Faraomyran, eller Monomorium pharaonis som är dess vetenskapliga namn, ingår i familjen myror och ordningen steklar. Detta är en myrart som kan bilda enormt stora kolonier med upp till miljontals individer i en och samma koloni.
Snabbguide
- Faraomyran ingår i familjen myror och ordningen steklar
- Faraomyror bildar enormt stora kolonier med flera drottningar i varje bo
- Faraomyran är allätare med dras extra mycket till sötsaker
- Arten klarar sig bra både inomhus och utomhus tack vare sin förmåga att ta sig in i extremt trånga utrymmen
- Vid hantering riskerar du att jaga befintliga faraomyror på flykt bara för att upptäcka att de byggt ett nytt bo alldeles i närheten
- Faraomyror är svåra att bli av med vilket ofta leder till sanering av en professionell skadedjurstekniker
- Det finns medel, fällor och förebyggande åtgärder att ta till, men det krävs både tid och tålamod
Vi rekommenderar
Fakta om faraomyran
Det finns tusentals myrarter i världen och i Sverige, några ganska lika och med mycket gemensamt, andra helt olika. Ett gemensamt drag hos i princip alla myror är att de är sociala små varelser.
När faraomyran är ute i naturen är den asätare då den främst äter döda insekter och smådjur och övrigt organiskt avfall. Trots detta klassas faraomyran som skadedjur, då myror även kan ta sig in i bostadshus och för att äta av livsmedel som finns där.
Faraomyror kan även sprida sjukdomar, och då de är extremt små kan det ta lång tid att hitta myror som bosatt sig i nästintill osynliga skrymslen och vrår. Detta gör också att det kan vara svårt att hantera faraomyror.
Utbredning och härkomst
Faraomyran känns igen på sin ringa storlek (cirka 1,5-2 millimeter) och på sin gyllengula färg. Detta är också en art som är beroende av att det finns ett uppvärmt utrymme i närheten då den trivs som bäst när det runt 27-30 grader varmt.
Skulle du träffa på faraomyror i ditt hem kommer du med all sannolikhet att hitta dem bland sötsaker, köttprodukter, bröd, ost och i närheten av döda insekter. Det är också där de gör den största skadan när de väl har tagit sig inomhus.
Faraomyror trivs i fuktig värme, gärna där det är närmare 30 grader. Det innebär att faraomyror som lever i Sverige är beroende av att det finns uppvärmda hus för att överleva. Hittar de in i ett bostadshus kan de dock leva och frodas ganska länge innan någon upptäcker dem.
Utseende, levnadssätt och beteende
Faraomyror är avsevärt mycket mindre än exempelvis svartmyror som är en vanlig syn under sommarhalvåret. Dock blir drottningarna och de svärmande hannarna aningen större än andra faraomyror, även om det endast rör sig om en eller ett par millimeter.
Arten har en utmärkande bärnstensliknande färg (gulaktig) med något mörkare färgmarkering på den nedersta bakdelen. En drottning kan leva i upp till nio månader medan en hane oftast dör strax efter parning. Det betyder att hanarna sällan lever i mer än två till tre veckor. För en larv däremot, är livscykeln omkring arton till tjugofyra dagar.
Likheter och skillnader jämfört med andra arter
Faraomyrans samhällen är oftast små i förhållande till antalet individer som kan samsas i ett bo. En sak som skiljer faraomyran från många andra myrarter vad gäller boendet, är de ofta har flera drottningar i ett och samma bo.
På andra områden är de snarare lika många andra skadedjur, då de gillar sötsaker som socker, sylt och vitt bröd. Dock ska tilläggas att faraomyror är allätare, något som de (i kombination med sin ringa kroppsbyggnad) har stor nytta av när de letar föda. Därmed kan de nämligen lätt ta sig in i minsta lilla springa och på så vis ta sig in i såväl privata hus som i restauranger, sjukhus, offentliga lokaler etcetera.
Om du får in myror i huset
Får du in faraomyror i ditt hem bör du framförallt kontrollera livsmedel som åt det sötare hållet, som frukostflingor, brödpåsar, kakburkar och liknande. Det snabbaste sättet att bli av med myrorna är att slänga alla livsmedel som har blivit angripna, torka alla lådor och skåp och behandla med skadedjursmedel för att de inte ska komma igen (mer om detta under rubriken ”Motverka faraomyror”).
Reproduktion
Bland faraomyror är det både hanar och honor (drottningar) som svärmar, men även om de har vingar används de inte för att flyga. Svärmningen sker ingen specifik tid utan den sker lite när som och året runt.
