Börja bekämpningen av myror tidigt

Så snart vårens solstrålar börjar värma jord och mark går det snabbt för naturen att vakna. Därmed vaknar också mängder med småkryp som bara väntar på att ge sig ut på nya äventyr. Tidig vår är med andra ord en tid för förberedelse inför kommande säsong för att vara redo och börja bekämpningen tidigt. Något som gäller såväl förebyggande åtgärder som mer långsiktiga lösningar.

Vi rekommenderar

Med vårens strålar kommer skadedjuren

Myror tillhör de skadeinsekter som de flesta oroar sig för, åtminstone när vi pratar tidig vår. Det är en fullt rimlig oro som vi tar på största allvar och gör vårt bästa för att dämpa med hjälp av tips, råd och fulla lager. År då våren kommer både tidigt och snabbt är det extra gynnsamt för skadedjur som myror, myggor och sniglar, vilket innebär att du bör vara extra rustad för att ta hand om eventuella angrepp från just dessa skadedjur.

Läs vår ultimata guide om mygg

I händelse att våren blir väldigt regnig, kan det resultera i extra höga vattennivåer som i sin tur kan orsaka översvämningar. Under sådana omständigheter är det viktigt att vara extra uppmärksam då det finns mängder med skadedjur som trivs i fuktiga miljöer. För att minska oron för angrepp rekommenderar vi att du bunkrar upp med skadedjursbekämpande medel och fällor av olika slag för att börja bekämpningen tidigt.

Vad göra om angreppet redan har startat?

Särskilt myror är väldigt snabba på att ta sig in i olika typer av fastigheter. Även möss, spindlar och mal har en tendens att snabbt leta sig inomhus, även om möss oftare letar sig in när det börjar bli kallt och ont om föda utomhus, och spindlar och mal kanske snarare hör sommaren till.

Vid en myrinvasion gäller det att agera extremt snabbt, då de myror som redan har lyckats hitta något ätbart lämnar doftspår som leder övriga myror till samma ställe. Innan du vet ordet av har de bildat ett myrstråk som måste elimineras för att angreppet ska kunna stoppas. Innan du behandlar med myrr eller liknande bör du ta reda på var myrstråket börjar och slutar för att sprida ut medlet på flera ställen längs stråket.

Fakta om myror

  • I Sverige finns det omkring 80 kända myrarter, varav merparten är nyttodjur snarare än skadedjur
  • Svartmyror är den myrart som oftast förekommer i hus och därmed den art du bör ha extra koll på
  • Myror följer vädersignaler för att veta när det är dags att vara aktiv och när det är dags att vila (exempelvis för vintern)
  • Vissa myrarter kan vakna redan i januari om vädret är milt och fuktigt
  • Rent generellt vaknar myrorna till liv tidigare i södra och mellersta Sverige jämfört med de norra delarna av landet
  • Myror söker sig generellt sett in i hus och andra fastigheter för att hitta mat, vilket oftast sker med högre frekvens om det råder brist på föda i naturen
  • Anledningen till att myror söker sig till sötsaker antas bero på att myrornas naturliga föda, honungsdagg från bladlöss, har en tydlig sötma
Klicka för att se fler Myrprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (37 votes)