Fågelbo

Fagelbo

Ett fågelbo, eller ett rede som det egentligen heter, är en plats som skyddar såväl vuxna som nyfödda fåglar. Det är också en plats där honorna lägger sina ägg och där fågelungarna så småningom växer upp. Även benämningen bale förekommer i vissa sammanhang, men då pratar man vanligtvis om reden som finns på marken.

Bristen på naturliga bohål för fåglar beror främst på avsaknaden av död ved i skog och mark. Det märks inte minst bland arter som sädesärlor, gärdsmygar och rödhakar som, istället för att häcka i fågelholkar, häckar i stengärdsgårdar eller snår.

Det går dock att göra något åt bristen på naturliga boplatser genom att sätta upp fågelholkar i privata trädgårdar, parker och dylika naturområden. Vi tipsar om saker du bör tänka på avseende placering och skötsel, men också om vilka regler som gäller om du vill flytta eller ta bort ett fågelbo.

Vi rekommenderar

Fåglar som skadedjur

Vi börjar med att reda ut hur det kommer sig att vissa fågelarter klassas som skadedjur.

Fåglar som stör genom att riva upp sopor och lämna frätande spillning efter sig klassas ofta som skadedjur. Det beror främst på att avföringen kan innehålla smittsamma bakterier som salmonella, men det beror också på att många av dessa fågelarter sprider kvalster.

Läs vår guide om fågelkvalster 

Det är inte ovanligt att känna ett visst obehag i närheten av stora klungor med fåglar. Det gäller i synnerhet storvuxna arter som kan uppfattas som skräniga eller till och med hotfulla. I det avseende kan det kännas lockande att försöka skrämma bort eller helt bli av med fåglarna, men då är det extra viktigt att påminna sig om att i princip alla fåglar är fridlysta.

Det är dock inte bara fåglarna i sig som är fridlysta, utan även eventuella ägg och bon (med undantag för vissa arter under specifika jaktperioder). Det innebär att du varken får flytta eller förstöra ett fågelbo såvida du inte kan påvisa betydande skada för hälsa eller egendom.

Skydd mot fågelbon

För dig som är husägare kan det vara en god idé att skydda skorstenen mot intrång, och I vissa fall skadegörelse. Det gör du enklast genom att sätta upp ett nät över själva rökkanalen. Nätet ser till att röken tränger ut samtidigt som den skyddar mot kajor och andra fåglar som gärna tar sig ner i skorstenar för att bygga bo. 

Behöver du skydda din uteplats mot fåglar? Kolla in våra olika skrämmor!

Har du redan upptäckt ett fågelbo i din skorsten bör du kontakta en professionell skadedjurstekniker som kan hjälpa dig att avlägsna boet enligt konstens alla regler. Skulle du upptäcka ett bo med fågelungar i bör du vänta med att kontakta skadedjurssaneraren tills dess att ungarna blivit flygfärdiga och därmed lämnat boet. 

Hur lång tid det tar varierar beroende på art; vissa behöver endast en vecka eller två för att förbereda sig, medan andra behöver upp till omkring två månader.

Sätta upp ett fågelbo

Om du vill sätta upp ett fågelbo i form av en fågelholk i närheten av ditt bostadshus är det bra om du har tillgång till ett träd eller en relativt fri husvägg. Det bästa är dock om fågelboet (dvs. holken) sitter nära naturen och att du slipper spika direkt i trädet. Om du måste spika i trädet kan du istället spika fast så kallade tvärslåer på baksidan av holken och sedan hänga upp boet i dessa.

Ska du sätta upp fågelholkar under höst- och vintersäsongen hinner de både vädra och få en patinerad yta som smälter fint in i naturen. Efter första frosten bör rengöra holken för att minimera risken att drabbas av så kallade fågelloppor. I samband med rengöring bör du också tänka på att tomma holkar är förstahandsvalet för övervintrande fåglar.

Tips!

Holkar som sätts upp på vårkanten blir sällan bebodda första sommaren, så det gäller att ha lite tålamod!

En annan sak som är viktig att tänka på är höjden. En fågelholk bör sitta som lägst 1,5 meter och upp till omkring 3 – 4 meter över marken. Även ingångshålets storlek bör anpassas efter den/de fågelarter du förväntas få besök av. Rent generellt kan du följa nedanstående lista som visar några av de vanligaste fågelarterna i Sverige tillsammans med önskvärt mått.

Fågelart + ingångshålets mått i diameter:

• Talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt: 3 centimeter 

• Stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla: 5 centimeter 

• Kaja, skogsduva och pärluggla: 9 centimeter

• Knipa, storskrak och kattuggla: 14 centimeter

Tips!

Ju fler människor (och djur) som rör sig i närheten av fågelboet, desto högre placering. Det är också en fördel om holken kan placeras i ett träd som står på en snårig eller vildvuxen plats i trädgården.

Flytta eller ta bort ett fågelbo

Om du absolut måste flytta eller helt ta bort ett fågelbo bör detta ske innan honan har lagt sina ägg. Dock får du räkna med att samma fåglar kan bygga sig ett nytt bo, gärna på samma plats eller åtminstone på en plats i närheten av det gamla boet. Vill du försäkra dig om att det inte kommer några nya bon bör du täcka området med någon form av nät eller liknande.

Skulle det trots allt finnas ägg i boet är det viktigt att respektera det faktum att fåglarna och deras bon är fredade under häckningssäsongen. Därmed måste du vänta med, eller helt låta bli, att plocka bort eventuella ägg och bon till dess att häckningsperioden är över. 

Undantaget är om det skulle uppstå allvarliga skador eller andra olägenheter orsakade av fåglarna i boet. Rådgör gärna med en professionell skadedjursbekämpare för att få mer information om hur du bör förhålla dig till situationen.

Här kan du läsa om olika häckningsperioder för olika fågelarter 

Tips på bra mat för vilda fåglar 

Det är viktigt att vilda fåglar får i sig tillräckligt mycket energi, särskilt under de kallare årstiderna. Energirika frön från solrosor, hampa och lin är exempel på mat som du kan mata vilda fåglar med. Är det dessutom ekologiskt odlade frön är det bara en bonus!

De vanligt förekommande talgbollarna som många av oss hänger upp av ren omtänksamhet fryser lätt till is. Det gör att de blir hårda och därmed svåra, eller helt omöjliga, att äta för merparten av alla småfåglar. Därför är det viktigt att ge dem mer fettrik mat som inte fryser och som är lätt att äta.

Klicka för att se fler Fågelprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (53 votes)