Bävrar är utan tvekan ett av naturens mest flitiga och skickliga djur. Deras förmåga att bygga hyddor och dammar imponerar, men tyvärr kan deras expertis skapa utmaningar för människor.I de områden där bävrarna finns kan deras framfart ge konsekvenser som skadade träd, blockerade avloppssystem och översvämmade gårdar.
Här i denna guide delar vi med oss av några metoder för att avskräcka bävrar från din tomt och egendom.
Snabbguide mot bäver
- Förebygg: Ta bort deras tillgång på mat och riv boplatser samt dammbyggen för att störa.
- Skydda: Användning av stängsel är bra för att hindra bävrarna att ta sig in på tomten.
- Fånga: Skyddsjakt och användning av slagfälla, men endast med tillstånd.
Vi rekommenderar
Bli av med bäver
Att hantera dessa gnagare kan vara en utmaning, men här ska vi gå igenom några tips.
Rivning av dammbyggen och boplatser
I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta bort bäverdammar eller boplatser för att bli av med bäver och förhindra skador.
Jakt och slagfälla
I takt med att bäverpopulationen ökar och sprider sig över landet tillåts skyddsjakt och användning av slagfälla, efter särskilt tillstånd för att förhindra oacceptabla skador.
Jägare måste dock genomgå en särskild kurs i bäverfångst för att få tillstånd. Dessa restriktioner finns för att minimera risken för att råka fånga utter.
Förebyggande åtgärder mot bäver
Eftersom det kan vara svårt att bli av med bäver på egen hand, eftersom det krävs tillstånd för slagfälla och jakt, är det bäst att försöka förebygga problemen. Det kan också på sikt göra att bävrarna försvinner.
Ta bort tillgången till mat
Bävrar är ständigt på jakt efter mat, vilket gör att den enklaste metoden att bli av med dem är att ta bort tillgången till mat. Förvara ätbara saker i lufttäta behållare och undvik att lämna mat ute i det fria.
Finns det någon sjö eller damm i närheten, kan du hålla den fri från fisk och andra saker som bävrarna kan mumsa i sig.
Dofter
I trädgården kan det vara bra att plantera växter som har starka dofter för att avskräcka djuren.
Stängsel
Vid svårare fall kan ett viltskyddande stängsel vara lösningen. Det är ett av de mest effektiva sätten att skydda din egendom från bävrar.
Säkerställ att det är minst 2,5 meter högt och minst en meter ner i marken för att förhindra att de gräver sig in. Galvaniserat stålnät är ett utmärkt material för att göra stängslet så säkert som möjligt.
För den som föredrar ett naturligare utseende kan ett vävt trådstängsel, gärna med taggtråd i toppen, vara lika effektivt. Stängslet måste vara robust och starkt nog för att hålla för bäverns intensiva gnagande.
Vad är bäver?
Bäver, (Castor fiber), den största gnagaren i Europa, har gjort sig hemmastadd på många platser runt om i Sverige. Med en kroppslängd på 90-140 cm och en vikt på upp till 35 kilo är dessa nattliga varelser både imponerande och ibland besvärliga. Med 1-3 ungar per år kan bävrar snabbt bli en utmaning för trädgårdar och egendomar.
Kännetecken
Bävern bär en tjock brun päls med en ljusare undersida, och dess svans är inte bara platt utan även hårlös. Profilen på nosen är kantig, och under den sitter imponerande gnagartänder.
Vid upptäckt av fara slår bävern kraftigt med svansen mot vattenytan som en varningssignal.
Aktiviteter och skador
Bävrar är inte bara söta, de kan också orsaka skador på egendom, skogar, grödor och i vatten. Bävern är känd för sina skickliga byggprojekt, men dess dammar och boplatser kan orsaka betydande skador på omgivningen. De bygger sina hem i form av hyddor eller hålor i strandbrinken.
Deras kost består främst av växter, vilket innebär att de inte tvekar att hugga i bark och lövträd. De äter gärna färska skott på lövträd, men också vattenväxter och örter.
Perfekt anpassad för vattenlivet
Bävern är perfekt anpassad för ett liv i vatten. Dess päls är otroligt tät för att isolera mot fukt och kyla. Vid simning används de stora simhudsförsedda bakfötterna för att skjuta fart, och svansen fungerar som ett effektivt styrorgan. När bävern dyker sluts både öron- och näsöppningar, och den kan hålla sig under ytan i upp till 15 minuter.
En unik egenskap hos bävern är dess förmåga att täcka ögonen med en hinna när den är under vattnet, vilket liknar ett cyklopskydd.
Vanliga frågor (FAQ)
Ja, bävrar kan orsaka stora skador på skogar, grödor, fastigheter och annan egendom. I vatten bygger de gärna, vilket kan orsaka stopp i vattendrag eller annan förstörelse i omgivningen.
Bävrar kan inte klättra utan är anpassade till ett liv i vatten. Om de rör sig på land kan därför stängsel vara ett bra hjälpmedel för att hindra djuren att ta sig in på något område man vill ha ifred.
De finns i stort sett över hela Sverige. Du kan främst hitta bävrar i närheten av många sjöar och vattendrag. Är bävern ett skadedjur?
Kan bäver klättra?
Var i Sverige finns bäver?
Betyg på guiden: