Tjuv- och mässingsbaggar » Ultimata Guiden

Tjuv och mässingsbaggar

Tjuv- och mässingsbaggar är små spindelliknande skalbaggar som fungerar som nyttiga renhållningsarbetare i naturen, men kan bli nattjuvar i våra skafferier. I hemmet orsakar de oftast ringa skador, men i miljöer som lager och produktionsanläggningar, kan problemen bli större. Vid riktigt gynnsamma förhållanden kan de massförökas och etablera sig i golv och väggar.

Följande går vi igenom fakta om tjuv- och mässingsbaggar, hur de kan se ut och om deras livscykel.

Snabbguide

  1. Städa: Städa ur skåp och hyllor noga genom att dammsuga och torka av. Var extra noga i springor, lister och sprickor.
  2. Motverka: Undersök samtliga varor, hitta källan. Kasta angripna varor. Använd burkar/behållare med tätslutande lock. Håll rent och torrt. 

Kort om tjuv- och mässingsbaggar

Tjuv- och mässingsbaggar är små, spindelliknande skalbaggar som livnär sig på organiskt material, det vill säga ämnen från både växt- och djurriket. De har en världsvid utbredning och i världen finns cirka 700 olika arter. I Sverige finns vanlig tjuvbagge, australisk tjuvbagge samt mässingsbagge. I naturen kan man hitta dem i torra djurkadaver, övergivna fågelbon eller liknande. De föredrar fuktiga, mörka utrymmen och många arter är endast aktiva nattetid, vilket kan göra dem svåra att upptäcka i tidigt stadium. De kan följa med via kontaminerade livsmedel och på så sätt etablera sig i skafferiet, eller så kan de komma in från naturen, om förhållandena är tillräckligt bra och födan är lättillgänglig. Det är oftast när torrvaror redan angripits, som man inser vilket besök man har fått. De angriper torrvaror som exempelvis mjöl, svamp, torkad frukt, fröer och mandlar, men kan också angripa skinnprodukter, ull, silke och andra naturliga material. Det är baggarnas larver som borrar sig in i material när de ska förpuppas.

Utseende

Tjuvbaggar blir 2- 4 millimeter och har en brunaktig färg och en kort pälsliknande behåring. Vanlig tjuvbagge har ljusare fält på täckvingarna som kan liknas vid parallellogram.

Mässingsbaggar blir 3 – 4,5 millimeter, färgen är mässings- eller guldaktig och kroppen har en kort pälsliknande behåring. Gemensamt för tjuv och mässingsbaggar är också att mellankroppen, mellan huvud och bakkropp, är så liten och kan liknas vid en halskrage, halsduk eller scarf. Detta gör att det ser ut som om de saknar mellankroppen. Att antennerna, speciellt på tjuvbaggen, dessutom är långa och nedfällda, får baggarna att likna små spindlar vid första anblicken.

Livscykel

Beroende på art och hur gynnsamma förhållandena är, kan en hona lägga mellan 50 – 1000 ägg. Baggarna har en relativt kort livscykel på 3 – 4 veckor i rumstemperatur. De genomgår fullständig förvandling (ägg, larv, puppa och fullvuxen).

Motverka

Då tjuv- och mässingsbaggar kan följa med nyköpta varor och på så sätt etablerar sig i skafferi och förråd, är det viktigt att börja undersöka varor och försöka hitta källan. Städa skåpen genom att mycket noggrant dammsuga varje vinkel, vrå och list. Försegla dammsugarpåse samt angripna produkter med plastpåse samt lägg den i frysen innan den slängs i soporna. Torka av. Kasta allt som är angripet och förvara, i så stor mån som möjligt, övriga produkter i burkar och/eller behållare med tätslutande lock. Lätt angripna varor kan värmebehandlas eller frysas.

Preventiv behandling

  • Undersök nyinköpta livsmedelsprodukter
  • Använd gärna förvaring med tätslutande lock.
  • Städa noga i skafferi och skåp. Dammsug ofta.
  • Låt inte torrvaror ligga framme.
Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)