Lär dig känna igen vägglöss

Upload Image...

Till skillnad från flertalet insekter saknar vägglöss vingar, vilket är ett av de kännetecken du kan titta efter när du ska lära dig känna igen vägglöss. Vägglössens ringa storlek är ett annat kännetecken, liksom dess utstående ögon och platta kropp.

Nedan följer en lista över säkra kännetecken som du kan ta del av för att lättare lära dig känna igen vägglöss. Listan börjar med vägglössens kroppsform, storlek och färg och avslutas med särskilda features såsom ögon och antenner.

Tips! Läs vår ultimata guide om vägglöss för fler hjälpsamma tips och råd.

Vi rekommenderar

Kroppsform

Vägglusen är oval och platt likt ett kreditkort, åtminstone innan den har fått i sig föda. När den väl har hittat ett värddjur och fyllt sig med blod svullnar kroppen till storleken av en äppelkärna.

Storlek

En fullvuxen vägglus mäter cirka 6-9 millimeter, medan det krävs ett förstoringsglas för att se en nykläckt nymf med blotta ögat då den sällan är större än 1-2 millimeter.

Färg

Färgen kan variera från att vara i princip transparent till ljust brunaktig när det gäller nykläckta nymfer, eller blod/roströd till mörkbrun när det gäller fullvuxna vägglöss.

Ögon

Vägglusens ögon är placerade brett isär, på var sin sida av huvudet. Ögonen är svarta och aningen utstående likt en flugas.

Antenner

Mitt emellan ögonen, längst fram på huvudet, sitter vägglusens två antenner.

Ben

En vägglus har tre ben på vardera sida kroppen. Benen är placerade närmare huvudet och antennerna än bakre delen av kroppen. Benen är också något kortare än antennerna.

Fler kännetecken på att du har vägglöss

Då vägglöss är nattaktiva söker de värddjur för att finna föda när de flesta sover. Det är alltså i sömnen du kan bli biten, för att under dagtid upptäcka att du har röda, ibland kliande utslag.

För att försäkra dig om att det verkligen är vägglöss som är orsaken till utslagen ska du leta nära sängen: runt sängbottnen, madrassen, golvlisterna, sängborden och så vidare. Det du bör titta extra noga efter är mörka fläckar som orsakats av vägglössens avföring.

Tips! Säkra sängen med fällor och kiselgur i förebyggande syfte.

Vanliga frågor om vägglöss

Hur ser vägglössens bett ut?

Vägglössens bett hamnar ofta på rad eller samlade i grupp , exempelvis längs en blodåder eller i ”ett stråk” över huden. Det kan ta så lång tid som en vecka innan betten visar sig, med undantag för värddjur som har blivit bitna tidigare och därmed får en något snabbare reaktion.

Kan vägglöss sprida sjukdomar?

Vägglöss kan vara smittbärare men det finns i skrivande stund inga kända sjukdomar som överförts från vägglöss till människor. Det värsta du kan råka ut för är därmed kliande (och ibland svidande) bett, som försvinner efter några dagar om de lämnas ifred.

Lämnar vägglöss några spår efter sig?

Blod och avföring är exempel på vanliga spår som vägglöss ofta lämnar efter sig. Leta efter små röda eller mörka fläckar av blod respektive avföring på sängkläder, madrasser, lister och möbler och fokusera på ytorna närmast sängen.

Vad kan jag göra för att slippa vägglöss?

Det finns en hel del förebyggande produkter du kan använda för att undvika angrepp från vägglöss; allt från madrasskydd och sängbensfällor till kiselgurlister som du fäster på sängstommen. Vid ett konstaterat angrepp är det sanering som gäller, och då med hjälp av en professionell saneringsfirma.

Klicka för att se fler produkter mot vägglöss

Betyg på guiden:

4.3/5 - (39 votes)