Knott kan vara väldigt besvärligt och irriterande, framför allt när de kommer i stora svärmar. Eftersom knotten är så små lyckas de ibland även ta sig igenom myggnät och skydd som hjälper mot andra insekter. Här kan du läsa mer om knott, vilka skador de orsaker och tips på hur du slipper dem.
Snabbguide Knott
- Knott suger blod genom att bita såväl människor som djur
- Knottbett brukar visa sig i form av små röda prickar på huden
- Betten försvinner inom ett par dagar, särskilt om svullnaden får en chans att lägga sig
- Knottbett kan både svida, klia och svullna
- Klådan lindras lättast med hjälp av kylbalsam eller hydrokortisonsalva
- Larverna lever nära vattendrag och sjöar, knott kommer ofta i svärm och tillräckligt många bett kan ta död på ett nötkreatur.
- Knott kan sprida sällsynta sjukdomar som harpest eller bärplockarsjukan
Vi rekommenderar
Kort om knott
Knott, som heter Simuliidae på latin, är en avlägsen släkting till myggan. De utvecklas från larver i rinnande vatten, exempelvis älvar och bäckar.
Det finns cirka 60 olika sorters knott i Sverige och den mest plågsamma varianten heter svidknott. Svidknott är besvärliga både för människor och djur. Framför allt hästar kan få stora problem med eksem från svidknottens stick.
Knott förknippas ofta med Norrland, men de finns över hela landet. Knotten gillar svala och fuktiga klimat och Lappland är det landskap med flest knott.
Så slipper du knott
Knott kan vara mycket besvärligt på sommarhalvåret. Du skyddar dig mot knott på samma sätt som mot myggor. Du kan prova följande metoder:
- Använd myggmedel. Det har visat sig vara effektivt även mot knott.
- Bär ljusa heltäckande kläder. Knotten ogillar kontraster och ljusa färger och därför bör du välja kläder av en ljusare nyans. Helt bör de inte vara för åtsmitande.
- Använd myggnät för att täcka dörrar och fönster. Tyvärr finns det risk att knott kan ta sig igenom nätet så se till att välja ett så tätt nät som möjligt.
- Använd myggfångare.
- Sätt upp skyddzoner. Det finns portabla skyddzoner som du kan använda både inomhus och utomhus.
Så känner du igen knott
Knott påminner om en blandning mellan en mygga och en fluga, fast betydligt mindre än de båda. Ibland beskrivas knott som en mycket liten mygga, cirka 2-6 millimeter, med korta antenner och liten bakkropp. Kroppen är aningen välvd och ser mer ihoptryckt ut än myggan.
Till utseendet ser knott mer ut som flugor på grund av deras breda vingar. Hanarna är svarta och honorna är gråsvarta. Knotten har, till skillnad mot myggan, inte någon snabel. Med andra ord kan de inte stickas utan istället biter de.
Skador som knott orsakar
Knott är besvärliga och kan, precis som myggor, orsaka bett som ger svullnad och kliar. I värsta fall kan betten leda till infektioner och spridning av sjukdomar, men det är mycket ovanligt.
För människor är knotten främst irriterande, men för djur kan de vara en riktig plåga. Stora djur som hästar kan i sällsynta fall dö till följd av knottbetten. Det är svidknotten som är extra plågsamma för djuren. De kan inte skydda sig mot knotten vilket gör att de riskerar att få många bett vilket i sin tur kan leda till en blodförlust.
5 sätt att slippa knott
Har du fått nog av knotten? Då är det dags att testa något eller några av våra fem tips för att slippa knott.
1. Klädval
Klädvalet är mycket viktigt för att skydda kroppen mot knotten. Välj heltäckande ljusa kläder eftersom knott och myggor föredrar mörka färgar. Kläderna bör inte vara för tunna eller sitta för tight eftersom knotten kan bita igenom plagget.
2. Grilla
Grillen är ett effektivt skydd mot knott och myggor. De gillar varken röken eller lukten och kommer därför att hålla sig undan.
3. Dofter
Knotten ogillar starka dofter och därför kan det vara en bra idé att smörja in sig med något som doftar start, exempelvis myggmedel, parfym, kroppslotion eller kryddor. Vitlök, rosmarin och lavendel anses vara några av de mest effektiva dofterna mot knott och mygg. Blommor och doftljus kan också hjälpa till att hålla knotten borta.
4. Tid och plats
Knotten är som mest aktiva i skymningen och i gryningen. Därför kan det vara en bra idé att hålla sig inomhus under dessa tider. Du bör även undvika platser som knotten gillar, det vill säga skuggiga och fuktiga områden.
5. Dryck
Alkohol attraherar mygg och knott och därför bör du undvika att dricka alkohol om du vill slippa besvärliga knott. Alkohol ökar nämligen blodflödet och får kroppen att utsöndra mer koldioxid som knotten gillar. Det verkar framför allt som att öldoften är särskilt attraktiv. Med andra ord ökar risken för bett om du dricker alkohol. Det kan vara bra att tänka på att skydda er extra om ni planerar att ha fest utomhus under sommarhalvåret.
FAQ – Vanliga frågor
Hur blir man av med knott?
Att bli av med knott helt och hållet kan bli svårt då knott, till skillnad mot myggor, lever i fuktiga miljöer och helst nära rinnande vatten. Det betyder att det under torra perioder kan bli färre myggor, även om knotten kvarstår oavsett. Det finns dock en del myggmedel, dofter och oljor som förvillar eller skrämmer bort knotten, som specifika doftljus eller myggskydd i form av en lykta som passar på uteplatsen eller balkongen. För att förebygga knott ett är det absolut bästa att täcka huden med kläder så långt det bara går. De partiet som inte går att täcka bör smörjas in eller sprayas med insektsmedel, som även skyddar mot myggor (vissa skyddar även mot fästingar).
Vad ska man göra om knottbetten inte går bort?
Om du har försökt med allt; låtit bli att klia, bäddat med kylande balsam och smörjt med hydrokortisonsalva och det fortfarande kliar – kontakta närmaste vårdcentral för rådfrågning. I vissa fall kan bett från knott bli infekterade, i synnerhet om du har kliat sönder dem på sina ställen, och då kan du behöva en särskild typ av kräm eller salva för att bli av med betten.
När är knotten som mest aktiva?
Då äggen kläcks på våren är det under vår- och sommarsäsongen knotten är som mest aktiva. Då främst på morgonen och kvällen (vilket även gäller mygg). Är det fuktigt och vindstilla, som efter ett kraftigt regnoväder, mår knotten som allra bäst. Blåser det däremot hård vind hindras knotten från att flyga.
Hur skyddar jag mina hästar mot knott på ett säkert och bra sätt?
Knott är tyvärr hästarnas plågoandar men det finns en del förebyggande åtgärder som visat sig vara effektiva. Bland annat att ta in hästarna för natten, i synnerhet om det är hög luftfuktighet och vindstilla eller om det har regnat mycket en period. En annan åtgärd kan vara att använda täcke och mask när hästarna gå ute i hagen. Det är också viktigt att hagar och andra områden runt hästarna är väldränerade då knott trivs i våta och fuktiga miljöer. Det är också i vatten som larverna kläcks och utvecklas. Det finns dessutom, precis som till människor, olika medel och salvor som går att ge hästarna om de redan har blivit bitna av knott. Här rekommenderas exempelvis antiseptisk gel som stillar klådan och ett antibakteriellt schampo för att undvika infektioner.
Betyg på guiden: