
Många länder i Europa dras med stora problem på grund av vägglöss. Enligt rapporter från Anticimex har dock problemen med vägglöss minskat något i Sverige jämfört med länder som Storbritannien, Spanien och Frankrike där spridningen är fortsatt stor. Samtidigt konstaterar man att det alltjämt rör sig om ett etablerat problem och lyfter ett varningens finger med avseende på svenskarnas resvanor, då detta ökar risken för införsel av vägglöss.
Det faktum att vägglöss är lika små som de är snabba på att föröka sig, gör dem extremt svåra att upptäcka och i princip omöjliga att bli av med. Med detta i åtanke kan det vara bra att läsa på om vägglössens levnadsvanor och beteende i syfte att förenkla och snabba på bekämpningsprocessen. Av den anledningen har vi satt ihop en lista med vanliga frågor om vägglöss som vi hoppas ska besvara det mesta som rör dessa envisa och oftast ovälkomna skadedjur.
Vi rekommenderar
Vad kan jag göra för att undvika vägglöss utomlands?
Det bästa är att dela in resan i tre faser: före, under tiden och efter.
Före: Packa kläder, skor och textilier i vacuumpåsar som du lägger i resväskan och endast öppnar när du behöver dem.
Under tiden: Förvara, om möjligt, samtliga väskor långt ifrån sängar och golv. Låt kläderna ligga kvar i påsarna (istället för att lägga dem i en byrå eller hänga upp dem i en garderob) och låt samtliga väskor vara stängda under hela vistelsen.
Inspektera rummet/lägenheten och titta extra noga under samtliga sängar och tillhörande ramar. Skulle du upptäcka små svarta fläckar (ser ut som bläck) kan detta vara ett tecken på lusspillning, varpå du bör informera personalen omedelbart och be om ett annat rum/en annan lägenhet.
Efter: Packa upp en påse i taget (helst utomhus) och lägg alla kläder och övriga textiler (även oanvända) i tvättmaskinen. Kör allt på minst 60 grader och släng alla påsar i en soptunna/ett sopnedkast utanför hemmets väggar. Ställ ut väskor och skor på vädring och sök igenom dem noggrant.
Hur vet jag att det är vägglössbett jag har på kroppen?
Då vägglöss är nattaktiva och suger blod från din kropp medan du sover är det ofta svårt att upptäcka ett vägglusangrepp. Får du röda utslag som kliar och svullnar är det extra viktigt att ta reda på om de kommer från just vägglöss, vilket enklast görs genom att undersöka kuddar, madrasser, sängbottnar och övriga möbler på jakt efter ”lämningar”. Små svarta och/eller röda prickar eller streck är exempel på vanliga lämningar, liksom en annorlunda doft som kan liknas vid gammal mjölk.
Hur ser en vägglus ut?
Vägglusen har en platt kroppsform och blir sällan längre än 5 millimeter lång. Vuxna vägglöss skiftar i färg då de går från att vara nästintill transparenta till ljust gula när de är tomma på föda, till att vara mörkt bruna eller rödbruna när de har fyllt sig med blod. I takt med att lössen växer utvecklar de dessutom en slags gyllengul behåring som gör att de ser i det närmaste randiga ut.
Vad kan jag göra för att slippa vägglöss?
Det finns en hel del både förbyggande och mer direkta åtgärder att vidta för att slippa vägglöss. Ska du ut och resa gäller det att packa smart, gärna i plast- eller vakuumpåsar som helst ska vara kvar i resväskan under hela vistelsen. Var noga med att kontrollera rummet noga direkt efter incheckning och att omedelbart be om ett nytt vid minsta misstanke om vägglusangrepp.
På hemmaplan kan du göra egna kontroller med hjälp av särskilda vägglusfällor. Vi kan även rekommendera produkter som madrasskydd, sängbenskydd, frysspray och doftbete.
Frågor och svar
Vägglöss kan vara smittbärare av vissa sjukdomar, varav Hepatit B, gulsot och resistenta bakterier tillhör de vanligaste. Skulle de bära på någon av dessa sjukdomar är det dock inte detsamma som att de per automatik sprids till människor. Betten från vägglöss kan skapa både psykiskt och fysiskt obehag men är inte farliga. Finns det allergier kan dessa visa sig i olika hög grad i form av mer eller mindre svullna och kliande hudutslag. Det viktigaste är att låta betten vara då kliande kan leda till att huden blir infekterad. Vägglöss kan hitta till håret även om håret snarare tjänar som språngbräda till en bättre plats på kroppen. Vägglöss är dessutom skygga och letar därför efter ett värddjur att suga blod från nattetid, innan de kryper tillbaka till sina gömställen. Då denna procedur lätt går obemärkt förbi bör du vara extra uppmärksam på klåda i hårbotten (använd en luskam för att bekräfta att det inte är hårlöss det rör sig om). Som skadedjur betraktat är vägglöss bland de svåraste att bekämpa på egen hand. Därmed bör du, vid minsta misstanke, ta hjälp av en professionell skadedjursbekämpare som har alla tänkbara medel, metoder och certifikat som kan behövas. Sprider vägglöss sjukdomar?
Är betten från en vägglus farliga?
Kan man få vägglöss i håret?
Är det lätt att bekämpa vägglöss på egen hand?
Betyg på guiden: