
Om man googlar på rubriken ”tillverka egna snigelfällor” får man upp sida efter sida med tips på hemmagjorda snigelfällor. Förmodligen är dessa fällor mer eller mindre effektiva, och förmodligen är de också mer eller mindre krångliga att tillverka.
Har du själv funderat på att bygga eller på något sätt tillverka egna snigelfällor bör du göra det så enkelt som möjligt för dig själv. Som att skaffa ett gäng bunkar, några alkoholfria öl (billigaste sorten) och en hel del tålamod – mer behövs faktiskt inte!
Tips! Det kan vara en god idé att kombinera egentillverkade snigelfällor med snigelmedel, barriärer och stängsel som du med fördel köper hos oss, via skadedjursbutiken.se.
Vi rekommenderar
Egentillverkade snigelfällor
En av de mest effektiva snigelfällorna, och kanske den typen av fälla som är mest känd och använd, är en fälla fylld med öl. Det viktigaste med den här fällan är att den placeras rätt, vilket innebär att den bör stå nära växter eller grönsaker som ofta får besök av sniglar.
Snigelfälla med öl – detta behövs
1 styck kruka
2- 3 stycken stenar (mindre och avlånga)
1 styck behållare (en tom glassbunke eller syltburk går bra)
1 styck spade (liten eller stor, spelar ingen roll)
3-4 burkar/flaskor öl (billigaste sorten, alkoholfri går bra)
Snigelfälla med öl – gör så här
1. Gräv ner behållaren (glassbyttan/burken) i marken och var noga med att behållarens ovankant kommer i höjd med jorden.
2. Fyll cirka ¾ av behållarens totala volym med flytande lockmedel, som i det här fallet består av valfri ölsort.
3. Kontrollera fällan minst en gång per dag och var noga med att avlägsna de sniglar som redan gått i fällan och drunknat.
Snigelfälla med saft – detta behövs
1 styck mjölkpaket (tomt och ursköljt)
1 flaska saft (valfri sort, men med socker)
1 burk flytande honung
1 styck spade (liten eller stor, spelar ingen roll)
Snigelfälla med saft – gör så här
1. Istället för en bytta eller bunke ska du gräva ner ett tomt (och utsköljt) mjölkpaket i marken, också det med öppningen i höjd med jorden.
2. Fyll mjölkpaketet till hälften med stark saft och var noga med att lämna paketet utan lock.
3. När de första sniglarna har drunknat i saften är det viktigt att avlägsna dem från fällan och fokusera på att fånga nya sniglar. Var noga med att göra dig av med de döda sniglarna på behörigt avstånd från trädgården och trädgårdslanden.
Levandefångstfälla
Det är långt ifrån alla som känner sig bekväma med att döda, och än mindre hantera döda, sniglar. Tillhör du denna skara människor bör du satsa på en levandefångstfälla – helt enkelt en fälla som fångar sniglarna utan att ta död på dem. På så vis kan du fånga in sniglarna för att sedan ta med dem ut i skogen där de kan återgå till sitt naturliga habitat.
Levandefångsfälla – det här behöver du
1 styck hink (eller spann, för den som vill)
1 burk flytande eller vanlig honung
1 styck snigeltång
1 rulle avfallspåsar
Levandefångstfälla – gör så här
- Häll ett par matskedar (eller en rejäl klick) honung i hinken
- Invänta första omgången av hungriga sniglar
- Avlägsna sniglarna från hinken med tång och lägg dem i en avfallspåse
- Ta med påsen ut i skogen och släpp sniglarna fria
Tips! Se till att alltid ha en snigeltång och ett par handskar nära till hands när du ska hantera och tömma snigelfällorna.
Köpta snigelfällor
Syftet med egentillverkade snigelfällor, eller egentligen alla former av fällor, är såklart att fånga så många sniglar (inte minst mördarsniglar) som möjligt. För att det ska ske behöver fällan fyllas med något som sniglar tycker om och dras till. Detta något får gärna vara i flytande form, vilket gör att sniglarna inte bara dras in i fällan utan också drunknar.
Tips på fällor du kan köpa om du inte vill tillverka egna
Pestis® snigelfälla (3-pack)
Swissinno® snigelfälla (inkl. lockbete)
Tips! För att du ska slippa ta i sniglarna med händerna rekommenderar vi att du använder en snigeltång.
Att tänka på vid placering av snigelfällor
– Välj plats för din/dina fällor med omsorg
Välj den/de platser du helst vill skydda och placera fällan/fällorna där det vanligtvis finns gott om sniglar.
– Gräv ditt/dina hål i rätt dimension
Var noga med att gräva ditt/dina hål (de som fällan/fällorna ska sänkas ner i) på samma djup och med samma bredd som fällans/fällornas).
– Hjälp sniglarna hitta vägen
När fällan/fällorna är på plats kan du hjälpa sniglarna hitta vägen genom att bygga en liten gång av mindre stenar eller grus som leder dem till fällans/fällornas öppning.
– Läs instruktionerna noga
Till din/dina köpta snigelfällor kommer du att få med instruktioner som bland annat handlar om hur mycket du ska fylla fällan/fällorna (vanligtvis 50 %), hur du bäst placerar fällan/fällorna och hur ofta fällan/fällorna bör tömmas. Var noga med att läsa och följa instruktionerna noga för bästa möjliga resultat.
Obs! Ovanstående placeringstips gäller alla typer av snigelfällor!