
Det är långt ifrån alla myrmedel som får användas av privatpersoner (allmänheten). De flesta är av en behörighetsklass som innebär att endast auktoriserade personer och företag får lov att köpa, och använda dem, i sin roll som yrkesutövare.
De myrmedel som idag finns på den svenska marknaden är indelade enligt tre olika behörighetsklasser (klass 1, klass 2 och klass 3). Av dessa är det endast de produkter som ingår i klass 3 som får användas av allmänheten, då de generellt sett är ofarliga för såväl barn som husdjur.
Vi rekommenderar
Märkning och säkerhet
Alla myrmedel, oavsett klass, ska vara märkta med ett specifikt registreringsnummer bestående av fyra siffror. Behöver du rådgivning kring ett medel är det därför rekommenderat att du har det fyrsiffriga numret till hands när du ska ringa.
I händelse att du själv eller någon i din närhet får i sig en liten mängd myrgift ska du först och främst försöka få personen att dricka lite, för att sedan ringa Giftinformationscentralen för rådgivning.
Skulle du eller någon i din närhet få in någon form av myrmedel i ögat ska du skölja med vatten i minst 5 minuter. Vid hudstänk gäller det att tvätta området noggrant med tvål och vatten. Vid förvärrade eller kvarstående symtom bör du ringa Giftinformationscentralen för rådgivning.
Vanliga metoder mot myror
Även om myror är nyttodjur ute i naturen kan det vara svårt att se nyttan när det kryllar av dem på altanen eller i skafferiet. Det är också den främsta orsaken till att man gärna tar till egna metoder för att lösa problemet, vilket lätt kan leda till ett mindre genomtänkt agerande. Som att använda giftiga medel av olika slag.
När det gäller giftiga medel finns det vissa medel som används mer frekvent än andra. Hit hör bland annat bensin, lightdrycker och myrsyra som sägs vara effektiva medel mot myror. Här vill vi höja ett varningens finger, inte minst för att använda bensin som kan vara farligt för såväl vuxna, barn och husdjur. Skulle någon få i sig bensin är det lätt hänt att det letar sig ner i luftvägarna, vilket kan orsaka en så kallad kemisk lunginflammation. Även vid långvarig kontakt med huden kan bensin orsaka besvär i form av brännskadeliknande skador.
Att vi nämner lightdrycker i sammanhanget beror på sötningsmedlet aspartam som länge har varit ämne för en ganska hetsig debatt. De som är för att använda medlet som metod menar att det finns bevis för att det teoretiskt sett går att motverka myror med hjälp av aspartam, medan de som är emot hävdar att det är en högst begränsad metod.
Kvar har vi myrsyra, som, om det kommer i kontakt med huden, kan orsaka förgiftning. Myrsyra är dock ett relativt ovanligt medel att ha hemma, och finns det i hemmiljö är det oftast som en ingrediens bland andra (i exempelvis vårtmedel). Vanligtvis rör det sig dock om förhållandevis små förpackningar, vilket gör det mindre troligt att det någon skulle råka ut för förgiftning genom hudupptag.
Så hanterar du giftiga preparat
Tänk på att
- Förvara alla produkter mot skadedjur oåtkomliga för barn (helst inlåsta)
- Låta kemikalier vara kvar i ursprungsförpackningen för att undvika förväxling
- Hålla uppsikt över produkterna när de används
- Alltid läsa varningstexten och följa anvisningarna på förpackningen
- Vissa kemikalier, som kaustiksoda och propplösare, är såpass farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma
- Anpassa valet av myrmedel till ditt specifika område/din situation
Vanliga frågor om myrgift
Innehållet i myrdosor och myrmedel i pulverform är i regel ofarligt för ett barn om det rör sig om små mängder. Dock rekommenderar vi att du alltid kontaktar Giftinformationscentralen om du eller någon i din närhet har fått in medel som innehåller giftiga substanser i munnen eller ögonen. Vid hudkontakt räcker det att skölja huden med vatten så länge det rör sig om små mängder (källa: giftinformation.se). Farliga kemiska produkter ska vara märkta med farosymboler (det finns totalt nio olika farosymboler) och text som informerar om faran. Titta efter varningsmärkningen (farosymbolerna) och läs informationen på produktens förpackning innan du köper en farlig kemisk produkt, så att du vet hur du ska hantera produkten på ett säkert sätt. Det finns lite olika teorier kring aspartamets vara eller icke vara som myrmedel mot myror. Dock finns det forskning som ganska övertygande visar att aspartam är ofarligt både för människor och skadedjur (i det här fallet myror). Eftersom det finns flera olika myrarter är det svårt att ge något annat än ett generellt svar på den frågan. Med utgångspunkt i Sverige är svartmyran den myrart som oftast tar sig in i hus och andra byggnader. Svartmyror är cirka 2-4 millimeter och upplevs vanligtvis som svarta men är egentligen brunsvarta. Det är viktigt att motverka svartmyror omedelbart då en enda myra räcker för att locka till sig horder av myror. Är det farligt att få i sig myrgift?
Finns det någon märkning som visar att ett medel är giftigt?
Är det sant att aspartam är giftigt för myror eller är det bara en myt?
Jag har hittat myror i köket. Hur vet jag vilken sort det är?
Betyg på guiden: