Blodmjöl mot rådjur

Radjur-flock

Blodmjöl är ett organiskt gödselmedel rikt på såväl kväve som protein. Framställning av blodmjöl sker genom torkning och pulvrisering av blod från slaktade djur, varpå det vanligtvis används som gödsel för kväveslukande köksträdgårdsväxter som spenat, selleri, kåk och sallat. 

Vi rekommenderar

Organiskt, snabbverkande och långtidsverkande

Blodmjöl är både snabbverkande och stimulerande för jord och växter. Det behövs endast små mängder åt gången men kräver oftast upprepad behandling. Att det är ett organisk gödsel innebär att det är baserat på naturliga material som är godkända för ekologisk odling.

Blodmjöl används dock inte bara som gödsel utan sägs även påverka vilt, framförallt rådjur. Mjölet kan antingen blandas med vatten eller strös ut i koncentrerad form på en gräsmatta, i en plantering eller runt enstaka buskar och träd. Effekten blir att rådjuren håller sig borta från dessa områden, vilket i sin minskar åverkan i såväl privata som offentliga trädgårdar och grönområden.

Läs vår ultimata guide om rådjur

Som ett komplement till blodmjöl går det bra att även använda benmjöl. Båda sorterna används som gödningsmedel då de är rika på såväl kväve som fosfor och protein, vilket gör att de är populära bland såväl yrkesodlare som trädgårdshandlare och konsumenter.

Med anledning av detta är också tillgången är stor, både online och i fysiska butiker. Det är inte särskilt dyrt och kan köpas i mer eller mindre stora förpackningar. Många använder den ena eller båda medlen dagligen, vilket inte bara gäller här i Sverige utan även i stora delar av övriga världen.

Benmjöl eller blodmjöl – skillnader och likheter

Benmjöl används inte sällan som ett komplement till blodmjöl, vilket främst beror på att innehåller olika ämnen som gör att de rekommenderas för olika typer av växter: Benmjöl funkar bäst till lökväxter medan blodmjöl är att föredra till grönsaker och diverse köksväxter (kål, spenat, purjolök mm).

Benmjöl framställs av krossade djurben, medan blodmjöl görs av torkat och pulvriserat blod. Båda sorterna är långtidsverkande och naturligt framställda för att användas som gödsel. En stor skillnad är dock att benmjöl främst är rikt på fosfor och kalium men inte på kväve, vilket verkar stimulerande för tillväxten och gör plantorna extra friska, frodiga och vinterhärdiga.

Hur mycket blodmjöl behövs?

Vid gödningsmedel brukar man säga att en näve blodmjöl räcker vid nyplantering, och att redan etablerade växter mår bra av en blandning av vatten och blodmjöl som gärna får mylla ner i jorden och sedan vattnas rejält. Bäst effekt har det under vår och sommar samt vid regelbunden användning.

Som avskräckande medel mot rådjur och annat vilt (harar, kaniner mm.) bör blodmjölet strös ut på jordytan i rabatter, odlingsbäddar, krukor och likande. Bäst effekt har det under höst, vinter och vår samt vid regelbunden användning.

Det går även bra att blanda 1 – 1,5 kilo blödmjöl, 5 – 10 liter vatten och 15 – 2 deciliter ammoniak i en spann (helst med lock) och låta bitar av oasis dra åt sig blandningen. Oasisen sätts sedan på någon form av käppar (av bambu eller liknande) som placeras ut på lämpligt ställe i trädgården. Blandningen går även bra att pensla på utsatta trädstammar.

Tips!

Oasisbitarna mår bra av att doppas ungefär 1-2 gånger i veckan, i synnerhet i samband med regn.

Vanliga knep för att hålla rådjuren borta

Plantera växter som rådjuren inte äter, såsom tulpaner, krokus, ramslök, liljor, gran, tall, tuja, olvon, paradisbuske och oxbär.

Se hela listan med avskräckande växter här

Hönsnät är ett annat alternativ för att hålla välkomna besökare på avstånd, likaså bekämpningsmedel specifikt framtagna för att avskräcka rådjur.

Ett annat beprövat knep är att hänga upp gamla CD-skivor eller bitar av folie i ett träd eller en buske och invänta effekten som uppstår när ljuset reflekteras i skivan/folien. I det här fallet är det alltså ljusreflexen som sägs skrämma rådjuren på flykt.

Avslutningsvis några husmorsknep

  • Strö ut cayenne- eller vitpeppar runt blommor, träd och buskar du vill skydda
  • Häng upp tovor av fårull (ex. i en nylonstrumpa) på olika platser i trädgården
  • Pensla växter och krukor med vitlök eller vattna med vitlöksvatten ett par gånger/veckan
Klicka för att se fler Rådjursproukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (24 votes)