Även om både honor och hanar svärmar är det bara honorna (drottningarna) som producerar ägg. En hona kan få ungefär 3 500 ägg under en livstid, vilka i sin tur utvecklas till fullvuxna myror på knappt mer än en månad.
Som tidigare nämnts finns det oftast flera drottningar i ett bo. När boet når ett visst antal individer lämnar någon av drottningarna boet tillsammans med ett gäng arbetarmyror för att tillsammans leta efter en lämplig plats för att skapa ett nytt bo.
Även om vissa myror väljer att lämna boet lever de i symbios och fred med sina tidigare ”sambos”, vilket betyder att det kan finnas flera miljoner myror inom ett och samma område.
Motverka faraomyror på egen hand
Generellt sett fångas myror, oavsett art, på liknande sätt. Dock är just faraomyror mycket svårare att bli av med då en enda koloni kan bestå av fler än en drottning vilket gör att reproduktionen går snabbare än för exempelvis svartmyror.
Det du riskerar genom att påbörja en hantering av faraomyror är att kolonin flyttar och bildar ett nytt samhälle alldeles i närheten. Du kan alltså orsaka en spridning snarare än en eliminering, vilket kan vara bra att ha med sig.
Förebyggande åtgärder
- Se till att ha ett rent och städat hem
- Ta hand om disk, sopor, smulor och matrester efter varje måltid
- Var noga med att förvara spannmål och andra produkter tättslutande förpackningar
- Plocka undan och rengör husdjurens mat- och vattenskålar regelbundet
- Läs på om olika typer av medel och fällor för att skapa dig en uppfattning om vilka du bör investera i
- Ta del av skadedjursguider och tester av skadedjursprodukter mm.
Faraomyran som skadedjur
Tack vare, eller möjligtvis på grund av, faraomyrornas storlek och deras väl dolda bon är de svårare att hitta och därmed fånga än många andra skadedjur. Det kan ta månader att uppnå resultat med hantering på egen hand, vilket för att det oftast krävs professionell hjälp för att bli av med dessa skadedjur. Generellt sett blir det då frågan om en sanering.
Sanering – så här går det till
För att verkligen vara helt säker på att det är faraomyror du har i din fastighet bör du ta hjälp av en professionell skadedjurstekniker. Väl konstaterat placeras små betesstationer ut längs myrornas stråk, och ibland stryker man även en särskild typ av gel (via en s.k. myrdosa). Detta görs för att medlet ska fastna på myrorna som i sin tur tar det med till boet där det snabbt sprids till övriga individer.
Obs! Det är av största vikt att medlet får ligga kvar så länge som saneringen pågår. Endast ansvarig tekniker bör avgöra när det är dags att ta bort eller byta ut medlet, vilket även gäller för eventuellt utplacerade myrdosor. Dessa kan bli liggande i flera månader, ibland år, och byts därefter ut.
Att tänka på efter en sanering
- Var noga med att damma och dammsug ofta
- Plocka undan disk, matrester och sopor
- Rengör gallret under kylen/frysen och våttorka alla köksytor med varmt vatten, några droppar såpa och en skvätt citronsaft
- Gör rent golvbrunnar, badkar och handfat
- Dammsug och våttorka golv och väggar i badrum och på toalett (samma blandning rengöringsmedel)
- Skaka och vädra mattor, kuddar, kläder, handdukar, gardiner mm.
Vanliga frågor om Faraomyror
Hur tar sig faraomyror in i ett hus?
Det händer att myrorna följer med hem från en butik, en arbetsplats eller en utlandssemester. I annat fall finns de överallt i naturen och då de är mycket små tar de sig enkelt in genom små sprickor och hålor i fasaden.
Finns det ställen där myrorna trivs bättre eller sämre?
Faraomyror trivs extra bra i värme och dras till sötsaker, vilket gör att du ofta kan upptäcka dem i närheten av diskbänken, kaffebryggaren eller vattenkokaren. I badrummet håller de sig gärna i närheten av varmvattenledningar och eventuella element.
Hur blir jag av med faraomyror?
Det kan tyvärr ta lite tid att få bort dem så tålamod och tid är det första du behöver. Pröva gärna de förebyggande åtgärder vi har specificerat i denna guide (se punktlista under rubriken ”Förebyggande åtgärder). När du har gjort det och fått in det som rutin kan du påbörja hantering med medel och fällor av olika slag. Observera att en eventuell sanering endast bör utföras av en professionell skadedjurstekniker.
Betyg på guiden: