
När markens temperatur stiger till omkring 4-5 grader och dygntemperaturen stadigt håller sig runt cirka 10 grader – det är då det är dags att börja bunkra inför kommande snigelsäsong!
Snigelsäsongen börjar dock olika tidigt beroende på var i Sverige du bor (se kartan med växtzoner nedan). I de södra delarna till exempel, drar snigelsäsongen oftast igång redan runt påsk, medan det oftast dröjer ytterligare några veckor innan säsongen även drar igång i mellersta och norra Sverige.
Vi rekommenderar
Den mest framgångsrika snigelbekämpningen startar tidigt
För att bekämpningen av mördarsniglarna ska bli så framgångsrik som möjligt är det viktigt att ligga steget före. Det betyder bland annat att du bör vara tidigt ute, samtidigt som det gäller att ha koll på vad som är ”tidigt ute” där just du bor. Tumregel här är att temperaturen i marken bör hålla stadiga 5 grader, vilket på många platser i de sydligare delarna är att jämföra med de första vitsippornas antåg.
Läs vår stora guide om mördarsniglar
Nematoder – en metod att börja med tidigt
En av de säkraste bekämpningsmetoderna mot mördarsniglar är den som sker med hjälp av nematoder, eller snarare nemaslug, som är benämningen på de maskar som används i detta avseende. Metoden är väl beprövad och har som bäst verkan om den startas i ett tidigt skede.
Nematoder, eller nemaslug, är en effektiv, biologisk och giftfri bekämpningsmetod mot mördarsniglar.
Nematoder är mikroskopiskt små rundmaskar (nemaslug) som placeras ut på strategiska platser i trädgården där de sedan letar upp sniglarna och tar kål på dem. På det sättet kommer du åt och blir av med många övervintrande sniglar innan de ens har hunnit lägga sina första ägg. Det kanske bästa av allt; nematoder är både en biologisk och giftfri bekämpningsmetod mot mördarsniglar.
Här kan du läsa mer om nematoder
Tips! Upplever du att Nemaslug är en alltför komplicerad eller kostsam metod? Som alternativ kan vi rekommendera något mer klassiska snigelfällor från bland andra Swissinno® och Pestis®. Du hittar såväl fällor, medel och mer information på skadedjursbutiken.se.
Snigelsäsongen – zon för zon
Det finns totalt åtta växtzoner (även kallat härdighets- eller odlingszoner) i Sverige. Zon 1 är den mildaste (södra och delar av östra Sverige) och zon 8 den kallaste (längst uppe i norr).
Växtzon 1 och 2
Södra Sverige (Skåne, Småland), Öland, Gotland och delar av trakterna kring Mälaren (Södermanland).
Start snigelsäsong växtzon 1-2: månadsskiftet mars-april.
Växtzon 2 och 3
Delar av södra och mellersta Sverige samt delar av östkusten, hela vägen upp mot Stockholmstrakten.
Start snigelsäsong växtzon 2-3: månadsskiftet april-maj.
Växtzon 3 och 4
Delar av Småland samt mellersta Sverige, hela vägen upp till trakterna kring Gävle.
Start snigelsäsong växtzon 3-4: början-mitten av maj.
Växtzon 5, 6, 7 och 8
Norra delarna av mellersta Sverige, genom Dalarna, Västerbotten och Norrbotten hela vägen upp till Lappland (zon 8).
Start snigelsäsong växtzon 5-8: mitt/slutet av juni till månadsskiftet juni-juli.