MusskrÀmmor

Genom att anvÀnda musskrÀmmare kan smÄgnagare som möss och rÄttor hÄllas borta frÄn ett begrÀnsat omrÄde. Ett alternativ till musfÀllor - eller ett komplement. Till stor del beror det pÄ hur stort problemet Àr och var mössen befinner sig. HÀr guidar vi dig till hur du bekÀmpar mössen effektivt.

Visar alla 9 resultat


Snabbguide - VÀlj rÀtt musskrÀmma

De allra flesta musskrÀmmor fungerar pÄ liknande sÀtt. Det som skiljer modellerna Ät Àr dÀrför frÀmst hur stor yta som de kan anvÀndas pÄ.

Storlek – Beroende pĂ„ öppen yta

MusskrĂ€mmor benĂ€mns generellt med en siffra, exempelvis MR30 eller MR50. Den sista siffran stĂ„r för hur mĂ„nga kvadratmeter som skrĂ€mman kan skrĂ€mma möss och rĂ„ttor pĂ„. Är det en större yta Ă€n den starkaste musskrĂ€mman klarar av att tĂ€cka kan sjĂ€lvklart flera skrĂ€mmor anvĂ€ndas.

Kom ihÄg att ultraljudet inte gÄr genom vÀggar eller tjockt material. Ska möss bekÀmpas i ett bostadshus Àr det dÀrför bÀttre att ha en skrÀmma i varje lite större rum.

IP55-klassad - För fuktigare miljöer

De flesta musskrÀmmor Àr konstruerade för att anvÀndas inomhus. DÀrmed finns inget specifikt skydd mot fukt och vÀta. Ska de dÀremot anvÀndas i en kÀllare, pÄ en vind eller i ett stall behöver modeller som Àr IP55-klassade vÀljas. Dessa tÄl fukt bÀttre Àn de övriga.

Kom ihÄg att aldrig montera en musfÀlla dÀr det kan komma vatten pÄ fÀllan. Risken Àr dÄ stor för kortslutning. Att fÀllan Àr IP55-klassad innebÀr inte att den kan utsÀttas för vatten konstant, bara att den Àr mer fukttÄlig Àn de övriga.

Hur fungerar en musskrÀmma?

NÀr musskrÀmman sÀtts i ett vÀgguttag kommer ett ultraljud sÀndas ut som mÀnniskor inte kan uppfatta. DÀremot uppfattar smÄgnagare ljudet och skrÀms ivÀg. Den stora fördelen med att anvÀnda musskrÀmmor istÀllet för musfÀllor Àr att bekÀmpningen av möss sker helt giftfritt och utan att djuren dödas.

Effektiva Ă„tgĂ€rder – bra att veta

För bÀst resultat gÀller det att fÀllan sitter öppet och inte avskÀrmas av möbler eller vÀggar. Det finns dÀrmed en del punkter att tÀnka pÄ för bÀst effekt. Men jobba Àven preventivt för att fÄ bort mössen. Om de inte kan komma in i huset, eller hittar nÄgot att Àta, kommer de inte lockas lika mycket av att vara dÀr.

 • En skrĂ€mma i varje rum: DĂ„ ultraljudet inte kan gĂ„ igenom solida material (möbler, vĂ€ggar, elektronik) tĂ€cker en musskrĂ€mma enbart ett rum. BĂ€st effekt ges alltsĂ„ pĂ„ stora öppna ytor, exempelvis ett garagegolv. Man kan anvĂ€nda musskrĂ€mma i enstaka rum men för bĂ€st resultat bör det alltsĂ„ sitta en skrĂ€mma i varje rum.
 • Inget framför musskrĂ€mman: Av samma orsak att man bör ha en musskrĂ€mma i varje rum ska inget stĂ€llas framför dem. TĂ€nk pĂ„ att inte placera lĂ„dor, möbler eller klĂ€dhögar precis dĂ€r musskrĂ€mman sitter. MĂ„let Ă€r att ultraljudet ska kunna spridas sĂ„ tydligt som möjligt över den öppna ytan.
 • Komplettera med musfĂ€lla: Om du vet fördelarna med de olika produkterna för musbekĂ€mpning kan du tydligt vĂ€lja vilka produkter som passar bĂ€st i olika situationer - men Ă€ven komplettera dessa. MusskrĂ€mman fĂ„r bort möss frĂ„n öppna ytor men man kan behöva komplettera med musfĂ€lla pĂ„ de stĂ€llen dit ultraljudet inte nĂ„r.

