Förbud mot giftiga rått- och musmedel

rattgift

2014 infördes ett förbud för privatpersoner boendes inom EU. Förbudet gällde hantering och användning av rodenticider, det vill säga giftiga rått- och musmedel. Detta ledde till ett säljstopp som trädde i kraft fyra år senare, vilket har fått såväl positiva som negativa konsekvenser.

Vi rekommenderar

Bakgrund till förbudet

Rodenticider är en form av biocidprodukter som bland annat används som medel mot gnagare såsom råttor och möss. Då dessa medel innehåller giftiga ämnen som tar död på gnagarna anses de även utgöra en fara för såväl människor som andra djur och, inte minst, miljön.

Det är anledningen till att medel av det slaget numer endast får hanteras av professionella utövare (skadedjurshanterare). Det finns också ett krav på att produkterna ska vara godkända av Kemikalieinspektionen.

Ett förbud med kännbara konsekvenser

2014 blev det förbjudet för privatpersoner inom EU att använda råttgift. Detta har fått konsekvenser inom bland annat lantbruket, då många lantbrukare har återkommande problem med råttor. Även för hus- och sommarstugeägare har förbudet medfört vissa konsekvenser, då problem med råttor och möss kan vara både omfattande och svåra att bli av med.

Den sistnämnda kategorin var därmed undantagen från förbudet ända tills man antog en ny klassificering av så kallade antikoagulerande medel i rått- och musmedel. 2016 blev det därmed totalt säljstopp (inom EU) för produkter innehållandes antikoagulerande medel med en koncentration på 0,003% eller över.

Även detta fick konsekvenser, inte minst i produktions- och försäljningsleden. I stort sett varenda rått- och musmedel på den då existerande marknaden för rodenticider bokstavligen försvann. Det dröjde dock ytterligare två år, det vill säga till 2018, innan säljstoppet kunde träda i kraft. Ett säljstopp som gjorde att konsekvenserna blev kännbara även för konsumenterna.

Ett förbud med positiva effekter

Idag får endast professionella skadedjurshanterare och saneringsföretag likt Anticimex hantera giftiga rodenticider. En lösning som knappast är ultimat ur ett miljöperspektiv, men som kan mynna ut i något positivt då det sätter press på tillverkarna att komma fram med fler giftfria alternativ.

Det märks också tydligt att efterfrågan på effektiva, långsiktiga och framförallt giftfria medel har ökat kraftigt, inte minst bland privatpersoner. För vissa ett kvitto på att gemensamma EU-regler kan vara av godo, för andra ett tuffare utgångsläge rent konkurrensmässigt. Hur man än väljer att se på det tycker vi att förbudet har medfört en hel del positiva effekter, inte minst då de största vinsterna kan tillskrivas miljön tillika konsumenterna.

Giftfria alternativ

På skadedjursbutiken.se erbjuds såväl giftfria som effektiva alternativ från ett stort antal leverantörer. Har du exempelvis problem med silverfisk kan vi rekommendera Pestis® Silverfiskfälla (säljs i förpackning om 10 st.). Gäller det något större skadedjur, som exempelvis möss, kan du med fördel testa den helt igenom giftfria elektriska musfällan från OWLTRA®. Även från tillverkaren Swissinno® erbjuds bland annat mus- och råttfällor som laddas med 100% naturligt lockbete.

En tillverkare som vi gärna vill slå ett extra slag för är det amerikanska företaget Goodnature, som genom att sina välutvecklade produkter har som mål att bevara och öka jordens biologiska mångfald.

Här kan du läsa mer om företagets arbete

Goodnature® A24 mus- och råttfälla

I sammanhanget väljer vi att lyfta fram Goodnature® A24 mus- och råttfälla. För den som ännu inte har upptäckt denna smarta fälla kan vi berätta att den, förutom att räkna varje skadedjur som fastnar i fällan per automatik, kan skicka aviseringar och påminnelser om exempelvis fångst och påfyllning. För detta krävs det dock att fällan är ansluten till Goodnature-appen (görs via Bluetooth), som i sin tur är utvecklad på ett sätt som gör att du kan följa händelseutvecklingen kring fällan även på distans.

Tack vare sitt välutvecklade system har denna prisbelönta kolsyrefälla tagit marknaden med storm. Det positiva mottagandet beror främst på möjligheten att motverka såväl råttor som möss på ett giftfritt och miljövänligt sätt. En annan fördel är att fällan går att använda både inomhus och utomhus, vilket tillgodoser en allt större efterfrågan.

Det faktum att Goodnature® A24 kan monteras i såväl garaget som på en vind, i en källare, I närheten av en uteservering eller i ett kök gör att användningsområdet blir enormt stort. En annan viktig aspekt är att Goodnature® A24 kolsyrefälla är testad och godkänd av Naturvårdsverket; det vill säga den instans i Sverige som avgör vilka medel som ska godkännas för förebyggande av gnagare som råttor och möss.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns en stor efterfrågan på giftfria som kan användas för att motverka skadedjur i allmänhet, och råttor och möss i synnerhet. Som återförsäljare ser vi med glädje att medvetenheten hos konsumenterna har ökat, men det känns ändå viktigt att påminna om rätten att ställa krav – inte minst när det gäller framtagning och försäljning av säkra, miljövänliga medel.

Vad du bör tänka på

För att få så god effekt som möjligt av den fälla du väljer finns det en del att tänka på och ta hänsyn till. Vi har satt ihop en lista över saker som kan vara bra att lägga på minnet.

Kom-ihåg-lista

  • Välj gärna en fälla som är lätt att använda och smidig att rengöra
  • Följ instruktioner för montering, installation och testskjutning
  • Har du problem både inne och ute ska du välja en fälla som är anpassad för både och
  • Jämför livslängden på olika fällor för möjligheten att välja den med längst livslängd
  • Fällorna är utformade på ett sätt som gör att de är ofarliga för såväl barn som husdjur
  • Om du väljer en Goodnature® mus- och råttfälla är du garanterad en effektiv, giftfri fälla som funkar överallt där gnagarna finns (vind, tak, kompost, kök, garage etc.)
Klicka för att se fler produkter mot gnagare

Betyg på guiden:

4.2/5 - (32 votes)