverkarens eget bete, Goodnature® Choklad Lockbete, har visat sig vara mycket effektivt, inte minst då det är särskilt framtaget och anpassat för att ge optimal effekt ihop med den här specifika fällan. Betet har en hållbarhet på upp till 6 månader och är dessutom enkelt att installera (vilket görs inuti själva kolsyrefällan).

Fångar fällan både råttor och möss?

Detta är en fälla som är särskilt framtagen och anpassad för att fånga just råttor och möss. Dock finns det en missuppfattning om att en mus inte skulle klara av att klättra upp i fällan, vilket är felaktigt då möss är fenomenala på att klättra.

Här kan du läsa mer om möss

En annan missuppfattning är att storvuxna råttor skulle ha problem med att ta sig in genom fällans öppning, vilket inte heller stämmer. Fällan är nämligen konstruerad på ett sätt som gör att endast en bit av huvudet behöver få plats för att fällan ska utlösas på ett korrekt sätt.

Behöver jag montera fler än en fälla på vinden?

Enligt tillverkaren ska det räcka att montera två fällor per hektar (vilket motsvarar 10 000 m2). Rör det sig om mycket stora eller komplexa ytor rekommenderar de att du använder så kallat indikationsbete för att testa dig fram till ett optimalt antal fällor. Obs! Det är viktigt att fällorna monteras på cirka 50 meters avstånd från varandra.

Hur många fångster räcker varje CO2-patron till?

Enligt tillverkaren ska varje patron räcka till upp till tjugofyra fångster. Det finns dock tester som visar på det dubbla (dvs. närmare femtio djur), men då ska man veta att dessa tester enbart utfördes i rumstemperatur vilket kan ha haft viss påverkan på resultatet.

Går det att ”testskjuta” fällan?

Det går att testskjuta fällan, men tänk då på att det bör sker i en så säker miljö som möjligt och att fällan är korrekt monterad (enligt anvisning) innan du provskjuter. Det är också viktigt att komma ihåg att fällan aldrig bör testskjutas vid lägre temperatur än –20 °C.

Vidare bör du använda dig av någon form av mjukt föremål vid provskjutning, såsom ett ihoprullat papper eller mjukt sugrör, som förs in i det hål där betesbehållaren vanligtvis monteras. Obs! Har du inte möjlighet att följa dessa riktlinjer riskerar du att skada fällan på så vis att den blir obrukbar.

Går det att flytta en redan monterad fälla?

Normalt sett ska det inte vara några problem med att flytta fällan, vilket ofta sker om man vill upptäcker att ytan inte täcker en tillräckligt stor yta. Dock är det viktigt att aldrig flytta fällan så länge den är apterad, vilket betyder att du alltid ska koppla från CO2-patronen samt släppa ut trycket innan fällan flyttas. Var också noga med att läsa bruksanvisningen noggrant innan du vidtar några som helst åtgärder.

Hur stor är fällan från Goodnature?

Så länge fällan monteras med öppningen mot botten, 12 centimeter ovan marknivå, kan du räkna med följande mått:

Höjd: 255 millimeter

Bredd: 75 millimeter

Längd: 200 millimeter

Om du planerar att bygga in fällan ska du, enligt anvisning, lämna minst 40 millimeter tillgodo under själva lådan som fällan ligger i. På så vis gör du det lättare för mössen och råttorna att ta sig in i fällan (samtidigt som det blir för trångt för exempelvis en kattunge eller en fågel).

Det medföljande indikationsbetet – hur använder jag det?

tillverkarens eget bete är utvecklat för att skapa lagom aktivitet runt fällan hjälper det till att skapa lagom aktivitet genom att dra till sig den typen av gnagare du verkligen vill fånga. Det innebär att du kan ägna mer kraft åt att minska konkurrensen från den föda som gnagarna äter i vanliga fall, vilket du enkelt löser genom att placera indikationsbetet en bit ifrån gnagarnas primära födokälla.

Eftersom betet är integrerat är det dessutom enkelt att hänga upp. Korten som betet sitter fast kommer sedan att ”angripas” av gnagarna och lämnas med diverse bitmärken. Dessa bitmärken blir en indikation på mängden gnagare det rör sig om, vilket kan vara till stor nytta när du ska placera nästa fälla (alt. placera om en befintlig).

Kan jag använda fällan i närheten av andra djur?

Denna produkt är godkänd av Naturvårdsverket så länge den används tillsammans med ett extra skydd i form av en “artificiell tunnel” (särskilt avsedd att ge extra skydd för barn och tama djur). Det innebär att du kan använda din fälla tillsammans med det skydd som finns att köpa till via skadedjursbutiken.se. Vi kan inte nog poängtera vikten av att läsa och följa de föreskrifter som medföljer för att vara säker på att fällan monteras och används på ett säkert och korrekt sätt.

Den som är händig och vill använda en egenkonstruerad skyddsanordning rekommenderas ett starkt material som hönsnät eller trä. Det viktigaste är att skyddet byggs enligt principen ”artificiell tunnel” och att denna hindrar såväl tamdjur som barn att komma åt fällan.

Hur vet jag att det är dags att byta CO2-patron?

Med fällan medföljer en digital fångsträknare som i sin tur är utrustad med en inbyggd stötsensor. Varje gång fällan löses ut registreras stöten som automatiskt läggs till på fångsträknaren. När räknaren har registrerat 24 stötar är det, enligt tillverkaren, dags att byta CO2-patron. Därmed behöver du läsa av fångsträknaren med jämna mellanrum samt införskaffa en ny kolsyrepatron.

Går det bra att använda patroner från vilken tillverkare som helst?

För att säkerställa att garantin gäller rekommenderar tillverkaren att du använder dig av kolsyrepatroner avsedda specifikt för Goodnature® A24. Det går även bra att köpa påfyllnadspatroner i form av A24 CO2 Refill.

Är Goodnature® A24 kolyrefälla verkligen anpassad att klara det svenska klimatet?

Den här produkten är absolut anpassad för att klara av såväl vind, vatten och kyla. Vid extrem kyla kan det dock hända att mekaniken går lite trögt, vilket försvinner i samband med att temperaturen stiger igen. Det är därför bra om fällan kan stå lite skyddat för att minska risken för isbildning när det slår om till minusgrader.

Hur vet jag att det är dags för nytt bete?

Det bete som rekommenderas och är anpassar till just den här fällan håller i upp till sex månader (från det att du aktiverar fällan). Betet finns med smak av choklad eller nötsmör och byts ut när behållaren inte längre matar ut bete per automatik.

För optimal utmatning av bete kan du med fördel hjälpa behållaren lite ”på traven” genom att skruva loss behållaren och sedan skrapa bort yttersta skiktet av det kvarvarande betet (upprepa gärna proceduren någon gång per månad).

Måste jag ta hand om fångsten själv?

Om du vill undvika att ta hand om fångsten själv är det säkraste sättet att placera fällan utomhus och i närheten av en plats där fångsten med all sannolikhet blir omhändertagen ”på naturlig väg” (av ex. rovdjur).

Om du däremot väljer att placera fällan på en plats som är mindre tillgänglig för vilda djur kommer du förmodligen behöva hantera fångsten på egen hand. Det bästa är att begrava bytet, antingen i marken eller i en kompost, alternativt slänga det i soporna. Obs! Kom ihåg att använda handskar.

Klicka för att se fler produkter mot gnagare

Betyg på guiden:

4.1/5 - (39 votes)