Preventiva ÄtgÀrder

 • ”Bjud” inte mössen pĂ„ mat: HĂ„ll rent diskbĂ€nken, sopa upp smulor och ha livsmedel i burkar. Det handlar om att minimera risken för att de ska fĂ„ ”bjudmat” som sjĂ€lvklart lockar dem att stanna kvar i huset. LĂ€gg inte heller ut mat till andra djur (exempelvis fĂ„glar) dĂ„ denna mat Ă€ven kan Ă€tas av mössen. Har du fĂ„gelbord sĂ„ se till att ha detta en bra bit frĂ„n bostaden.
 • Gör det svĂ„rt att komma in: Försök att identifiera hur mössen tar sig in i huset. Det rĂ€cker med springor eller hĂ„l pĂ„ nĂ„gra centimeter för att de ska kunna trĂ€nga sig in. TĂ€ta sprickor och sĂ€tt upp tĂ€tt metallgaller för ventilationshĂ„len samt dĂ€r tĂ€tning inte kan genomföras.
 • Se över rörskarvar och golvbrunnar: Golvbrunnarna ska alltid ha galler och vara fyllda med vatten. I annat fall kan bĂ„de möss och rĂ„ttor ta sig in. Se Ă€ven över rörskarvarna under diskbĂ€nken.
 • Undvik saker och vĂ€xter vid fasaden: Möss Ă€r fantastiskt duktiga klĂ€ttrare och kan bland annat anvĂ€nda klĂ€ttervĂ€xter för att ta sig dit de vill. Undvik dĂ€rför större klĂ€ttervĂ€xter vid fasaden. Ha inte heller vedstaplar eller brĂ„te som bjuder in till vĂ€rme och skydd för gnagarna. DĂ„ Ă€r risken större att de tar sig vidare in i huset.
 • Se över förrĂ„d och vind: Plasta in madrasser, vinterklĂ€der och annat som Ă€r perfekt material för mössen att bygga bo med. StĂ€ll upp kartonger pĂ„ hyllor och hĂ„ll det sĂ„ rent som möjligt. Även hĂ€r kan en musskrĂ€mma anvĂ€ndas. Men se dĂ„ till att du vĂ€ljer en IP-klassad som kan sitta i fuktigare utrymmen.

MusskrĂ€mma och musfĂ€lla – kan anvĂ€ndas som komplement

Beroende pĂ„ var mössen befinner sig i för utrymmen kan olika slags fĂ€llor eller skrĂ€mmor anvĂ€ndas för att fĂ„ bort dem. I vissa fall kan det rĂ€cka med en musskrĂ€mma eller en musfĂ€lla – i andra fall ges bĂ€st effekt om dessa kompletterar varandra. Vi tar ett exempel frĂ„n ett garageutrymme för att förtydliga detta.

 • MusskrĂ€mma – MusskrĂ€mman skrĂ€mmer effektivt bort möss via ett ultraljud som dessa djur upplever som obehagligt. Det blir dĂ€rmed ett sĂ€tt att hygieniskt, djurvĂ€nligt och giftfritt fĂ„ bort smĂ„gnagarna frĂ„n en öppen yta. SĂ€tt musskrĂ€mman i ett vĂ€gguttag, stĂ€ll inget framför och skrĂ€m de möss som söker sig in i garaget. Den tĂ€cker en stor yta – men begrĂ€nsas av att ultraljudet inte kan gĂ„ igenom tjockare materia.
 • MusfĂ€llan – I större garage finns det ofta en hel del skrymslen och vrĂ„r. Kanske en smörjgrop, ett litet extrarum eller en vind? Även om musfĂ€llan skrĂ€mmer i vĂ€g mössen frĂ„n det stora utrymmet sĂ„ kan det alltsĂ„ behövas kompletteras med musfĂ€llor. Detta framförallt i mindre utrymmen.
 • Komplettering – För att fĂ„ bort möss och rĂ„ttor frĂ„n ett relativt nytt bostadshus kan det rĂ€cka med att ha en musskrĂ€mma i vardera rum. Djuren har ingenstans att ta vĂ€gen och ”flyr”. I Ă€ldre hus, i garage och i större förrĂ„d kan det dĂ€remot vara svĂ„rt att fĂ„ ultraljudet att sprida sig över hela ytan. DĂ€rmed kan man komplettera med musfĂ€llor.

MusfÀllor har Àven sin fördel att de inte Àr beroende av el samt Àven kan anvÀndas utomhus. En begrÀnsning som dÀremot finns hos musskrÀmmorna.

Fungerar verkligen musskrÀmmor?

Ibland framförs kritik mot musskrÀmmor utifrÄn att dessa inte anses fungera. Bland annat har tidningen VillaÀgarna publicerat en artikel dÀr de varnar för dessa produkter. Samtidigt pekar företaget Silverline pÄ att det finns vetenskapliga bevis pÄ att deras produkt ger effekt.

Att det finns olika Äsikter kan eventuellt bero pÄ hur testerna utförts. Den information som presenteras i denna artikel bygger dÀremot pÄ den information som tillverkarna anger i produktbeskrivningarna. Att de tillverkar produkter som inte alls har nÄgon funktion Àr svÄrt att tro.

Vanliga frÄgor om musskrÀmmor

Kan en musskrÀmma pÄverka mina husdjur?
Har du smÄgnagare sÄ som marsvin eller hamster rekommenderas inte musskrÀmma. Dessa smÄdjur kan uppfatta ultraljudet vilket kan bli mycket obehagligt. VÀlj istÀllet en eller flera passande musfÀllor.
Kan ultraljudet pÄverka elektronisk utrustning?
Nej, ultraljudet pÄverkar inte elektronisk utrustning pÄ nÄgot sÀtt alls.
Hur vet jag om den fungerar?
En röd liten lampa lyser pÄ musskrÀmman nÀr den Àr aktiverad. Du bör Àven mÀrka skillnad genom att möss och rÄttor försvinner.
Är musskrĂ€mma bĂ€ttre Ă€n musfĂ€lla?
Ja och nej. Det Àr tvÄ olika sÀtt att bekÀmpa möss. För bÀst resultat rekommenderas en kombination av dessa. Generellt kan musskrÀmma sÀgas vara effektivast pÄ stora ytor medan musfÀllan Àr en mer riktad ÄtgÀrd.