Gråtrut » Ultimata Guiden

Gråtruten är inte så vanlig att ha i sin trädgård mer än om du bor vid kusten, sjöar eller andra vattendrag. Precis som andra fåglar kan det vara mindre kul med fågelbajs och just gråtrut kan låta ganska mycket under häckningssäsongen, vilket kan bli tröttsamt.

I vår guide går vi igenom hur du bäst blir av med gråtrutar och hur du kan förebygga att de gör sig hemmastadda.

Snabbguide mot gråtrut

  • Förebygg: Gör området mindre attraktivt genom att plocka mogna bär, frukter och fallfrukt samt minska tillgången på insekter, fisk och annan naturlig föda. Städa också bort kvistar och annat som kan användas för att bygga bo.
  • Skydda: Fågelnät och piggar kan monteras på platser där man inte vill att gråtruten ska sätta sig.
  • Skrämma: Fågelskrämmor i form av rovdjur kan verka avskräckande.

Vi rekommenderar

Bli av med gråtrut

Fågelsång och lite kvitter kan vara härligt men när du upplever problem med gråtrut kan det vara bra att försöka bli av med dem.

Fågelskrämmor

En effektiv fågelskrämma, i form av en uggla eller något annat rovdjur, kan placeras synligt från långt håll. Denna skrämma håller oönskade gäster på avstånd och skyddar även grödorna.

Fågelpiggar och nät

Hindra gråtrut från att sätta sig på oönskade ställen där de brukar sitta, genom att montera fågelpiggar och hänga upp bärnät.

Förebyggande åtgärder mot gråtrut

Rör det sig mycket fåglar i området och särskilt gråtrut kan man med förebyggande åtgärder göra området mindre attraktivt för fåglarna.

Minska tillgången på mat

Genom att hålla soptunnor förslutna, plocka mogna bär och frukter, inte lämna fallfrukt på marken och minska tillgången på insekter, fisk och annan föda blir området mindre attraktivt för gråtruten och andra fåglar.

Rensa trädgården på bomaterial

Städa upp kvistar, löv, klippt gräs och annat i trädgården som kan användas som bomaterial. Missa inte att också rensa hängrännor och andra ställen där detta kan samlas.

Vad är gråtrut?

Gråtruten, larus argentatus, är en imponerande måsfågel. Med sin vita undersida, grå ovansida på vingar och en gul näbb prydd med en distinkt röd fläck är gråtruten lätt att känna igen.

Vuxna fåglar kan bli 67 cm i längd med ett vingspann på upp till 155 cm. Deras utseende förändras dramatiskt från ungdom till vuxen ålder, med unga fåglar som är brunspräckliga med mörka ögon och näbb.

Livsmiljö och läten

Gråtruten trivs längs kusterna i norra och västra Europa. Dess närvaro sträcker sig även inåt landet, särskilt i Norden. Under häckningssäsongen bygger gråtruten sina bon på klippor, kustnära områden och till och med på tak i stadsmiljöer. Deras bo består av enkla material som torrt gräs och tång.

Dessa fåglar kan i vissa perioder låta ganska mycket, från klagande varningar till hundliknande skall, särskilt under häckningssäsongen.

Föda

Gråtruten är en anpassningsbar fågel när det gäller föda. De äter allt från fisk och kräftor till insekter och bortkastad mat i stadsmiljöer. Deras förmåga att dra nytta av mänsklig aktivitet, som soptippar, har bidragit till deras överlevnad.

Vanliga frågor (FAQ)

När häckar gråtrut?

Från slutet av april till början på maj brukar gråtruten häcka. De brukar ha bon både direkt på marken eller i någon skeva på en klipphylla eller i ett berg.

Vad äter en gråtrut?

Gråtrutarna är allätare och kan äta alltifrån fisk, grodor, musslor och insekter till fiskavfall och mycket annat.

Hur länge lever gråtrutar?

En gråtrut kan bli riktigt gammal, ända upp till 49 år. Därför kan det vara en god idé att ta itu med eventuella problem om gråtrutar vistas i närheten av en bostad.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)