Var rädd om våra vilda pollinatörer

Vilda pollinatörer är nödvändiga av flera anledningar. Människans livsmedelsförsörjning och den biologiska mångfalden är två anledningar som vi anser bör lyftas fram lite extra. Något som också bör lyftas fram är att många av våra vilda pollinatörer är hotade, vilket är sorgligt att konstatera men som vi alla kan göra något åt genom relativt enkla handlingar.

I det här inlägget får du tips om vad du kan göra för att främja existensen för våra vilda pollinatörer, både i trädgården, parker, jord- och skogsbruk samt i anslutning till bebyggda områden. Men först lite snabbfakta för att fräscha upp skolkunskaperna något.

Snabbfakta

  • Vilda pollinatörer behöver miljöer där de kan hitta föda, bra uppväxtmiljöer och gynnsamma boplatser
  • Många växter är beroende av vilda pollinatörer för att pollenöverföringen ska fungera
  • Pollineringen har mycket stor betydelse för samhället i stort och är en starkt bidragande orsak till att ekosystemet och livsmedelsförsörjningen fungerar som de ska
  • I Sverige finner vi de främsta pollinatörerna bland insekter som bin, skalbaggar, flugor och dag/nattfjärilar
  • Majoriteten av alla vilda pollinatörer lever fritt i naturen
  • I Sverige är det Naturvårdsverket som har det samordnande och vägledande uppdraget gentemot övriga myndigheter vars verksamheter påverkar pollinatörerna på olika sätt
  • Vi kan alla göra något för bevara de vilda pollinatörer som finns kvar därute. Alla insatser, stora som små, är värdefulla och gör nytta!

Minskat antal pollinatörer

Det finns studier som visar på en minskning av pollinerande insekter, vilket både gäller antalet arter i Sverige och i övriga världen. I takt med att vi får allt färre blomrika miljöer samtidigt som användandet av växtskyddsmedel och förändringarna i klimatet ökar, växer sig också hotet mot våra vilda pollinatörer allt starkare.

Hotet leder inte bara till ett minskat antal pollinatörer i Sverige, resultatet är detsamma över hela jordklotet. De främsta orsaken tros vara minskad tillgång på föda och boplatser, men även försämrade möjligheter att förflytta sig på ett säkert sätt.

Vi behöver därmed hjälpa våra värdefulla ekosystemtjänare med alla medel som finns tillgängliga, och som tur är finns det mycket vi kan göra med hjälp av enkla medel. Det gäller bara att veta när, var och hur, vilket vi tipsar om under nästkommande rubrik.

Du kan hjälpa pollinatörerna genom att

  • Bevara och/eller återskapa gynnsamma livsmiljöer
  • Plantera blommor och växter som lockar till sig fjärilar, bin, humlor mm.
  • Plantera fler blommande buskar och träd i såväl den egna trädgården som parker mm.
  • Lämna hela eller delar av sandiga markområden orörda
  • Bevara eller tillför vatten i olika former
  • Skapa ett varierat landskap
  • Planera för grön infrastruktur
  • Lämna vissa delar av gräsmattan orörd så att den får chansen att gå i blom

Fler förbyggande och direkta åtgärder

Att undvika giftiga bekämpningsmedel mot såväl ogräs som skadedjur är ett enkelt sätt att främja pollinering. I de fall då bekämpning trots är nödvändigt finns det naturliga metoder i form av nematoder och giftfria medel.

Ett annat enkelt sätt att hjälpa är att välja blommande träd, buskar och växter till den egna trädgården. Den enkla anledningen är att blommande växter vanligtvis producerar rikligt med blommor under högsäsong, och att de därmed bidrar med både pollen och nektar i mycket större utsträckning än vad icke blommande växter gör.

Av den anledningen är det också viktigt att tänka till innan man eventuellt tar bort befintliga träd och buskar. Går de inte att hitta en ny plats åt dem på den egna tomten kan man alltid fråga om grannen har lite plats över. Ett annat alternativ är att rotslå dem i en närliggande skogsdunge eller liknande, så att pollinerarna fortfarande kommer åt dem.

Glöm inte att gamla träd och död ved kan bli gynnsamma uppväxtmiljöer och för vilda pollinatörer. Genom att bevara åtminstone en bit av en trädstam bidrar du till att förbättra livsvillkoren för olika pollinatörer.

När det gäller allmänna ytor inom ett bostadsområde är det bra om man kan bevara en så stor variation av växter och träd som möjligt. Exempel på pollenrika träd, som dessutom är relativt vanliga är lönn, hägg, sälg och rönn. Att kombinera blomningen dessa med blommande växter på marken ger en extra lång blomperiod , vilket självklart gynnar våra vilda pollinatörer.

Finns det möjlighet att bevara eller skapa öppna, solbelysta områden i en trädgård eller park, där man antingen täcker hela eller delar av marken med sand eller sten, kan det tjäna som boplats åt vilda pollinatörer. Det som är extra viktigt att tänka på är att de behöver rensas regelbundet för att hålla undervegetationen borta.

Tips! Har du problem med att få sanden att stanna kvar kan du testa så kallade bibäddar, alternativt skapa ett stenparti och fylla på med sand.

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för insektshotell, vilka i mångt och mycket kan tjäna som ett bra komplement till död ved, även om skapade insektsbon aldrig helt kan kompensera bristen på död ved eller döda träd i våra landskap.

Tips på pollenrika växter

Akleja

Blåklint

Blåklocka

Hängsälg

Höstaster

Kantnepeta

Krokus

Kärleksört

Lavendel

Mynta

Prydnadskörsbär

Renfana

Ringblomma

Rosor

Salvia

Snödroppar

Stjärnflock

Timjan

Vintergäc

Klicka för att se produkter för Trädgården

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)