Vita rådjur

vitt-radjur

Rådjur räknas till de minsta och vanligast förekommande hjortdjuren i Sverige. De är utspridda över i stort sett hela landet med undantag för kalfjället. Generella kännetecknande för rådjuret är dess graciösa kroppsbyggnad, långsmala hals och glänsande rödbruna päls. Men det finns undantag.

Det vita rådjuret 

Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) är vita rådjur en ovanlig syn. Åtminstone om man ska tro biträdande stadsveterinär Erik Ågren, som menar att det sällan rapporteras om vita rådjur till SVA.

Enligt Ågren rör det sig med all sannolikhet inte om albino utan snarare ett fenomen som kallas leucism. Detta fenomen förekommer även bland  älgar och andra arter, där rådjur alltså är inkluderade.

Leucism innebär att djuret ifråga har förmågan att producera men inte lagra färgämnet melanin, till skillnad från albinism där förmågan att producera pigmentet saknas helt. Det är en förklaring till att det finns både älgar och rådjur som är helt vita, enligt Erik Ågren.

Vidare uppger Ågren att en get (rådjurshona) som är helt vit kan föda både vita och ”normalfärgade” avkommor beroende på hur dominant det genetiska anlaget är. I vissa fall kan det hoppas över en hel generation för att senare dyka upp.

Olika bud om vita rådjur 

När vi googlade på ”vita rådjur” fick vi upp rätt så varierande information, inte minst vad gäller de vita rådjurens förekomst. I en artikel står det till exempel att vita rådjur är sällsynta, medan man i en annan hävdar att de inte alls är så ovanliga som många antyder. Det råder också delade meningar om huruvida vita rådjur (och älgar) ska räknas som albino eller inte.

I en artikel från SVT Nyheter berättar forskaren i husdjursgenetik, Sofia Mikko, att det de vita rådjuren inte är att betrakta som albinos såvida ögonen inte är röda. Enligt forskaren rör det sig snarare om en genmutation som gör att pälsen blir ljus. 

Mikko leder nu en studie i vilken arvsmassan hos vita älgar jämförs med arvsmassan hos bruna älgar. Syftet med studien är att försöka ta reda på vilken gen det är som gör att vissa hjortdjur blir vita. Enligt Mikko finns det, förutom vita rådjur, även vita igelkottar, även om de relativt sällsynta.

Läs vår ultimata guide om rådjur

Vita rådjur i mytologin 

Det finns många olika folkslag som genom historien har tillskrivit både det vita och det ”vanliga rådjuret” övernaturliga egenskaper. Det är i synnerhet det vita rådjurets som har varit föremål för vördande, då detta ansågs vara en slags ”mästare” eller ”shaman”. 

Bland annat kelterna såg det vita rådjuret som ett mystiskt och övernaturligt djur som man trodde kom ”från den andra världen”. I många keltiska mytiska berättelser förekommer därför ”The White Deer” i form av bärare av nyckeln till ”kunskapens värld”. 

Inom den romersk-katolska läran är det vita rådjuret också en symbol för renhet och ofelbarhet. Även i Tjeckien, Kina och Japan finns det en tro och ett vördande av det vita rådjuret, där man bland annat tror att den som ser ett vitt rådjur ska få alla sina önskningar uppfyllda. För kineserna symboliserar dessutom det vita hjortdjuret guden för livslängd.

Rådjur sägs även vara en symbol för himlen och himmelskt ljus, vilket ska beteckna övergången mellan natt och dag.

Vita rådjur som skadedjur 

Rådjur lever på energirik, lättsmält föda som exempelvis örter och blad. Därför letar de sig gärna in i privata trädgårdar där de kan ställa till med både oreda och förstörelse. För att skydda dina rabatter och krukplanteringar från att bli uppätna av rådjur kan du vidta både förebyggande och mer direkta åtgärder med ganska enkla medel.

Tips på skydd mot rådjur 

  • Sätt upp skyddande nät över enstaka växter, odlingar och krukor 
  • Skydda dina fruktträd med hjälp av gnagarskydd 
  • Sätt upp ett stängsel om det rör sig om ett större område
  • Använd olika typer av rådjursmedel, gärna med fårtalg vars lukt rådjuren gärna undviker
  • Placera ut ett par viltskrämmor som ger ifrån sig högfrekventa ljud – något som rådjuren skyr som pesten 
Klicka för att se fler Rådjursproukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (19 votes)