
Har du någonsin kämpat mot en envis ekorre som hotar att förstöra din vackra trädgård? Trots deras charm kan de ibland orsaka problem och verkligen vara en utmaning när de bestämmer sig för att göra dina växter till sitt festbord eller bosätta sig i ditt hus. Här delar vi med oss av effektiva och humana metoder för att bli av med dessa busiga ekorrar och skydda din trädgård och din bostad.
Snabbguide mot ekorre
- Skrämma: En djurskrämma som liknar en rovfågel eller uggla och som gärna är rörlig, skrämmer bort ekorrarna. Visuella effekter som fejkormar och reflekterande band som rör sig i vinden är också avskräckande.
- Förebygga: Spraya i trädgården med starka dofter som chilipeppar för att skapa skyddande barriärer.
- Skydda: Klä in fruktträd i metallnät för att skydda frukten som annars lockar till sig djuren. Plocka även upp fallfrukt.
- Reparera: Täta möjliga ingångar i bostaden, exempelvis till vinden.
Vi rekommenderar
Bli av med ekorre
Vill du vinna kampen mot ekorrarna i din trädgård eller ditt hus kommer här värdefulla tips som kan hjälpa dig.
Djurskrämmor och visuell behandling
En av de mest effektiva metoderna för att avskräcka ekorrar är användningen av djurskrämmor. I det här fallet kan fågelskrämmor som efterliknar rovfåglar eller ugglor vara särskilt effektiva.
För att förbättra chansen att skrämma bort ekorrarna bör du överväga skrämmor med rörliga delar, med exempelvis ett vickande huvud eller något som fladdrar som vingar.
Om du väljer skrämmor som inte är rörliga är det extra viktigt att tänka på att flytta dessa regelbundet för att undvika att ekorrarna vänjer sig.
En annan visuell metod är att använda fejkormar eller andra objekt som liknar ormar. Många smådjur, inklusive ekorrar, är rädda för ormar och kommer att undvika områden där de tror att dessa farliga varelser finns.
Glänsande föremål som CD-skivor eller reflekterande band kan också användas för att skapa rörelser och reflektioner som avskräcker ekorrarna.
Avskräckande dofter
För att hålla ekorrar på avstånd med dofter kan chilipeppar, med den aktiva komponenten capsaicin, fungera avskräckande. Detta finns att köpa i bland annat sprayer om du inte själv vill skapa din egen hemgjorda spray, genom att blanda vatten och chilipeppar.
Regelbunden användning av denna starkdoftande spray runt området du vill skydda kommer att skapa en barriär som ekorrarna helst undviker.
Att hälla chili i krukor där ekorrar gräver kan också vara ett sätt att avskräcka dem från att stöka runt.
För en något mildare doft i trädgården kan färskmalen svartpeppar användas, även om den inte är lika effektfull.
Förebyggande åtgärder mot ekorre
Att hantera ekorrar så att de inte börjar bosätta sig i din trädgård eller ditt hus är så klart allra bäst. För att klara det kan du både behöva våra tips ovan för att motverka ekorrar men också mer förebyggande strategier så att området inte är attraktivt för djuren.
Ta hand om frukten
Varför väljer då ekorrar din trädgård som sitt favoritställe? Ekorrar är ständigt på jakt efter mat, och om du har fruktträd eller nötter, är risken stor att de blir extra lockade. Faktum är att om du inte skördar all frukt själv, blir din trädgård ännu mer attraktiv för dessa små gnagare.
Hinder och nät
Fysiska barriärer kan vara en pålitlig lösning för att hindra ekorrar från att komma åt dina växter, bärbuskar och fruktträd. Om du har fruktträd kan du överväga att täcka dem med småmaskigt metallnät eller annat nät för att förhindra att ekorrar når frukterna.
Dessa åtgärder gör det inte bara svårt för ekorrarna utan skyddar också dina frukter och bär från hungriga fåglar.
Täta byggnader
För att undvika att ekorrar bosätter sig i ditt hus, se till att täppa till hål i fastigheten. Framförallt till vinden, där de lätt får vara ifred, är det bra att inspektera med jämna mellanrum så att inga gnagare tar sig in.
Vad är ekorre?
Röd ekorre som den heter här i Sverige trivs allra bäst i barrskogar. Vår art kallas också europeisk ekorre (Sciurus vulgaris). Med en längd upp till 25 cm och en svans upp till 20 cm som de håller balansen med, är dessa små varelser en vanlig syn i både stads- och naturområden. Ekorren är fridlyst i Sverige sedan år 2000.
Ekorrar finns i olika pälsfärger, från gräddvit till svart, och deras svansar och örontofsar kan variera i nyans. Här i Sverige har den en rödbrun päls på sommaren och på vintern blir den gråbrun.
Ekorrar är aktiva större delen av dagen och undviker naturliga fiender genom att hålla sig uppe i träden. Parningstiden börjar på varma dagar i januari, och honor kan producera två kullar per år. Dessa kullar, oftast med tre ungar, föds blinda och nakna.
Livslängd
Med en genomsnittlig livslängd på cirka 3 år kan vissa ekorrar leva upp till 7 år, främst i fångenskap. Deras korta livslängd är dock kompenserad av deras förmåga att föröka sig och anpassa sig till olika miljöer.
Föda
Ekorrar har en varierad diet som inkluderar frön, bär, frukt, nötter, svampar och bark. Detta gör dem anpassningsbara till olika livsmiljöer utifrån tillgängligheten på mat.
De samlar mat, inklusive grankottar, som de bär i sina framtassar. Under hösten äter de intensivt för att lägga på sig fett inför vintern.
Vanliga frågor (FAQ)
Ekorrar räknas som skadedjur då de kan gnaga sönder saker precis som möss och råttor. En ekorre kan orsaka allvarlig skada på isolering och föremål. De kan även gnaga på elkablar vilket innebär en brandrisk. Ja, ekorren kan bygga bo på vinden i hus, eller i ett förråd. De bygger sina bon på våren men då oftast i fågelholkar eller träd. De vill gärna ha hål på 6 centimeter i diameter och bygger man en ekorrholk vill de gärna ha två ingångar. Placera den uppe i ett träd på 3-10 meters höjd. Ekorrar kan bli aggressiva när de känner sig hotade eller för att skydda sina ungar. De brukar annars fly undan när människor närmar sig. Är ekorre ett skadedjur?
Kan ekorrar bygga bo i hus?
Hur stort hål behöver en ekorre?
Kan ekorrar bitas?
Betyg på guiden: